Начало По места Марин Цветков: Планината калява духа, учи на родолюбие и патриотизъм

Марин Цветков: Планината калява духа, учи на родолюбие и патриотизъм

Интервю на „Медия.Нюз“ с общинския съветник от ВМРО във Враца Марин Цветков

– Г-н Цветков, наскоро Вие се включихте в традиционния поход „По стъпките на Тодор Александров“. Бихте ли споделили нещо повече за тази патриотична инициатива?

– Едноседмичният поход „По стъпките на Тодор Александров“ представлява прекосяване на Пирин планина от север на юг, чак до гр. Мелник. Неговото начало е поставено през 2003 г., с пръв водач Васил Христов, който е член на Националния изпълнителен комитет на ПП „ВМРО-БНД“. Впоследствие водачеството се поема от Ангел Джамбазки, заместник-председател на ВМРО и български представител в Европейския парламент, а от няколко години насам той се организира под ръководството на Владимир Митов, областен председател на ВМРО София-град.

За 17-а поредна година благодарение на това изпитание за волята и духа на човека десетки членове и симпатизанти на ВМРО преминаха по стъпките на най-големите войводи, знайни и незнайни, които са бранили с живота си идеята за Целокупна България, част от която е и Македония. В тази планина се усеща и романтичната история на нашата Организация – там, където нашите войводи са ковали историята, там, където те са правили плановете и заверите за отхвърляне на османските, гръцките и най-вече сръбските окупационни планове, чрез които са отнемат изцяло български територии, населени с наши сънародници, които те са прогонили.

Когато си в Пирин, тогава ти каляваш своя дух, учиш се на родолюбие и патриотизъм, съхранявайки спомена за славните и героични подвизи на личности като Тодор Александров.

– Ще ни разкажете ли малко повече за маршрута, по който се прекосява Пирин планина?

– Както споменах, преходът започва от северната страна на Пирин, от гр. Банско, до южната страна, гр. Мелник. По традиция непосредствено преди началото на похода беше начертан маршрут, който е различен от предходната година, което прави този поход уникален и неповторим.

Тази година маршрутът бе следният:

Понеделник рано сутринта направихме палатков лагер на „Бъндеришка поляна“. На другия ден се разделихме на две групи – едната пое от „Бъндеришка поляна“ към хижа „Вихрен“ и оттам към връх Вихрен, а втората – през местността „Казаните“ до „Кончето” и слезе обратно в палатковия лагер.

На другия ден цялата група тръгна от хижа „Вихрен“ през езеро „Окото“, „Дамянишка порта“, езерата „Тодорини очи“, „Василашки езера“ и хижа „Дамяница“, където направихме палатков лагер.

В сряда поехме от хижа „Дамяница“, през „Мозговишка порта“ и палатков лагер на „Тевно езеро“. Още една група се включи в похода, което е краткият преход от Добринище, хижа „Гоце Делчев“ и оттам с лифт до хижа „Безбог“, минава се през „Попово езеро“, лява „Кралевдворска порта“ и оттам до „Тевно езеро“.

В четвъртък цялата група тръгна от „Тевно езеро“, през дясна „Кралевдворска порта“, „Подкорнишки превал“, връх „Каменица“ до хижа „Пирин“.

На другия ден поехме от хижа „Пирин“ към гроба на Тодор Александров и на неговия съратник Панзо Зафиров. Минава се близо до лобното място на Александров в м. „Равна бука“ и се стига до параклиса „Св. пророк Илия“, който е построен през 1856 г., а непосредствено до него са гробовете на двамата войводи.

На следващия ден е последната част от прехода, която е слизане до град Мелник.

Мога да споделя, че това е преход, по време на който се вижда цялата красота и прелест на Пирин планина.

– Какво Ви накара да се включите в тази патриотична инициатива?

– Нашият край е отдалечен от пределите на историческата област Македония. Тук малко по-трудно може да се усети истинската и завладяваща сила на борбата за Целокупна България, на борбата Одринска, Тракийска и Македонска области да са отново в пределите на нашето Отечество. Пирин планина е закърмила безброй войводи и моето желание беше да се докосна до стъпките на великите ни водачи и да усетя силата на желанието за добруването на българския народ и на всеки българин, където и да се намира.

Ако не се лъжа, съм първият от нашия край, който се включва в този поход, но мисля догодина да сме повече и още хора да се докоснат до красотата и величието на тази планина.

– Като координатор на ВМРО за Северозападна България Вие присъствахте, заедно с голяма група от нашия край, на редовното отчетно-изборно събрание на Националния младежки комитет на ВМРО, което се проведе в Мелник. С какви впечатления останахте от това събитие?

– Да, така е. Групата от Северозападна България беше голяма и показа, че свършената работа в нашия край е показател за дейността през изминалата година. Закономерно се радвам, че имаме вече и по-широко присъствие в националното ръководство на Националния младежки комитет (НМК) в лицето на младите войводи Момчил Янков като заместник-председател на комитета от Враца, Мартин Иванов като член също от Враца и Боби Георгиев като член от Монтана. Заявяваме силни позиции, които трябва да подкрепим с много усилия, работа и себераздаване, за да затвърдим нашите позиции и за догодина.

Ще завърша със следното: зеленото е родолюбие, всеки един от нас трябва да се възпитава в това да уважава нашите планини, гори и природа. Зеленото родолюбие възпитава в патриотизъм и национализъм, то е мост към запазване на нашата същност и идентичност. То е цел и ние трябва да съхраняваме природата. Поклон пред войводите, които са бродили из планините, и са пазили българския народ в най-трудните времена!

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Красимир Каракачанов: Провежда се най-мащабното учение на Сухопътните войски през последните 20 години

Учение „Балканска стена - 2020” на Сухопътните войски , което се провежда в момента на учебен полигон „Корен“, е

Веселинов: ВМРО е единствената партия, която се опитва да помогне на туристическия бранш

На Общинската конференция на ВМРО - Варна Искрен Веселинов представи пакет от мерки за подпомагане на туристическия бранш Подпомагане...

Каракачанов пред „Сител“: По време на Титова Югославия, ако говориш за ВМРО – отиваш в „Идризово“

По повод празника 23 октомври, датата на основаване на ВМРО, лидерът на Организацията Красимир Каракачанов даде интервю за македонската телевизия „Сител“.

127 години ВМРО (ОБЗОР)

На 23 октомври 2020 г. се навършиха 127 години от създаването на родолюбивата, българска, патриотична организация ВМРО. По този...

ВМРО – Карлово с пореден жест към медицинските лица

Поредно дарение на защитни средства направиха общинските съветници от ВМРО - Карлово. То бе заинфекциозното отделение в...

ВМРО откри паметна плоча на Гено Димитров в село Струпец

Навръх годишнината на родолюбивата, българска патриотична организация ВМРО в село Струпец беше открита паметна плоча на революционера Гено Димитров. Тя е изработена...

Д-р Петрова се включи в раздаване на хранителни продукти на хора от област Плевен

Д-р Султанка Петрова се включи в раздаването на пакети с хранителни продукти от първа необходимост в градовете Долна Митрополия, Долни Дъбник и...

Коментари