Начало Блог Мария Цветкова в подкрепа на протеста на работещите в музеи, галерии и...

Мария Цветкова в подкрепа на протеста на работещите в музеи, галерии и библиотеки

Членът на националното ръководство на ВМРО Мария Цветкова изрази позиция във Фейсбук профила си относно справедливите протести на специалистите от музеите, галериите и библиотеките срещу намаления държавен бюджет за 2022 г.

Тези институции съхраняват историческата ни памет и културното ни наследство, доказват и пазят идентичността ни, показват пред света културните достижения и величието на нацията ни, пише тя.

На всички тях финансовият вицепремиер Асен Василев дължи огромно извинение заради обидното си отношение, което демонстрира вчера в едно телевизионно студио. Без капка неудобство арогантно заяви, че на музейните работници им се давали пари, за да „бършат прах“ и „който иска и вика няма да получи средства“, коментира Цветкова и допълва:

Другото „екзотично“ изказване, което няма никаква връзка с реалността, дойде от председателя на комисията по култура Тошко Йорданов. Според него имало „твърде много държавни музеи и трябвало да има окрупняване.“

Ако това е „промяната“ – закриване на музеи и други културни институти, и трохи в бюджета за култура, очаква ни халтура.

А ето и цялата публикация:

За „промяната“ в културата

Подкрепям справедливия протест на специалистите от музеите, галериите и библиотеките срещу обидно малкото пари за културните институти, предвидени в държавния бюджет за 2022 г.

Тези институции съхраняват историческата ни памет и културното ни наследство, доказват и пазят идентичността ни, показват пред света културните достижения и величието на нацията ни. Именно музейните работници и колегите им от галериите и библиотеките са стожери на историята ни, популяризират културата ни и ни карат да се чувстваме горди българи. Те заслужават справедливо заплащане.

На всички тях финансовият вицепремиер Асен Василев дължи огромно извинение заради обидното си отношение, което демонстрира вчера в едно телевизионно студио. Без капка неудобство арогантно заяви, че на музейните работници им се давали пари, за да „бършат прах“ и „който иска и вика няма да получи средства“.

С типичната си надменност на финансов експерт Василев каза, че няма да се „раздават пари на калпак“, а служителите трябвало да си ги заслужат като подготвят проекти и експозиции. Колкото повече проекти, толкова повече пари. Да, ама не. Както отбелязаха директори на музеи и специалисти в културни институции, подобно изказване може да направи само човек, който няма абсолютно никакво понятие от музейна дейност.

Музеите нямат право да увеличават заплатите на служителите си и да им дават бонуси от приходите от дейности.

Така че Василев обещава за културата едно нищо, колкото е и проектобюджетът за гилдията. Музейните работници са поставени в унизителното положение висшисти и доктори да получават 740 лева основна заплата.

Като допълним щетите в сектора заради пандемията и непосилно високите сметки за ток, финансовият недоимък застрашава сериозно обществената мисия на културните институции.

Другото „екзотично“ изказване, което няма никаква връзка с реалността, дойде от председателя на Комисията по култура Тошко Йорданов. Според него имало „твърде много държавни музеи и трябвало да има окрупняване.“

Ако това е „промяната“ – закриване на музеи и други културни институти, и трохи в бюджета за култура, очаква ни халтура.

Последни Новини

ВМРО регистрира своите кандидати за София

В събота ВМРО - София регистрира своя кандидат за кмет, кандидати за районни кметове, кметове на кметства и общински съветници, съобщава БНР.

Каракачанов: Смяната на Трети март е опит да се пренапише историята

Всички държави в света и в Европа празнуват деня, в който са се създали като държава. Опитът беше конюнктура и типично слугински,...

ВМРО – Шумен регистрира листа за изборите в Деня на Независимостта

На 22 септември 2023 г., в Деня на Независимостта, бе регистрирана листата на ПП „ВМРО – Българско национално движение за участие в...

Атанас Стоянов бе единодушно подкрепен за кмет на Сандански

 Инициативен комитет от авторитетни за града личности и няколко партии подкрепят Стоянов На събрание в четвъртък общинската организация на...

Карлос Контрера: София трябва да има зам.-кмет по сигурността

По думите му служителите на полицията трябва да ползват общински жилища Като кандидат за кмет на столицата Карлос...

ВМРО – Троян подкрепя кандидатурата на Донка Михайлова за кмет

На проведеното събрание на членовете на ВМРО – Троян на 20 септември 2023 г. бе решено кандидатурата на Донка Михайлова да бъде...

С венци и цветя ВМРО почете 120 г. от смъртта на Александър Панайотов

С поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на подпоручик Александър Панайотов във Велико Търново ВМРО почете 12-ата годишнина от трагичната...

Коментари