Начало Блог Кузман Илиев: Никой не може да ни отнеме правото да мислим

Кузман Илиев: Никой не може да ни отнеме правото да мислим

Достойнство, компетенции, отговорност, воля за непопулярни мерки, лидерство – ето от какво имаме нужда днес

Без здрави социални връзки и отговорност към нация и род обществото ни се изражда в кресльовци и чуждопоклонници

Източник: „Труд

Демокрацията е само процедура за мирна смяна на правителството. Това, което определя живота ни, са ценностите, идеите и каузите, които следваме. С други думи – съдържанието. През демокрацията Хитлер печели мнозинство. Преди това – пак в демокрация – е имал едва два-три процента на изборите. Кое се е променило? Той е същият човек, нагласите обаче са станали други. Емоцията, страховете, унижението на Версай, Голямата депресия – самата конюнктура е станала питателна среда за посланията му. Демокрацията може да се превърне в тирания на мнозинство и това не води до по-добър живот. Това, което е грешка на един, може да е грешка на милиони. Истината не се влияе от подкрепата за нея. Хиляди, стотици или един – силата на истината е непреходна и не зависи от броя на поддръжниците ѝ. Убеждаването на мнозинството е само тактика за постигането и прилагането ѝ. Но в „борбата“ за народната любов и широките обществени маси косвена жертва не бива да бъдат именно тази истина и здравият разум, защото упражнението се обезсмисля.

Европа – и България в частност – са на кръстопът. Или ще изберат християнската идентичност, без малцинствени права, със защита на живот и имущество от посегателства, съхраняване на език, история и култура… Или ще се претопят във вонящия ляво-либерален компот на политическата коректност, квотите за мъже, жени, транссексуални и незнайно още какви. А кресливият и агресивен неомарксизъм и мултикултурализма, ще наложат феминизма, културата на отрицанието, обезличаването на нацията и публичната стигма като нормална практика срещу „вредните инакомислещи“.

Не Ви харесват незаконни мигранти, проповядващи радикален ислям, да режат глави из улиците на Европа? По-добре не споменавайте произхода им в медиите, защото „приканвате към насилие и расизъм“. Не Ви допадат безпросветни и нарочно държани в бедност и зависимост етнически групи да безчинстват из села и да насилват и убиват деца и възрастни у нас? Не го казвайте на висок глас, защото тумбата либерални хунвейбини ще Ви докладва, анатемоса и наругае „в нета“. Абе с една дума, откажете се да мислите, да живеете, да се борите и легнете като агънце на заколение пред тиранията на „всезнаещото мнозинство“.

Знаете ли какво: Никога. Не просто пораженческите гласове на омразата не трябва да Ви разколебават. Напротив – позицията на разума срещу разрушението трябва да се втвърдява. Отпорът трябва да става все по-решителен и безкомпромисен, защото всъщност попълзновенията на новите богатири на диктата са към Вас. Животът, децата, парите, книгите, спорта, историята, паметта Ви – всичко. Няма нещо пощадено. Те леко Ви успиват, използват резонното възмущение от проблемите в политическата ни система и злободневие – и бавно, на тласъци завземат територия.

Днес една възможност за влияние върху средата е влизане в Народното събрание и участие в законодателния процес. Това обаче е най-беззъбата и инертна форма на политическо действие в съвременните условия. Защо? Защото, когато имаш пробита образователна система, в която не се преподава мислене, познаване и разбиране на историята и процесите в обществото – излизат объркани за света хора. Нихилисти към нация, ценности, традиция и религия. Защото, когато нямаш развит обществен спорт – се пръкват слаби, безволеви, болнави и безхарактерни хора. Без етика и спортсменство, пропити от инфантилизъм и арогантност към постижения на другите, към гледната им точка. Готови да „приключват“ съгражданите си, не да дебатират аргументирано с тях. Защото, когато създаваш аморфна и атомизирана маса, без здрави социални връзки и отговорност към нация и род, то обществото ни се изражда в кресльовци и чуждопоклонници. Ето какво е „представено“ в Народното събрание впоследствие, с трагичния му авторитет е само симптом и резултат от натрупванията. То се превръща в клюкарник, в който най-изявените са най-гласовитите простаци. Подмятания, сеир, клевети и празнословие, примесено с липсата на разговор за духа на правото и средата, която законите би следвало да уреждат справедливо и стимулиращо прогреса.

Днес политическата класа е истерична и неграмотна. Тотално безотговорна към важните стратегически рискове за страната и без национално чувство, простиращо се над моментната партийна формацийка и интереса ѝ. Но да не се лъжем – онези, които я създават тази „класа“, не са по-уханно цвете. Те се проектират чрез нея. Стават късно от сън, не спортуват, изхвърлят си боклука през терасата, жулят ракия и псуват всеки и всичко. Колко процента от нас внимават гледат какво слагат в телата си като храна? Какво и дали изобщо четат? Дали се движат достатъчно? Дали имат спестявания за два месеца без доход? Колко процента от българите са подкрепяли Левски и Ботев в революционната им дейност? А четите на Даме Груев и Гоце Делчев – какъв процент е участвал в тях, помагал им е? Колко хора са правили нещо за свободата си под Османско иго и колко ехидно са попържали в кръчмата?

Днес ние действително се превръщаме в територия – потенциална военна база, мигрантско бунище и място, на което нашите баби и дядовци са насилвани по родните си места. НПО-та и предатели издигат в култ убийци като Джок Полфрийман, защитават какви ли не малцинства, но и дума не казват за македонските българи, с които гаврата де факто не е спирала. Натискат да приемем в Европа Република Северна Македония, като че ли без нея и нарушения на правата ѝ ще свърши светът. Иначе – парад до парада, като че ли има достойнство в това да парадираш с каквото и да било. Лицемерие политическо най-страшно.

Но всяко хубаво нещо изисква време. Както впрочем и всяко лошо. Цели 70 години бяха нужни на великосръбския шовинизъм да изчегърта с кръв и насилие българското самосъзнание сред повечето славяни край Вардара. Горе-долу толкова бяха нужни и на комунистите и техните наследници да изтрият от историческата памет у нас темата за българщината в днешна Северна Македония.

Освен ясна и целенасочена работа, консервативната мисъл у нас има нужда и от вятър в платната – това, че сега е модерно да си интернационален либерал, не значи, че дългосрочно няма да има промяна. Всички рискове, за които национално отговорните патриотични партии говорят, тепърва ще се материализират: мигрантски натиск от Турция под шантажа на Ердоган; безконтролно затваряне на ТЕЦ-ове и въглищни мини, спиране на геополитически проекти като Балкански поток и затваряне на 5-и и 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй“, без яснота за нови ядрени мощности – взети заедно тези събития висят като дамоклев меч върху икономиката и енергетика на страната ни.

Междувременно консервативните формации трябва да са готови. Няма никакво значение дали си в Народното събрание, ако не можеш да допринесеш за родината си с експертиза и визия. Ако дори се страхуваш от общественото мнение и се оправдаваш, че си поел отговорност и си взел участие в управлението, налагайки ги с политически средства.

Достойнство, компетенции, отговорност, воля за прилагане на непопулярни мерки, лидерство – ето от какво имаме нужда днес. Както в личностен, така и в общонационален план.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Александър Сиди: ДПС готви парламентарна хватка, за да има правителство

ДПС ще направи парламентарни хватки, за да има правителство. Всичко е договорено в Росенец. Депутатите от партията на Ахмед Доган ще излезнат...

Веселинов: ДПС ще управлява с ИТН независимо какво се говори за пред обществото

Липсата на Патриотите в парламента отваря широко вратите за връщане на ДПС в управлението. Всичко, което става в 46-ото Народно събрание е...

Глобалистите с картечница

Европа се разцепва на две под напора на културната война, която набира скорост Ние сме стожер на християнството на...

Контрера: 16 години след Тройната коалиция ще имаме Четворна коалиция, като общото между тях е участието на ДПС

Ликуй, народе! Статуквото падна! Партиите на протеста избраха председател на Народното събрание и трасираха пътя към нова управленска коалиция, която ще ни...

Искрен Веселинов: Желая успех на Слави, на сценаристите, на балета и на актьорската вечер

ИТН са в капана на Конституцията, смята заместник-председателят на ВМРО Започва работа 46-ото НС. Местата си ще заемат 112...

Сиди: Г-н Трифонов е космополит, докато ние си представяме скромна България на три морета

За резултата на коалиция „Български патриоти“, за възможните варианти за излизане от политическата криза, за липсата на представител на консервативното политическо пространство...

Красимир Каракачанов: Христо Иванов да бъде така добър да замълчи за Македония

Това, което той защити днес от трибуната на НС, е чужд, не национален интерес! Това послание отпръви към лидера...

Коментари