Начало Блог Кузман Илиев: Спешни мерки за административно затворения бизнес, мораториумът изтича

Кузман Илиев: Спешни мерки за административно затворения бизнес, мораториумът изтича

Национализмът не е шовинизъм, ВМРО има червени линии, от които няма да отстъпи

Правилната стратегия за излизане от кризата е да направим една икономика, която работи, да махнем пречките пред бизнеса, а така и социалните системи ще са добре захранени. Държавата да предприеме спешни мерки за подкрепа на административно затворения бизнес, защото само след няколко дни изтича мораториумът по кредитите към банките. Затова ВМРО предлага създаването на Гаранционен фонд с гарант държавата, за да може най-ударените браншове да не се превърнат в длъжници от 1 април, когато няма да могат да обслужват кредитите си. Тази позиция защити икономистът Кузман Илиев, кандидат за депутат от гражданската листа на ВМРО в 24 и 25 МИР София. Той гостува в студиото на „Денят започва“ по БНТ.

Ключово и въпрос на дни е да се приеме предложението на ВМРО – да се създаде едно продължение на този мораториум върху кредитите и плащанията към банките, който свършва буквално след няколко дни, в края на месеца. И какво правим с тези бизнеси, които са административно затворени до този момент? Те продължават де факто да са административно затворени, само че вече ще започнат да си плащат на банките, очерта ситуацията Илиев. Тук държавата трябва да подходи с нещо като гаранционен фонд, който предлагаме ние, в следващите две до пет години. Буквално за дни трябва да има някакво решение, спешно, така че да има едно спокойствие от страна на банките, че тези вноски ще бъдат поети, ако трябва, от държавата. Държавата ще си върне парите от бизнесите, когато започнат да работят, категоричен е Кузман Илиев.

Той постави акцента на ВМРО особено върху реанимирането на туризма. Важни условия за съживяването на са облекчаването на визовия режим и удължаването на туристическия сезон. Прогнозите са, че туризмът ще работи на едни 20% от оборотите си. Това означава, че много хора в един момент няма да имат сметка дори да пуснат тока, тъй като няма да излезе сметката. В момента банките не искат да кредитират никого от туризма, тъй като е изключително трудно за прогнозиране какво следва, очерта Илиев задънената улица, в която се намира този бранш.

Да им кажем на банките, че държавата би подкрепила най-ударените, административно заключени сектори, тоест, те и да са искали, не са могли да работят, и да потече един кредит към тези сектори от икономиката. Тъй като, дори и заетите като персонал, не могат да получават потребителски кредити за елементарни неща, просто защото техните доходи са непрогнозируеми, обобщи той.

Кузман Илиев допълни още от финансовия план на ВМРО за икономическо развитие на държавата. Данъци не трябва да се вдигат, а тъкмо обратното – някои вредни данъци да бъдат премахнати. Това ще е стимул за икономиката – да произвежда, смята анализаторът, който се обяви против намерението на левицата да маха плоския данък. Така ще счупим гръбнака на средната класа, това са работещите, които пълнят хазната, а ние ще ги изгоним, контрира Кузман Илиев. Отляво са заложили 3600 лв. като доход на богат човек в България, а депутатите са си писали по-високи заплати. Малко това ми се струва лицемерно, коментира той намерението на социалистите да въвеждат прогресивното облагане вместо плосък данък.

Защо да не е възможно средната работна заплата да стане 2500 лв.? Ако създадем добри условия, тъй като работата на политиците е да създават условия за това всички ние да развием потенциала си, е възможно производителността на труда да се покачи, а инвестициите от 19% спрямо икономиката да се върнат на едни нива от 34%, които бяха 2008 г., изреди Илиев виждането на ВМРО за такива нива на средната работна заплата.

Не одобрявам раздаването на пари като за последно, категоричен беше икономистът. Според него правилното и ефективно харчене на публичния ресурс е много по-важно, а течове в системата има достатъчно, които трябва да бъдат запушени.

Всеки в ситуация на пандемия би отворил кранчето. Но трябва да се подходи много отговорно към следващите поколения, тъй като едно голямо задлъжняване нарушава нашия инвестиционен имидж, констатира Илиев.

Според кандидат-депутата на войводите в 24 и 25 МИР няма нищо по-логично от позицията на ВМРО за Северна Македония.

Оказа се, че в Северна Македония има цензура, отбеляза кандидатът за народен представител на войводите по повод недопускането през границата на български книги. Ние нямаме претенция за времето след 1944 г., но ние искаме да си говорим обективно за историята и да не стигматизираме българите, които са в Македония, определят се като такива и четат български книги. Техните служби ги разпитват защо четат български книги и как ще се пишат на преброяването – българи или не, защото били македонци, възмути се Кузман Илиев.

Няма формация в България, която да си мечтае да управлява с ГЕРБ или с БСП. Всеки иска да управлява сам, да си реализира програмата и после да не му кажат – ама ти си патерица на тоя или оня. Само че политиката и демокрацията са коалиционна игра. Влизаш, казваш кои са твоите червени линии, кои са твоите ценности и не мърдаш от тях, отговори Илиев на въпроса къде се вижда ВМРО в евентуална следизборна коалиция. Той изтъкна, че 128-годишната организация е била и в нелегалност, и в парламента, и извън него, но само четири години във властта. Така че за него участието в управлението не е самоцел, по-важните са червените линии, от които войводите няма да отстъпят.

Има едни важни неща, за които се бори ВМРО, и за които, ако влезе в парламента, ще продължава да се бори. Мога да ги изредя кои са червените линии. Ако ВМРО бяха клекнали за Истанбулската конвенция, която е нещо много важно, ако се бяха отметнали от обещанието за пенсиите, ако бяха подминали темата Северна Македония и правата на българите там, аз щях да кажа – те са патерица. Само че те не го направиха и аз като гражданин заставам за това и го считам за много достойно, заяви Кузман Илиев. Считам, че имам някакъв морален, граждански дълг към моето семейство, към детето ми, да се опитам с нещо да променя средата от гледна точка на експертиза, заяви Кузман Илиев, който определи себе си като дясно-консервативен патриот.

Национализмът не е шовинизъм, национализъм и патриотизъм в смисъла, в който аз го разбирам, не означава да мразиш другите и да не ги уважаваш. Национализмът означава да обичаш историята си, да знаеш откъде идваш, да имаш обостроено чувство към историята, към собствената си нация, сподели своето виждане Илиев.

Той се обърна към избирателите, които отстояват и защитават, като ВМРО, ценностите патриотизъм, сигурност, доходи и национално самочувствие. Бюлетината е №1, могат да ни подкрепят. Нищо не е всяка цена, въпросът е обаче наистина България да е над всичко и да просъществува във времето, тъй като днес Изтокът и Западът се сблъскват на наша територия и ние трябва да защитаваме нашия интерес, независимо какъв е този на Вашингтон, Москва, Пекин или Брюксел. България над всичко, заключи кандидатът от гражданската листа на партията в 24 и 25 МИР София.

Цялото интервю на Кузман Илиев гледайте тук >>>

Последни Новини

Ангел Джамбазки: Европейският подход по темата с членството на България в Шенген е политическа шизофрения

От една страна Европа иска да се пази границата, от друга страна се продължава с политиката на обвиняване на държавите, които имат...

Каракачанов: Бойко Борисов, Кирил Петков и Христо Иванов са главните виновници за случая на македонската граница

Все още има български политици, които са под робството на собствените си страхове и комплекси за малоценност. Още са под робството да...

Групата на Европейските консерватори и реформисти ще проведе изнесено заседание в София

По време на събитието ще бъдат дискутирани актуални теми за Европа и региона Групата на Европейските консерватори и реформисти...

Джамбазки: Спирането на българи на границата с РСМ е позор и провал за политическата ни класа

Евродепутатът подчерта, че е сезирал колегите си от ЕП за действията на Скопие Недопускането на българи в РСМ е...

ВМРО отбеляза 151 години от рождението на Гоце Делчев (ОБЗОР)

Структурите на ВМРО отбелязаха 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев. Ето къде и как: Благоевград

Искрен Веселинов: В Македония се зароди истерия, която целеше провокация

Жертва сме на медии в нашата съседка, които налагат антибългарска пропаганда, смята съпредседателят на ВМРО Ескалация на напрежението има....

Съветниците от ВМРО – Русе искат границите между България и Румъния да бъдат отворени за свободно движение на хора и стоки

Общинските съветници от групата на „Патриотите – ВМРО“ внесоха писмено предложение до ОбС - Русе за приемане на декларация в подкрепа Република...

Коментари