Начало Блог Кузман Илиев: Левски е неподражаем визионер

Кузман Илиев: Левски е неподражаем визионер

Гоце Делчев, Даме Груев, както Тодор Александров, Иван (Ванчо) Михайлов и много други национални герои възприемат себе си именно като приемниците на делото на Апостола, пише в коментара си анализаторът Кузман Илиев.

Ето целия текст, публикуван по повод годишнината от рождението на националния герой:

Кузман Илиев

През 1837 г. на 18 юли се ражда най-чистият и почитан син на България – Васил Иванов Кунчев – Левски.

Той е неподражаем визионер, отдал мислите, физическата сила и живота си на делото на Освобождението.

От опита в легиите в помощ на Сърбия лично се убеждава, че съседите няма да ни помогнат да отхвърлим Османското владичество. И че трябва сами и вътре в поробените земи – посредством Вътрешна Революционна Организация (ВРО) и частни комитети – да подготвим почвата за отстраняването на гнета. От 1870 г. до смъртта си през 1873 г. той създава гъста мрежа от комитети из българските земи, разпалвайки пламъка на надеждата у обезверените и най-силно мачкани, последни освободили се от Цариград балкански народи – българите.

А това изисква много опасна организационна и културно-просветителска дейност. Която е доста неблагодарна по подразбиране – липса на средства, постоянно бягство и живот в нелегалност, предателства и капани, страх у населението от османска мъст, обществено недоверие и гняв, колабориращи с турските власти и гръцките църковни дейци родни чорбаджии. Препятствията пред националноосвободителното движение са не едно и две.

Априлското въстание от 187 6г., стъпващо на делото на Апостола, привлича вниманието на западната общественост със зверствата срещу българското население. Русия, смазана след Кримската война, търси да си върне престижа и да се приближи до заветните цели – контрол над Проливите и излаз на топли морета, както и културно-политическо влияние над славянското население на Балканите. Следва Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. А Балканите – видимо за тренираното геополитическо око още навремето – са съсредоточие на сблъсъка за влияние между Русия и Австро-Унгария. И потенциален детонатор на световен конфликт, който се материализира през 1914 г. с избухването на Първата световна война след убийството на ерцхерцог Франц Фердинанд в Сараево.

Разбира се, поради мегаломанските и шовинистични държавни проекти на съседите ни те по-скоро имат иск към нас като възможност за нови територии. И по-скоро са пречка пред освобождението на етно-географското землище на българите, отколкото възможност. За разлика от някои днешни наши общественици обаче Левски отлично знае кое всъщност е това етно-географско землище, както сам пише във в-к „Свобода” през 1872 г.: Мизия, Тракия и Македония. В писма до К. Робев той говори за предстояща негова визита в Македония – Щип, Охрид и Скопие.

Заветната му мечта и цел се реализират частично – през 1885 г. Княжество България се съединява с Източна Румелия, побеждавайки изревнувалите сърби. Това обаче поставя началото на битка с тях и гърците за македонските земи – наследството на разлагащата се империя на османците.

След частичното освобождение на родината Вътрешната революционна организация (ВРО) на Левски се преобразува с нова цел и прибавя във времето едно „македоно-одринска” към себе си – ВМОРО или ВМРО след Първата световна война. Де факто Гоце Делчев, Даме Груев, както Тодор Александров, Иван (Ванчо) Михайлов и много други национални герои възприемат себе си именно като приемниците на делото на Апостола. Огромна част от дейците на Организацията са родом от съединените земи на Княжеството и Източна Румелия, а каузата е безапелационно общобългарска. Влизаме в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна войни, водени от идеята, заложена в борбата за българщината в поробените земи. Символ веруюто на Левски.

Снабдени идеологически с книги и разкази от баби и дядовци точно за Левски, със „Записките” на Захари Стоянов, с песните на Стамболов, организирал Кресненско-разложкото въстание в Македония след трагичния Берлинския конгрес – представителите на Вътрешната организация доразвиват и реализират замисъла именно на Апостола на свободата. Негови най-достойни наследници и български герои от най-висш порядък са именно борците за свободата на македонските българи – независимо от историческия контекст и инструментите, с които са принудени да си служат.

Как да почетем най-непрежалимия? Като помним, зачитаме и отстояваме делото му. Вероятно изисква усилия, но на фона на жертвата и личния му пример – мисля, че му го дължим. А и на нас самите.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Джамбазки: ВМРО ще се яви самостоятелно на предсрочния вот

ВМРО ще се яви самостоятелно на предсрочния вот.  Има решение на Организационния съвет, който натоварва Изпълнителния комитет да извърши действията по регистрация...

ВМРО в Ситово за 110 г. от Балканската война

Съпредседателите на ВМРО Ангел Джамбазки и Александър Сиди бяха гости на традиционния събор на село Ситово, община Родопи. Двамата присъстваха на честванията за...

ВМРО на протеста пред „Лукойл“: Спрете ограбването на българите! Намалете цената на бензина и нафтата!

С тези призиви тримата съпредседатели на ВМРО – Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов и Александър Сиди, преградиха главния вход на централния офис на...

ВМРО: „Лукойл“ ограбва българите. Излизаме на протест!

Руската компания продава бензина и нафтата с 1 лев на литър по-скъпо от реалните цени На 13 август (събота)...

Александър Сиди: ИТН даде шанс на ДПС да иска от Ердоган нови 100 хил. гласа

Може би ще отидем на въртележка от избори, смята съпредседателят на ВМРО Има изключително напрежение в обществото. Не си...

Ангел Джамбазки: Темата Македония ще бъде изчерпана едва тогава, когато няма граница между Охрид и Черно море

Това са ни го завещали нашите деди В обществено-политическия живот на България има две групи сили, от които зависят...

Искрен Веселинов: Големият грях на отиващото си управление е крайното олевяване

На нашата покана откликнаха четири формации. Става дума за КОД, НФСБ, „Движението за директна демокрация“, както и „Общество за нова България“ –...

Коментари