Начало Народно събрание Мария Цветкова с въпрос към Ананиев относно лечението на пациенти с коронавирус...

Мария Цветкова с въпрос към Ананиев относно лечението на пациенти с коронавирус в Ямбол

Депутатът от ВМРО алармира министъра на здравеопазването за опасни практики в кв. „Райна Княгиня“ – Ямбол – раздаване на фалшиви листовки с логото на Здравното министерство, с които циганското население се подстрекава към неподчинение, към бунт срещу държавността.

По време на парламентарен контрол, днес 22 май, народният представител от Ямболския избирателен район в ПГ на „Обединени патриоти“ Мария Цветкова отправи редица въпроси към здравния министър Кирил Ананиев, свързани с лечението на пациенти с коронавирус в Ямбол и мерките срещу разпространението на болестта в града.

Най-засегнат е ямболският квартал „Райна Княгиня“ с преобладаващо циганско население, който се превърна в огнище на вируса в града и това се дължи на неспазване на никакви противоепидемични мерки. Областният медицински съвет правилно и адекватно ограничи разпространението на заразата като изгради контролно-пропускателни пунктове и наложи  ограничителни мерки в квартала и 14 улици в района, заяви Цветкова и допълни:

Около 90% от пациентите, настанени в МБАЛ „Свети Пантелеймон“ в Ямбол са именно от квартал „Райна Княгиня“ и са неосигурени. Общият брой на приетите с COVID-19 в ямболската болница към 15 май е 31, което представлява близо 10% от всички заразени в страната, които се намират в лечебни заведения у нас.

На фона на този висок процент, МБАЛ „Свети Пантелеймон“, която е единствената болница на територията на област Ямбол, която към момента приема пациенти, заразени с вируса, разполага само с един респиратор. Освен това заради разрастващото се огнище и нарастване на броя на заразените, областната болница в Ямбол е в затруднено положение и изпитва недостиг на медицински персонал и голямо натоварване на наличния състав, пояснява депутатът от ВМРО, отправяйки следните въпроси към Ананиев:

  1. Колко респиратора са предвидени за МБАЛ „Свети Пантелеймон“ – Ямбол и какви са възможностите болницата да ги получи приоритетно при наличие на доставка, с оглед на това, че разполага само с един такъв апарат, а работи в ситуация на епидемиологичен взрив, свързан с COVID-19?
  2. Как МБАЛ „Свети Пантелеймон“ – Ямбол ще получи средствата за престоя и лечението на неосигурените пациенти с COVID-19, които в ямболската болница са близо 90%?
  3. Споделяте ли желанието на голяма част от жителите на града да бъдат запазени изградените контролно-пропускателни пунктове в ямболския квартал „Райна Княгиня“ и наложените стриктни мерки, с цел трайно намаляване и спиране разпространението на заразата? Уточнявам, че преди два дни ограничителните мерки за поставения под пълна карантина квартал отпаднаха. Смятате ли, че премахването на пропускателните пунктове е прибързано?

В реплика на отговора на Ананиев на третия въпрос Мария Цветкова каза от трибуната на Народното събрание:

Считам, че не бива да бъдат разхлабвани мерките в циганския квартал „Райна Княгиня” в Ямбол, а контролно-пропускателните пунктове трябва да останат докато не се направят тестове на всички в квартала и докато жителите им не докажат, че могат да спазват противоепидемичните мерки. 

Намирам за правилни и ефективни действията на Областния медицински съвет в Ямбол да изгради КПП-та в квартала и 14 улици в района, както и подкрепям усилията им за овладяване на тревожната епидемична обстановка, но смятам, че отпадането на ограничителните мерки е прибързано.
Огромен проблем, пред който са изправени служителите на РЗИ-Ямбол, там е отказът на голяма част от контактните лица със заразени, да получат предписания за карантина, с което избягват глобите за нарушаването ѝ.  Масово в квартала се противопоставят да им бъдат направени кръвни проби или PCR-тестове.

Не знам дали сте запознат, господин министър, че в квартал „Райна Княгиня“ се раздават фалшиви листовки с логото на Здравното министерство, с които циганското население се подстрекава към неподчинение, към бунт срещу държавността. Манипулират ги, че няма зараза, да не носят маски и да не дават кръвни тестове, защото  умишлено се цели да бъдат заразени c частици PHK от вируса.

С недисциплинираното си и безотговорно поведение с премахването на загражденията и смекчаване на мерките те застрашават здравето на десетки хиляди жители на Ямбол и областта. А заразените ще легнат на грижите на медицинските екипи от ямболската областна болница, които и без това са свръх натоварени и изпитват недостиг на персонал.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Юлиан Ангелов: Българската и македонска икономика трябва да си взаимодействат

Трябва да се насърчаване обща национална икономика между България и Македония От Македония внасят лозаро-винарски продукти, вино – не...

Джамбазки: Предложената обща селскостопанска политика на ЕС повтаря историята с пакет „Мобилност“

Обща селскостопанска политика няма как да еефективна, като се предвиждат повече пари за неконкурентните фермери от старите държави.

Александър Сабанов: Аз съм икономист и въпреки това винаги слагам живота пред икономиката

Депутатът смята, че по-строгите противоепидемични мерки са необходими, каквото и да значи това за икономиката Човешкият живот винаги е...

Стоян Божинов: Първият опит за създаване на „ОМО – Илинден“ е около 1970 г.

Народният представител от ВМРО Стоян Божинов от Петрич, който е бил полицай и адвокат, анализира кой и как създаде сепаратистката организация „ОМО...

Доц. Михов: Поругаването на Министерството на отбраната обижда Българската армия

В понеделник протестиращите оскверниха символа на Българската армия - не го приемам, каза депутатът Министерството на отбраната се...

Социалното фермерство става алтернатива за трудова интеграция

Иновациите в селските райони все по-често са насочени към биоземеделието автор: д-р Султанка Петрова, източник: „Труд“

Доц. Михов: Главнокомандващият на армията Радев ще се разграничи или ще подкрепи поругаването на МО?

С какво е виновна на тези озлобени човечета армията, в чиито редове са отдавали живота си в името на Отечеството нашите предтечи?!

Коментари