Начало Блог Кузман Илиев: Спортът трябва да се върне в училище

Кузман Илиев: Спортът трябва да се върне в училище

Добрият български професионален спорт ни дава гордост като нация. Великите постижения ще мотивират младите таланти за по-масов спорт. По този начин нашата нация ще е по-здрава, което всъщност е и големият залог. Училищата, професионалните клубове и детско-юношеските школи, трябва да започнат да работят заедно.

Това заявява кандидатът от гражданската квота на ВМРО Кузман Илиев в своя изява във Фейсбук страницата си.

Ето какво споделя той по темата за развитието на спорта в България:

Спортът е изключително важен социален феномен. Ако имаме добре развит професионален спорт, ние ще имаме една изключително горда нация, която е уважавана из целия свят. Ако имаме добре развит любителски спорт, масов спорт, ще имаме здрава нация. Проблемът е, че в годините ние стимулирахме, поради една или друга причина, изключително индивидуалните спортове, защото те носят медали. Давате си сметка, че един волейболен отбор дава един медал. Един конкретен спорт дава един медал. Трябва да спрем да мислим за медали и да започнем да мислим за методика, за стратегия за създаване трайно на много добри професионалисти.

Само че „кучето е заровено“ буквално в училище. Оттам започва всичко. Смятам, че училищата, заедно с професионалните клубове или детско-юношеските школи, трябва да започнат да работят заедно. Държавата дава едни пари за клубовете, които трябва да изпратят треньорите вътре в училище. И треньорът по физкултура, заедно с професионалиста от даден спорт, да разпалят въображението, желанието, знанията на децата за конкретните спортове и много рано да проберат големите таланти. Както между другото е било преди десетилетия в България. Талантите като Любо, Емо, Бербатов и други са откривани в много ранна детска възраст, където може да се проберат. Тоест училищните салони да се превърнат в професионални зали, практически или полупрофесионални, където се създава един спорт на високо равнище.

Втори ключов аспект е базите. Държавата трябва е много по-гъвкава относно създаване на базите на професионалните клубове. Чудесен пример за това нещо е базата на стадион „Раковски“, която Министерство на вътрешните работи и държавата управляват и притежават. Тя трябва да бъде върната на клуба, за да може да се инвестира, за да може самите клубове да почнат да мислят за себе си като за бизнес. Да инвестират, да купят терени да започнат да мислят в посока на това, че това всъщност е бизнес. Това е едно голямо шоу, в което всеки иска да отиде със семейство си и спокойно и сигурно да гледа един хубав мач, висока продукция. Конкуренцията на кината, на операта, ако щете хубавите ресторанти, е много голяма.

И за да върнем хората на стадионите, трябва да дадем висока продукция. В тази посока трябва да се работи и действително да се мисли за бизнес, тъй като когато един клуб има собствен терен, той може да отиде в банката и да каже: „Аз имам активи, дайте ми кредит и ще финансирам.“

А не да стоим още на едни представи, които са от минало време преди 30 години. Ако имаме добър професионален спорт вследствие на тези важни промени, ще имаме повтарям пак, една горда нация, която наистина е свързана с нещо велико като постижения.

Това ще мотивира действително младите, талантите, децата и ще има един по-масов спорт, който ще бъде по-достъпен, с една добра инфраструктура. По този начин нашата нация ще е най-здрава, което всъщност е и големият залог.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Александър Сиди: ВМРО доказа, че е най-голямата формация в патриотичното пространство

В патриотичното пространство ВМРО доказа, че е най-голямата политическа формация ВМРО е най-голямата политическа формация в патриотичното пространство и...

Кузман Илиев: ВМРО показа, че има гръбнак

ВМРО плати тази скъпа цена, но го направи с радост и показа, че има гръбнак. Така кандидатът от гражданската...

Боян Чуков: Изборните резултати в Турция трябва да бъдат касирани

Когато има избори в България и има избирателни секции в Турция, се повтаря едно и също. Това не е изненада. Не е...

Джамбазки: Заради изборните нарушения в Турция ДПС получи два мандата допълнително

В петък ВМРО поиска касиране на вота от турската държава Поискахме изборите в Турция да бъдат касирани, защото бяха...

191 години от рождението на Филип Тотю

ВМРО - Русе и ВМРО - Две могили отдадоха заслужена почит на войводата Филип Тотю. В събота се навършиха 191 години от...

Европа и САЩ сменят с ад родния данъчен рай. Страните с ниски данъци като България са под атака

Страните с ниски данъци като България са под атака. САЩ и ЕС работят в посока през това лято в ОИСР да се...

Ангел Джамбазки: ВМРО иска касиране на изборите в Турция

Изпратили сме мотивирано предложение до Министерски съвет, до главния прокурор, до председателя на ВАС, до председателя на ВКС, до Народното събрание с...

Коментари