Начало Блог Милен Михов: ВМРО удвои електоралната си подкрепа и се превърна в лидер...

Милен Михов: ВМРО удвои електоралната си подкрепа и се превърна в лидер в патриотичното пространство

Милен Михов, заместник-председател на ВМРО, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита“ по „Радио К2“ коментира следните теми:

Защо ВМРО не успя да влезе в 45-ото Народно събрание?

Вие сте историк, какво ще напишете след време за момента, в който живеем? ВМРО не успя да влезе в парламента, сега се готви във форма на коалиция за следващите предсрочни парламентарни избори, попита Беновска. Милен Михов отговори, че ВМРО наистина не са влезли в 45-ото Народно събрание, но това е статистически или институционален факт. Той добави: Ако ВМРО имаше 3,9% нямаше да влезе, ако имаше 4,1% щеше да влезе, но в политически смисъл резултатът на ВМРО заслужава да бъде оценен! ВМРО се яви преди 7 години самостоятелно, сега също се яви самостоятелно, като разликата е удвоен електорален резултат. Това стана след едно много тежко управление, в което ВМРО имаше един изключително непопулярен ресор, който не ражда социални симпатии, хората не гласуват за ракети и танкове, а за хладилника си. Въпреки това ВМРО удвои резултата си и това го превърна в лидер в патриотичното пространство. Това дава самочувствие на ВМРО да действа като самостоятелен фактор в политическото пространство и да потърси съюз на хората, жертвайки и поставяйки съществен проблем – оттегляне на лидерите.

Тезата на ВМРО за увеличаване на правомощията на президента.

Аз си позволих на кажа на лидера Ви Каракачанов на пресконференция, че неговото лице ще бъде твърде отсъстващо от изборите. Сега ми пращат въпрос от фейсбук – „ВМРО подкрепя президентска република, защо подкрепяте еднолична власт, начело на която е Румен Радев? Това вярно ли е, попита Беновска. Милен Михов отговори, че ВМРО не е за президентска република, а за засилени правомощия на президента. Той обясни, че в България има една изключително легитимна институция, избрана с вота на всички български граждани, независимо кой точно е президент. В същото време тази институция има декоративни функции. Това е така, защото в последното Велико Народно събрание БСП е наложила тези правила, защото е осъзнавала, че СДС ще спечели следващите президентски избори. Тогава това е било политически съобразно за БСП. Според заместник-председателя на ВМРО президентът или трябва да бъде избиран от Народното събрание, или в противен случай да има по-големи пълномощия, включително и законодателна инициатива.

Означава ли това, че Вие криете една карта в ръкава си, защото няма да премълча факта, че Вашият лидер Красимир Каракачанов, който сега ще се оттегли от листите и от изпълнителната власт, ще се яви отново на президентските избори, както се яви на предишните в двойка с Явор Нотев, попита Беновска. Михов отговори, че Каракачанов не е заявявал подобни амбиции. Освен това въпросът каква ще бъде политиката на ВМРО на президентските избори засега е второстепенен. По-важно е изборите на 11-ти юли да излъчат Народно събрание, което да конструира отговорно мнозинство и да има парламентарно избрано правителство. Не можем да допуснем да влезем в спирала на предсрочни избори. Водещата отбеляза, че има голяма опасност това да се случи, както например в Белгия и Израел. Събеседникът ѝ отговори, че в Белгия това дори не се е забелязало, но при изострените политически нрави в България перспективата за поредица от предсрочни избори не е добра. Той припомни думите на Бойко Рашков, който е казал, че в момента има политическа борба и попита какво означава това и дали е белег на демократично управление.

Наложените санкции на български граждани и компании по закона „Магнитски“. Външната намеса във вътрешните дела на България.

Видяхте ли, че министър-председателят Стефан Янев свиква съвета по сигурността в понеделник на тема: „Актуални рискове и заплахи пред системата за защита на националната сигурност, анализ на институционалната ефективност в сектор „сигурност“ и необходимост от по-адекватни мерки за нейното повишаване“. Аз не знам какво се е случило в държавата, освен че американски военни нахлуха в едно предприятие уж по време на учение, но какво се е случило, че се налага такова заседание, това подготовка за изборите ли е, попита Беновска. Милен Михов отговори, че звучи тревожно и ВМРО ще разбере какво ще излезе от това заседание. Той продължи: Но притеснителното е не, че няколко войничета са влезли в едно предприятие, работникът беше един, който сме го видели, изгледа някак си странно. Беновска отговори, че работникът не е бил само един, а освен това е било доста стресиращо, защото войниците са говорили на английски и са били добре въоръжени.

Милен Михов изрази мнение, че е доста притеснително силното поляризиране на политическия спектър по външни репери и ориентири. Той продължи: Случаят с американските санкции по закона „Магнитски“ доведе „Демократична България“ или по-скоро „Демонстративна България“ до една еуфория. Те скочиха до тавана, казвайки – ето, САЩ, чичо Сам сега ще ни оправи, защото ще изгони корумпираните. Русофилите пък, те не са русофили, а хора, които са готови да служат на чужди интереси, говорят как България ще бъде по-силна с Русия. Лидерът на ДПС Карадайъ замина за Турция да се среща с Ердоган. Аз питам тези политически партии, които са много загрижени за българския народ, за хората на село, за работниците, за майките, за учениците, за студентите, какво правят в Москва, Анкара или Вашингтон и защо ни убеждават, че тези уважавани държавни глави са загрижени за нашите проблеми и за цената на олиото в магазините. Единствено ВМРО и „Българските патриоти“ не могат да бъдат обвинени, че служат на чужди държави и интереси.

Една шегичка, ако мога да си позволя, Вие сте в коалиция с НФСБ и ПП „Воля“, знаете добрите взаимоотношения, казвам го с лека усмивка, с Марин Льо Пен, които беше създал Веселин Марешки, да не би сега той да ви заведе във Франция на среща, попита Беновска.  Михов отговори: Нямаме намерение да ходим до Франция. Едни други български младежи, тръгнали в политиката от ВМРО, май се разхождат до Франция. Водещата отбеляза, че става дума за Костадин Костадинов, председателя на „Възраждане“. Събеседникът ѝ отговори, че това е така и този факт показва, че други търсят подкрепа навън, а ВМРО показва, че силата ни е в задружните усилия.

Прави ли служебното правителство опити да дискредитира предишното управление?

Костадин Костадинов направи една забележка, че Каракачанов бил проверяван. Служебното правителство наистина се опитва да представи, че образува проверка върху дейността на вицепремиера по сигурността и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Нека да чуем какво каза той вчера на пресконференция, продължи Беновска и пусна запис от пресконференцията на Каракачанов от 4-ти юни 2021 г.:

Красимир Каракачанов: Както си спомняте преди няколко дена бившият премиер Борисов ракритикува служебното правителство атакува само ГЕРБ. Както видяхте вчера служебното правителство реши да атакува и „Патриотите“. Но мисля, че в конкретния случай министър Панайотов не беше добре подготвен и беше заблуден от хората, които са му предоставили частичната информация, която той използва. Аз ще засегна няколко от въпросите, които бяха поставени. Те касаят въпроси, свързани с инфраструктурните проекти, проектите за модернизация, така наречените „луксозни автомобили“, кампанията „Бъди войник“. Все неща, за които в годините сме говорили многократно. Първо не е точен министър Панайотов, като казва, че той е възложил проверка и резултатите от тази проверка е внесен в прокуратурата. Всъщност проверката съм я възложил аз. Тя засяга периода 2018-19 г., заради констатирани нарушения. Тази проверка съм я възложил на одита на МО. Докладът беше изработен. Всичко това, което ви казах, се проверява лесно. Пак повтарям, че проверката е възложена от мен. На 5-ти май тази година, 7 дена преди да се появи служебното правителство, аз съм написал резолюцията върху този доклад и съм го изпратил на АДФИ и на прокуратурата, за да бъдем точни. Защото така казано „изпратил съм на прокуратурата“, излиза, че в последните години МО не е имало никакъв контрол, идва един служебен министър, назначава проверка, за 2-3 седмици стига до някакви констатации и ги праща на прокуратурата. Повтарям, искането за одит е възложен от мен и резолюцията върху този доклад е поставена от мен, за да бъдем точни!

Има ли задача този служебен кабинет да дискредитира доколкото може бившето управление, в случая визирам Вашия лидер Каракачанов, попита водещата Илиана Беновска. Милен Михов отговори, че се създава впечатлението, че има някакво „социалистическо съревнование“ между министрите да вадят нередности, нарушения в дейността на предходните министри и те един след друг дават пресконференции в тази посока. Очевидно е също така, че около дейността на Красимир Каракачанов като министър на отбраната се вадят изключително периферни и маловажни въпроси. Михов попита дали изобщо си струва Военна полиция да прави разследване около дарение на армията от 600 килограма стари гилзи, за да бъде направен паметник на български офицери и герои. Очевидно дребнавостта и търсене на кал под ноктите трябва да послужи за дискредитиране на старото управление, в дадения случай Красимир Каракачанов и ВМРО, категоричен бе Михов.

Каква ще бъде предизборната кампания на ВМРО?

Каква ще бъде Вашата кампания? Каракачанов е атрактивен, добър оратор е, кампанията Ви ще бъде малко по-нецветна без него, попита водещата Беновска. Милен Михов отговори, че това не е така, а добрите качества на Каракачанов ще бъдат използвани максимално добре в кампанията.

Беновска продължи: Като заговорихме за добрите качества на Каракачанов, в началото на годината направихме с него едно предаване по въпросите за Македония. Аз не съм виждала такова космическо отразяване на нещо българско, казвам го не защото аз съм участвала, ние бяхме отразени от цяла Македония, цяла Сърбия, цяла Албания, Косово, Западна Европа. Стигна се дотам, че Владо Бучковски ми вдигна телефона и ми каза, че заради мен ще дойде в България, предизвикали сме международен отзвук! Не можете да го отречете. Милен Михов отговори: Красимир Каракачанов е изключителен експерт по македонските въпроси. Ще Ви направя едно признание, дори аз съм губил бас с него и си платих една бутилка хубава водка, защото загубих баса.

Милен Михов заяви, че Красимир Каракачанов ще слезе от екрана и ще тръгне сред хората, защото той е много силен в прекия контакт с хората. Това е правилният подход на всички политици, които искат доверието. Той продължи: Не в неравноделната телевизия да говориш написаното в аутокюто на камерата, а да се излезеш сред хората и да отговаряш като те пита – „Абе ти, бай Иване, сега, като спечелите изборите, цар ли ке бидеш, или обикновен човек“. И тогава да ги погледнеш в очите и да им говориш.

„Мутризацията“ в политиката ще претопи ли класическите партии?

„Мутрите“, „мутризацията“ в политиката ще претопи ли класическите партии, които в момента съществуват в България, някои от тях на над 100 години, като БСП, други, като ДПС на 30 години, ГЕРБ на малко повече от 10 години, Вие ВМРО на колко години сте, попита водещата. Милен Михов отговори, че ВМРО брои началото си от 1893 г., а сегашната партия през 1990 г. става наследник на „Съюза на македонските братства“. Той продължи, че това, което се случва в политиката, е част от живота. Това, което го виждаме на улицата, го виждаме и в Народното събрание. Ако искаме обаче да променяне улицата и живота си, тогава трябва да променяме политиката. Затова ВМРО от години работи за разбирателство, диалог и помирение. ВМРО преди доста време са поставили въпроса за нова кръгла маса и ако това се беше случило, може би нямаше да се стигне до размахания юмрук на президента, до уличните протести и до парламент, в който всеки казва – „ние с никого не можем, защото ние сме най-хубави и най-прави“. Михов попита: Като казвате „ние ще изчегъртаме“ кого ще изчегъртате – Бойко Борисов или бай Иван от Каспичан, който гласува за Бойко Борисов! Не може да изчегъртаме половин България, за да цъфне останалата.

ДПС.

Водещата се обърна към госта си: „Сега за финал един предизвикателен подарък, за да покажете, че сте за помирението – Ахмед Доган. Ще се помирите ли с ДПС. Милен Михов отговори: С ДПС помирение не може да има, не може един политически лидер в предизборна ситуация да търси помощ от чужда държава, била тя Турция или Русия! Ние не воюваме с ДПС! Ние просто казваме, че тази политика не е българската политика, с което завърши разговора си с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита“ по „Радио К2“ от 5-ти юни 2021 г.

Последни Новини

ВМРО към МС: Започнете процедура по изграждането на забатачения от ПП онкоцентър за протонна терапия

От това зависи животът на хиляди българи С този призив се обръщат към Министерския съвет на служебното правителство председателят...

ПП „ВМРО – Българско национално движение“ ще участва в изборите за ЕП и НС с партийната си регистрация и граждани в листите

В събота Организационният съвет на ПП „ВМРО – Българско национално движение“ взе решение за самостоятелно участие на партията в предстоящите на 9...

Контрера: В държавата има пандемия от кърлежи.  Настояваме МЗ да свика кризисен щаб

От месеци зам.-председателят на ВМРО и общински съветник в СОС Карлос Контрера сигнализира, че тревните площи в София не се обработват срещу...

Контрера: „Промяната“ опропасти изграждането на детски център за лъчелечение и протонна терапия

Това е престъпление срещу децата на България! „Провалите продължават и с Плана за възстановяване и устойчивост. Кабинетът Денков-Габриел опропасти...

Каракачанов представи книгата си „Външнополитическата дейност на ВМРО (1893-1944 г.)“ в Ловеч

Ловчанлии с притеснение следят развитието на военните конфликти В четвъртък лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов посети Ловеч и се...

Андрей Слабаков е за по-бързия и лесен достъп на генерични лекарства до пазара

Лекарства за Европа, но при какви условия? Европейският парламент одобри в пленарна зала своята позиция на първо четене по...

Д-р Петрова: За пръв път през 2023 г. в България се раждат под 50 хиляди бебета

Д-р Султанка Петрова, председател на НЖО на ВМРО и бивш заместник социален министър отговаря на въпроса: изчезваме ли? Повод...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir