Начало Блог Кузман Илиев: Помни Илинден - великото общобългарско въстание за независимост и национално...

Кузман Илиев: Помни Илинден – великото общобългарско въстание за независимост и национално обединение

След руско-турската освободителна война от 1877-1878 г. започва една агония, която продължава и до днес. И ще продължава и занапред. Берлинският договор разпокъсва етническото землище на българите на части. Нито Великобритания, нито Франция, нито Русия или Австро-Унгария искат свръхмощна балканска държава. А заради успехите си „под юргана“ и църковно-училищната дейност на Екзархията – българският род по това време е най-многоброен и с най-висока национална идентичност. Бил е най-близо до Цариград, най-дълго време, а излиза с най-силен дух.

Берлинският договор, както казахме, е безпощаден: Княжество България, Източна Румелия, Македонските земи и Одринска Тракия, Северна Добруджа – етно-географското ядро на българите е раздробено, разделени са братя от сестрите им, бащи и майки от децата им, баби и дядовци от внуците им – а Македония и Одринска Тракия остават под Османска власт. Границите действително са кроени на хартия по арогантния почин на Великите сили – а това е рецепта за въстания, геноцид и потисничество, за асимилация и великодържавни планове.

Мозъкът и душата на Съединението между Княжество България и Източна Румелия от 1885 г., Захари Стоянов всъщност работи с БТРЦК по две паралелни линии – Съединението от една страна, но и освобождаване на Македония и Одринско от друга. Когато първото се осъществява, второто – става ужасно трудно. Мираж. Нито съседи, нито важни геополитически играчи ще ни подкрепят.

Нашите български братя от географската област Македония остават под хомота на Султана, а България привидно е безсилна да ги защити от произвола срещу имот, чест и живот.

Както от Високата порта, така и от надушилите възможност за териториални разширение – сърби и гърци. Това е трагедия, защото македонските българи участват дейно и жертвоготовно в Опълчението при освобождението ни, както и срещу агресията на сърбите през 1885-1886 г., атакували ни в гръб след акта на Съединението ни – и изяли здрав бой именно заради геройската отбрана от представителите на целокупна България.

Веднага след Освобождението ни и безумния диктат от Берлин македонските българи правят въстание – Кресненско-Разложкото. Безуспешно. Един от водачите е бъдещият български премиер Стамболов, който впоследствие до смъртта си през 1895 г. ще се бори за целостта и неразделянето на македонските земи и за увеличаване на правата на българите там. Надеждата: спазването на член 23 от Берлинския договор – автономия на Македония по модела на Източна Румелия. Присъединяване в последващ етап към България. Пак по установения модел.

Когато през 1893-1894 г. в македонските земи се създава Организация, която да пази българите, тя е кръстена – Български Македоно-Одрински Революционни Комитети (БМОРК). Забележете: български. Да потретим: БЪЛГАРСКИ.

По-късно тази организация ще се нарича ТМОРО, ВМОРО, а накрая – ВМРО или Вътрешна Македонска Революционна Организация.

А учредителите ѝ – хора като Дамян Груев и д-р Христо Татарчев, или апостолите ѝ като Георги (Гоце) Делчев, отлично знаят какво са писали в устава ѝ. И защо.

Издевателствата на османци, сърби и гърци са големи – и в Македония, и в Източна Тракия. През 1902 г. македонските българи въстават при т.нар. Горноджумайско въстание, инспирирано от организацията на бежанците от тези земи и военните, верни на каузата от Княжество България – ВМОК. Въстанието е сломено, Цариград е вече нащрек и засилва военното присъствие и репресиите срещу българското население на място.

Следващата година през април, група революционери анархисти осъществяват т.нар. Солунски атентати с цел привличане на европейското внимание към Македонския въпрос. Това дава тон и катализира необратимия процес. Навръх Илинден (2-ри август) в Битолско, на Преображение – в Одринско и на Кръстовден в Серско – избухва координирано въстанието на българите, известно като Илинденско-Преображенско. Ръководено е от Организацията.

Днес в РСМ се изпуска Преображенско и Кръстовденско, защото навява усещане на общобългарска идентичност.

Празниците са християнски и много важни за българския етнос, а символиката е очевидна.

Подобно на Априлското въстание замисълът е брутален по същината си.

Ако сполучи борбата – идва свободата.

Ако ли не – зверствата на подивелите турски войници и башибозук срещу „въстаналата рая“, ще привлекат вниманието и възмущението на световната общественост. Така и става.

Заклани, убити зверски и изгорени са около 4.7 хиляди българи, опожарени – над 12.5 хиляди къщи. Изнасилени: повече 3.2 хиляди жени и момичета, стотици отвлечени и продадени в робство. Над 70 хиляди са без дом. Над 30 хиляди бягат в България (не в Сърбия или Гърция). Участвали: приблизително 26,5 хиляди борци за свобода и национално освобождение срещу 300-хилядна турска армия и башибозук. Загинали – хиляда родни бойци срещу над 4 хиляди османски.

Протестите в България са мощни.

Страната ни е слаба дипломатически, военно, икономически и не може да помогне съществено, без да застраши оцеляването си. Освен като приюти бежанци. Или „прати“ герои родолюбци – петдесет офицера напускат военна служба и стават начело на четите; 20 поручици, петима капитана, един полковник и генерал лично оглавяват военните действия – за свободата на Македония и Одринско.

Драмата на крушението обаче прави така, че от 1904 г. натам идея фикс за българското общество е реваншът за страданието на братята ни. Влизаме в Балканския съюз и войната с Турция през 1912 г. с тази дива и вдъхновяваща обществена идея. И тук не говорим за „македонски комплекс“ на българите – а за безпределно мъжество, с което военният ни талант и свирепата жажда за мъст, свобода и обединение водят до смазването на Турция от българските войски.

Тъжен исторически факт е, че през това време – зад гърба ни е започнал дележът на Македония.

Между Кралство Сърбия и Гърция. Но това е друга тема, която се развива исторически и чиито последствия, разбира се, продължаваме да усещаме и виждаме и днес.

Цялата тази историческа драма ще предопредели влизането ни в Първата и Втората световна война. Ще маркира и битката ни за историята с новите „македонисти“ – Франкещайнът, създаден от Коминтерна и слугите на Сталин в комунистическата ера.

Именно уважението към историята обаче води до твърдостта, с която родните академици и общественици бранят истината.

В памет на героите. Дължим им го заради подвига. И на нас – заради себеуважението и гордостта, че сме техни наследници.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО на протестно автошествие срещу съкращаването на 12 хил. човека в Старозагорско

„Зелената сделка“ унищожава енергетиката в Източномаришкия басейн 12 хиляди работещи в комплекса „Марица-Изток“ ще бъдат освободени според новия регионален...

ВМРО се регистрира в ЦИК: Отиваме на избори с платформа, която е основана на защита на българския интерес!

ВМРО се регистрира за самостоятелно явяване на предсрочните парламентарни избори. Отиваме на избори с...

Закриването на 12 хил. работни места в Старозагорско без алтернатива е равносилно на геноцид

Позицията на Организацията ще бъде представена в цялост на пресконференция днес – 16 август 2022 г. от 16.00 ч. в пресклуба на...

Джамбазки: ВМРО ще се яви самостоятелно на предсрочния вот

ВМРО ще се яви самостоятелно на предсрочния вот.  Има решение на Организационния съвет, който натоварва Изпълнителния комитет да извърши действията по регистрация...

ВМРО в Ситово за 110 г. от Балканската война

Съпредседателите на ВМРО Ангел Джамбазки и Александър Сиди бяха гости на традиционния събор на село Ситово, община Родопи. Двамата присъстваха на честванията за...

ВМРО на протеста пред „Лукойл“: Спрете ограбването на българите! Намалете цената на бензина и нафтата!

С тези призиви тримата съпредседатели на ВМРО – Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов и Александър Сиди, преградиха главния вход на централния офис на...

ВМРО: „Лукойл“ ограбва българите. Излизаме на протест!

Руската компания продава бензина и нафтата с 1 лев на литър по-скъпо от реалните цени На 13 август (събота)...

Коментари