Начало Блог Красимир Богданов: Македония е посткомунистическа държава, създадена по изкуствен начин

Красимир Богданов: Македония е посткомунистическа държава, създадена по изкуствен начин

Антибългарска истерия в Северна Македония, а очакват подкрепа за ЕС?

В Македония в последните седмици има една антибългарска истерия в медиите и публичното пространство. Това не отива на една страна, която очаква подкрепа от България и от страните членки на ЕС. Що се отнася до езика, има ясно разписани формулировки. Те са потвърдени от самия Договор за приятелство и добросъседство от 2017 г.

Това заяви депутатът от ВМРО Красимир Богданов в ефира на „Денят ON AIR“ във връзка с изявлението на министъра на външните работи Екатерина Захариева. Според нея България все още не може да одобри преговорната рамка със Северна Македония за европейското членство на страната.

Според Богданов, в ЕС всяка една страна има право да защити своите интереси.

По думите му желанието на Германия да завърши своето председателство с преговорите за присъединяване на Северна Македония не означава, че българската държава трябва да се съгласи с това.

Той изтъкна, че това е фундаментална тема за ВМРО и с нея не може да с правят компромиси.

Всяко едно правителство трябва да брани първо интересите на своята страна. А след това да се съобразява с интересите на останалите.

България се управлява от едно коалиционно правителство, от което ВМРО е сериозен фактор.

Ние казахме, че при тези условия не можем да подкрепим Македония за еврочленство. Не виждам как можем да подкрепим партии и личности в България, които имат намерение да подкрепят Македония при този вариант. Това коментира народният представител пред Bulgaria ON AIR.

Богданов заяви, че казусът със Северна Македония демонстрира нещо. А то, е че българските официални институции за първи път от много време говорят на един език. Той определи това действие като правилно. Според него въпросите, свързани с националната ни идентичност, не трябва да бъдат неглижирани.

Македония е една посткомунистическа, създадена по изкуствен начин държава. Конкретно за договора смятам, че беше добра крачка.

България трябваше да даде надежда на македонците с българско самосъзнание. Те имат право на своята европейска перспектива.

След като България протегна приятелска ръка, надеждата беше за подобряване на взаимоотношенията ни, коментира гостът в студиото.

Той изразни мнение, че Договорът за добросъседство не се изпълнява и това е най-важното нещо, което се явява пречка за липсата на подкрепа от страна на българското правителство за присъединяването на Северна Македония към ЕС.

Вижте целия разговор във видеото>>>

Последни Новини

Искрен Веселинов: Най-бедните плащат най-много данък „Спекула“

Най-бедните плащат най-много данък „Спекула“. Това нещо трябва да бъде решено веднъж завинаги. Това каза Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО, в предаването „Темите...

ДБ да поемe отговорност за управлението на район „Красно село“

Залисани в стремежа си да докопат цялата власт в държавата от „Демократична България“ забравиха за избора на гражданите на „Красно село“. През...

Нападенията над български клубове и институции в Северна Македония са недопустими!

Поредната атака този път е насочена срещу българския Културно-информационен център в Скопие. До сега бяха атакувани гражданите на Северна Македония заради българското...

ВМРО – Русе се поклони пред паметта на Ангел Кънчев

На 17 март ръководството на ВМРО - Русе, начело с областния председател на Организацията Галин Григоров и общинския съветник от ВМРО Траян...

Султанка Петрова: Липсват ефективни механизми, чрез които да се овладее галопиращата инфлация

Липсват ефективни механизми, чрез които да се овладее галопиращата инфлация. За съжаление най-потърпевши от нарастването на цените а възрастните хора, самотните родители,...

Александър Сиди: Нито един евреин с паспорт от Царство България не е бил депортиран

На границата трябва да има армия и да се стреля Над каналджиите има чадър от най-високо място

Искрен Веселинов: Желанието за стабилност и развитие в държавата сега отсъства от политическия хоризонт

Има поне две успешни формули за коалиция и една неуспешна. Успешна формула е, когато се уточнят общи идеи и теми и се направи...

Коментари