Начало Блог Мария Цветкова: Напълно неадекватно Кирил Петков подкрепи Сърбия за ЕС

Мария Цветкова: Напълно неадекватно Кирил Петков подкрепи Сърбия за ЕС

Премиерът не се застъпи за правата на българите в Западните покрайнини

В Белград Кирил Петков не се застъпи за правата на българите в Западните покрайнини. Напълно неадекватно подкрепи Сърбия за ЕС! Подобно на посещението си в Македония, и в Сърбия Кирил Петков не постави нито един важен въпрос, свързан с правата на българите там.

Това коментира Мария Цветкова – бивш народен представител от ВМРО, по повод посещението на министър-председател Кирил Петков в Сърбия.

От 1919 година, след Ньойския диктат, когато Западните покрайнини са несправедливо откъснати от снагата на българското Отечество, правата на българите, останали от другата страна на черната граница, брутално се нарушават. 100 години по-късно ситуацията не се е променила. Терорът над българите в Босилеград и Цариброд продължава до ден днешен. Всеки, който заявява ясно българското си самосъзнание, е преследван от службите, не може да си намери работа, а като развее българския национален флаг на 3 март – е санкциониран с непосилни глоби. Като председателя на Културно-информационния център на българите в Босилеград Иван Николов и членовете му, които непрекъснато са притискани заради дейността на КИЦ, заявява Цветкова.

Тя е изброява:

Правата на българското малцинство в Сърбия са признати в Конституцията ѝ, но последователно и целенасочено се нарушават. На Олтоманци сръбските митничари редовно спират българска литература, предназначена за КИЦ-Босилеград, даже и когато е изпратена от Столична община или други български институции. Остават нерешени проблемите с обучението на майчин български език, изучаването на българска история и непреведените учебници от сръбски на български език за децата от българското малцинство. Подобно на Македония, сръбската пропаганда е унищожила български военни и културни паметници, запазила е онези с надписи срещу „българските окупатори и фашисти“, сменила е окончанията на фамилиите на починалите българи от „ов“ на „ич“ и продължава да изтръгва всичко българско.

Цветкова повече от 12 години посещава Западните покрайнини и заедно със съмишленици от ВМРО се среща с местните българи и е изключително добре запозната с техните проблеми. А проблемите са поставяни многократно както на държавно ниво, така и от Ангел Джамбазки в Европарламента и пред Европейската комисия.

Упоритото игнориране и погазване на правата на нашите сънародници от сръбските власти, обидното им отношение към България и подигравката с българската културно-историческа памет, насилствената асимилация и антибългарската политика са причините за твърдата позиция на ВМРО против влизането на Сърбия в ЕС. Същите причини, поради които наложихме вето на РС Македония. И няма как да е иначе, след като и двете държави продължават да се контролират от УДБА, категорична е Мария Цветкова и допълва:

Българският премиер Кирил Петков обаче вероятно не ги знае тези неща. Да беше се поинтересувал поне. Още по-зле е, ако ги знае и въпреки това при срещата си със сръбския премиер Ана Бърнабич с типичната си жизнерадостна усмивка подчерта, че европейската интеграция на Сърбия е огромен приоритет за България.

Той заяви, че Белград има в наше лице един подкрепящ партньор, който ще бъде много конструктивен и помагащ при отварянето на нови преговорни глави от Сърбия.

На въпрос за българското малцинство в Сърбия Петков се е похвалил, че сръбската му колежка била много отзивчива: „Бърнабич ми каза, че ако има някакви проблеми с българското малцинство в Сърбия, директно да ѝ се обадя. Това ще бъде подходът. Много благодаря за този директен контакт“, казва Петков, цитиран от БГНЕС.

Ами обаждай ѝ се тогава, директно, сега, веднага, призовава Цветкова.

Тя смята, че вместо да благодари, Петков е трябвало незабавно да постави в Белград болните за българското малцинство въпроси. Благодарностите за какво са? За тормоза над българите или за твърде лошото икономическо състояние на българските райони, които умишлено се държат изолирани? Отново напълно неадекватно държание  на премиера Петков. Или е твърде наивен да мисли, че в Белград наистина са добронамерени, или се прави на такъв. И в двата случая губи българската кауза в Западните покрайнини, посочва Мария Цветкова.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО е твърдо против партийна чистка в здравеопазването на принципа „стани, за да седне моят човек“

Министърът да посочи мотиви за отстраняването на директори на болници През последните дни ставаме свидетели на безпрецедентни уволнения на...

Красимир Каракачанов: На България ѝ трябва грамотно, а не раболепно и папагалско правителство

На България ѝ трябва грамотно, а не раболепно и папагалско правителство. Българският народ е тотално разединен и противопоставен....

Сиди: 170 национални предатели задоволиха болното его на френския президент

Решението на парламента за РСМ е обидно и разочароващо. Денят, в който се случи това национално предателство, истината е, че костите на...

Искрен Веселинов: Следващото правителство ще бъде доминирано от външни фактори

Следващото правителство ще бъде доминирано от външни фактори. Въобще не изключвам, както и самият Кирил Петров намекна, за някакво коалиране на ПП...

ВМРО предлага да се издигне паметник на Тодор Александров в Стара Загора

Съветниците от групата на ВМРО в Общинския съвет на Стара Загора внасят предложение за финансиране и изграждане на паметник на видния български...

Десето юбилейно издание на Патриотичните игри във Враца

Патрон на Програмата за патриотично възпитание е Красимир Богданов С много настроение, спортен дух и положителни емоции премина четвъртото...

Искрен Веселинов: Призовавам Президента да започне консултации за промяна на Конституцията

Видя се, че срещите с партиите са ялови и такива ще останат без реална промяна на системата За това...

Коментари