Начало Блог Кузман Илиев: Планът за възстановяване е еманацията на вредната „Зелена сделка“

Кузман Илиев: Планът за възстановяване е еманацията на вредната „Зелена сделка“

Документът е толкова напудрен, че никой не разбира за какво ще отидат парите

Планът за възстановяване е еманацията на „Зелената сделка“, а тя е вредна мярка.

Това заяви в „Седмицата“ по Дарик радио Кузман Илиев, водач на депутатската листа на „БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ- ВМРО, ВОЛЯ И НФСБ“ в 23 МИР София.  

Планът прилича на поредната европейска програма, по която ще трябва да се защитават едни проекти и да усвояват някакви пари, защото се опитва да прескочи икономически етапи, за да скочим изведнъж на най-модерната зелена енергия, която е много скъпа. Това води до едно много голямо обедняване, затваряме си ТЕЦ-овете, не се работи по ядрената енергетика, която е чиста и евтина, коментира още той. Ние се вторачваме в един план, в който всичко е толкова общо, зелено, напудрено и безумно, че никой не разбира за какво ще отидат тези пари, обобщи икономистът.

Според него със сигурност в Плана трябва да попадне подпомагането на туризма, тъй като този сектор на икономиката беше най-тежко ударен. Туризмът има нужда от подкрепа и трябва да влезе в тази схема на подпомагане. Там гаранционната схема може да заработи много добре, каза Кузман Илиев. Отделно той застъпи визията, че за да бъде стимулиран българинът да почива на нашето море, трябва да отпаднат всякакви такси за чадъри и шезлонги. Също така по думите му трябва да се премахне концесионната такса за плажовете. Успоредно с това да се облекчи издаването на визи за британци, руснаци и други чужденци извън ЕС, за да се подкрепи туристическият бранш. 

В актуализацията на бюджета, която трябва да направи следващото редовно правителство, да се насочи ресурс към целевите групи на първа линия в борба с пандемията. Те да бъдат ясно позиционирани за една евентуална следваща вълна. В същото време не трябва да има повече локдауни и да не се реагира истерично, а да се оставят хората да работят. Кузман Илиев постави фокуса върху самонаетите лица, които бяха тотално забравени при подпомагането от държавата. 

Всички сектори, които касаят публичните финанси, се нуждаят от реформи и реорганизиране, защото – когато държавата започва да се прави на предприемач, имаме голям проблем, е мнението на икономиста. Виждате с ББР какво става, резонират като политически насочвани нещата, даде негативен пример кандидат-депутатът от ВМРО. Политиците също да спрат с обещаването на нива на заплати особено в частния сектор, защото те нямат контрол над това, апелира финансистът. Той е категоричен, че не трябва да има минимална работна заплата. Но това е много болезнен въпрос, удряме най-незащитените социално, затова може да се определя секторно и регионално. Не може минималната заплата да е същата в София и Видин. Това е много вредна регулация, но за политиците е много добра дъвка, категоричен е Кузман Илиев.

Той се обяви и против обещанията на много от политическите играчи в предизборната кампания за промяна в плоския данък, тъй като така ще бъдат наказани хората, които дават най-голяма производителност. За да изкараме хората от линията на бедността и да повишим доходите генерално, трябва да оставим да работят и да произвеждат хората с високи доходи, да подобрим инвестиционната страна и вместо държавата да раздава на калпак, тя да осигури условия за спокоен бизнес, е визията на икономическия анализатор.

Според него и образованието, и здравеопазването са социалистически системи. Кузман Илиев се обяви за демонополизация на Здравната каса, за да има повече конкуренция. Защото в противен случай се получава само една черна дупка, само наливаме пари, а болниците се източват, коментира Кузман Илиев. Той се обяви за окрупняване на по-големите болници в един регион, в по-малките населени места да има по-малки, мобилни пунктове за оказване на медицинска помощ, не големи и неефективни болници, които само калкулират дългове. 

В образованието според него не трябва да има уравниловка в доходите на учителите, защото така не се стимулират най-добрите. Повече стимул за добрите учители чрез рейтингова система, защото уравниловката действа демотивиращо, трябва да вкараме конкуренция в образованието и да дадем повече свобода за учителя, коментира Илиев.

Вижте повече във видеото >>>

Последни Новини

ВМРО регистрира своите кандидати за София

В събота ВМРО - София регистрира своя кандидат за кмет, кандидати за районни кметове, кметове на кметства и общински съветници, съобщава БНР.

Каракачанов: Смяната на Трети март е опит да се пренапише историята

Всички държави в света и в Европа празнуват деня, в който са се създали като държава. Опитът беше конюнктура и типично слугински,...

ВМРО – Шумен регистрира листа за изборите в Деня на Независимостта

На 22 септември 2023 г., в Деня на Независимостта, бе регистрирана листата на ПП „ВМРО – Българско национално движение за участие в...

Атанас Стоянов бе единодушно подкрепен за кмет на Сандански

 Инициативен комитет от авторитетни за града личности и няколко партии подкрепят Стоянов На събрание в четвъртък общинската организация на...

Карлос Контрера: София трябва да има зам.-кмет по сигурността

По думите му служителите на полицията трябва да ползват общински жилища Като кандидат за кмет на столицата Карлос...

ВМРО – Троян подкрепя кандидатурата на Донка Михайлова за кмет

На проведеното събрание на членовете на ВМРО – Троян на 20 септември 2023 г. бе решено кандидатурата на Донка Михайлова да бъде...

С венци и цветя ВМРО почете 120 г. от смъртта на Александър Панайотов

С поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на подпоручик Александър Панайотов във Велико Търново ВМРО почете 12-ата годишнина от трагичната...

Коментари