Начало Блог Кузман Илиев: Планът за възстановяване е еманацията на вредната „Зелена сделка“

Кузман Илиев: Планът за възстановяване е еманацията на вредната „Зелена сделка“

Документът е толкова напудрен, че никой не разбира за какво ще отидат парите

Планът за възстановяване е еманацията на „Зелената сделка“, а тя е вредна мярка.

Това заяви в „Седмицата“ по Дарик радио Кузман Илиев, водач на депутатската листа на „БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ- ВМРО, ВОЛЯ И НФСБ“ в 23 МИР София.  

Планът прилича на поредната европейска програма, по която ще трябва да се защитават едни проекти и да усвояват някакви пари, защото се опитва да прескочи икономически етапи, за да скочим изведнъж на най-модерната зелена енергия, която е много скъпа. Това води до едно много голямо обедняване, затваряме си ТЕЦ-овете, не се работи по ядрената енергетика, която е чиста и евтина, коментира още той. Ние се вторачваме в един план, в който всичко е толкова общо, зелено, напудрено и безумно, че никой не разбира за какво ще отидат тези пари, обобщи икономистът.

Според него със сигурност в Плана трябва да попадне подпомагането на туризма, тъй като този сектор на икономиката беше най-тежко ударен. Туризмът има нужда от подкрепа и трябва да влезе в тази схема на подпомагане. Там гаранционната схема може да заработи много добре, каза Кузман Илиев. Отделно той застъпи визията, че за да бъде стимулиран българинът да почива на нашето море, трябва да отпаднат всякакви такси за чадъри и шезлонги. Също така по думите му трябва да се премахне концесионната такса за плажовете. Успоредно с това да се облекчи издаването на визи за британци, руснаци и други чужденци извън ЕС, за да се подкрепи туристическият бранш. 

В актуализацията на бюджета, която трябва да направи следващото редовно правителство, да се насочи ресурс към целевите групи на първа линия в борба с пандемията. Те да бъдат ясно позиционирани за една евентуална следваща вълна. В същото време не трябва да има повече локдауни и да не се реагира истерично, а да се оставят хората да работят. Кузман Илиев постави фокуса върху самонаетите лица, които бяха тотално забравени при подпомагането от държавата. 

Всички сектори, които касаят публичните финанси, се нуждаят от реформи и реорганизиране, защото – когато държавата започва да се прави на предприемач, имаме голям проблем, е мнението на икономиста. Виждате с ББР какво става, резонират като политически насочвани нещата, даде негативен пример кандидат-депутатът от ВМРО. Политиците също да спрат с обещаването на нива на заплати особено в частния сектор, защото те нямат контрол над това, апелира финансистът. Той е категоричен, че не трябва да има минимална работна заплата. Но това е много болезнен въпрос, удряме най-незащитените социално, затова може да се определя секторно и регионално. Не може минималната заплата да е същата в София и Видин. Това е много вредна регулация, но за политиците е много добра дъвка, категоричен е Кузман Илиев.

Той се обяви и против обещанията на много от политическите играчи в предизборната кампания за промяна в плоския данък, тъй като така ще бъдат наказани хората, които дават най-голяма производителност. За да изкараме хората от линията на бедността и да повишим доходите генерално, трябва да оставим да работят и да произвеждат хората с високи доходи, да подобрим инвестиционната страна и вместо държавата да раздава на калпак, тя да осигури условия за спокоен бизнес, е визията на икономическия анализатор.

Според него и образованието, и здравеопазването са социалистически системи. Кузман Илиев се обяви за демонополизация на Здравната каса, за да има повече конкуренция. Защото в противен случай се получава само една черна дупка, само наливаме пари, а болниците се източват, коментира Кузман Илиев. Той се обяви за окрупняване на по-големите болници в един регион, в по-малките населени места да има по-малки, мобилни пунктове за оказване на медицинска помощ, не големи и неефективни болници, които само калкулират дългове. 

В образованието според него не трябва да има уравниловка в доходите на учителите, защото така не се стимулират най-добрите. Повече стимул за добрите учители чрез рейтингова система, защото уравниловката действа демотивиращо, трябва да вкараме конкуренция в образованието и да дадем повече свобода за учителя, коментира Илиев.

Вижте повече във видеото >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Закриването на 12 хил. работни места в Старозагорско без алтернатива е равносилно на геноцид

Позицията на Организацията ще бъде представена в цялост на пресконференция днес – 16 август 2022 г. от 16.00 ч. в пресклуба на...

Джамбазки: ВМРО ще се яви самостоятелно на предсрочния вот

ВМРО ще се яви самостоятелно на предсрочния вот.  Има решение на Организационния съвет, който натоварва Изпълнителния комитет да извърши действията по регистрация...

ВМРО в Ситово за 110 г. от Балканската война

Съпредседателите на ВМРО Ангел Джамбазки и Александър Сиди бяха гости на традиционния събор на село Ситово, община Родопи. Двамата присъстваха на честванията за...

ВМРО на протеста пред „Лукойл“: Спрете ограбването на българите! Намалете цената на бензина и нафтата!

С тези призиви тримата съпредседатели на ВМРО – Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов и Александър Сиди, преградиха главния вход на централния офис на...

ВМРО: „Лукойл“ ограбва българите. Излизаме на протест!

Руската компания продава бензина и нафтата с 1 лев на литър по-скъпо от реалните цени На 13 август (събота)...

Александър Сиди: ИТН даде шанс на ДПС да иска от Ердоган нови 100 хил. гласа

Може би ще отидем на въртележка от избори, смята съпредседателят на ВМРО Има изключително напрежение в обществото. Не си...

Ангел Джамбазки: Темата Македония ще бъде изчерпана едва тогава, когато няма граница между Охрид и Черно море

Това са ни го завещали нашите деди В обществено-политическия живот на България има две групи сили, от които зависят...

Коментари