Начало Европейски парламент „Македонският език“ е български. От Брюксел и Скопие да спрат с агресията...

„Македонският език“ е български. От Брюксел и Скопие да спрат с агресията и манипулациите

С акта си Европа потъпка и унижи България! Ще реагира ли държавата ни?

Вчера бяхме свидетели на поредната доза недопустими изказвания, които безцеремонно поругават българското културно-историческо наследство в земите от другата страна на югозападната ни граница.

При посещение на Урсула фон дер Лайен в Скопие премиерът Димитър Ковачески направи разгорещено изказване, в което обяви, че Европа е признала македонския език. Но не този провокативен акт е най-скандалният от тази среща, а фактът, че самият председател на ЕК го официализира в своята реч:

„Обещах, че договорът (с Фронтекс – бел. ред.) ще бъде на македонски език, наравно с всички останали 24 езици на ЕС. Няма съмнение, че македонският език е Вашият език и уважаваме това“.

„Днес е голям ден, днес подписахме договора с Фронтекс на македонски език, без бележки под линия, без добавки и без звездички. Това е обещанието, което дадох и изпълних“, каза на съвместната пресконференция премиерът Ковачевски.

От гореизложените цитати става напълно ясно, че това е синхронизирана и целенасочена провокация от страна на ЕК, с която се потъпкват всички заложени в Договора за ЕС права на една страна член, каквато е България, за сметка на Македония, която е едва в начална фаза за присъединяване.

Ето за това престъпно унищожаване на националната идентичност, история и култура, с дейното участие на ЕС, предупреждавахме, когато отстоявахме т.нар. вето, наложено над членството на РС Македония. Ето за този двоен стандарт в претендиращия за носител на европейските ценности ЕС говорим от години.

Но това унижение, на което вчера самата Урсула фон дер Лайен подложи България е само последица от националното предателство, което направиха всички онези евролиберали в лицето на ГЕРБ, ПП, ДБ, ДПС и цялото позорно 47-о НС, които позволиха на евробюрократите в Брюксел и лакеите на сърбо-комунистическия македонизъм в Скопие да се гаврят с България и с паметта на всички онези мъже и жени, които дадоха живота си за свободата на Македония.

Нека също така да обърнем внимание на председателката на ЕК – първата сред равните в ЕС, че в международното право не съществува акт като „признаване на език“. Ние сме признали независима Македония – първи в света. С това сме признали нейното право на конституция, в която официално Скопие може да нарече езика си както иска. Това обаче няма как да промени факта, че това е български език.

България отдавна е приложила формулата „съгласно Конституцията на Република Северна Македония“. Тази формула показва уважението ни към конституционното право на Македония да ползва свой етикет. Езиците отдавна са политически етикети. Днес в бивша Югославия се създават всякакви етикети за езици, които по същество са еднакви. В цяла Европа е така. Не се знае дали езикът в Галисия е испански, португалски или… галисийски. Нито се знае дали във Валенсия говорят валенсиански, или това е същият каталунски. Прусаци и баварци трудно се разбират. Самите сърби признават, че трудно схващат шопските и торлашки диалекти в Поморавието – които, впрочем, също са български говори.

За никого няма съмнение, че различните македонски наречия, върху които през 40-те години административно е кодиран „език“, също са български говори. Членуването, липсата на падежи, идентичният синтаксис – това са повече от явни белези на българския език. Дори диалектната фонетика и ритъмът на езика са същите. Да, лексиката днес е често различна. Но с просто око се вижда, че е това е нарочен и задъхан опит за внос на думи или ползване на архаизми, сърбизми и турцизми, само и само да се постигне различно звучене. Да не е прозорец, а да е джам, да не е бутилка, а да е шише и т.н. За да разберат по-лесно това наречие, хората от България днес обикновено с усмивка се сещат как са говорили бабите им.

Да казваш, че Македония има някакъв различен език от България е все едно да казваш, че в Косово има някакъв различен език от Албания. Но влиза ли им се на костюмарите в Белгия в този опасен балкански спор? Или само България може да яде шамари, поради простата причина, че политиците на политическия терен от година и половина са слаби, нелепи, раболепни марионетки на посолствата на САЩ, Франция, Германия, Русия и т.н.

Настояваме за реакция от страна на Министерството на външните работи на България. Този скандал не бива да бъде заметен под килима, защото ако днес председателят на ЕК самосиндикално преписа българския език като „официален македонски“, утре може да обяви България за провинция на Гърция, примерно.

Последни Новини

Български марш ще огласи София в неделя вечерта

Български марш „Долу Ньой“ ще се проведе в неделя – 27 ноември, в София. Шествието, организирано от младежката организация на ВМРО, тръгва...

По инициатива на Ангел Джамбазки всички български евродепутати искат дебат и резолюция на ЕП за Македония

Българските представители в Европейския парламент се обединяват около искането за дебат с резолюция по спешната процедура за защита на човешките права. Това...

Стефан Балабанов разкри конкретните стъпки, които трябва да се предприемат в МВР, за справяне с престъпността

Държавата може да се справи с вълната от престъпления – катастрофи, убийства, нелегални мигранти, но каруцата се е обърнала. И след това...

Възпоменателна вечер за Западните покрайнини събра в София българи от двете страни на границата

Иван Николов: „Опазването на малкото останали българи в Западните покрайнини или поне на историческата памет за тях не е въпрос, който касае...

Искрен Веселинов: Границата ни се охранява като форма на отбиване на номера

Границата ни се охранява като форма на отбиване на номера. Преди месеци предупреждавахме, че ще се стигне до тук. Още преди първите...

Красимир Каракачанов: Българският политик в момента е мекотело без гръбнак и без воля

Д-р Красимир Каракачанов, бивш вицепремиер, сега почетен председател на ВМРО, в интервю пред Цоня Събчева за обзора на деня на Радио „Фокус“ „Това е България“...

Асен Даскалов повдигна темата с ползването на гробищните паркове в Русе

Общинският съветник от групата на „Патриотите-ВМРО“ Асен Даскалов повдигна темата за състоянието на русенските гробищни паркове „Чародейка“ и „Басарбово“ чрез свое настоятелно...

Коментари