Начало Блог Милен Михов: Решението за 24 май не е срещу Москва или за...

Милен Михов: Решението за 24 май не е срещу Москва или за Брюксел, а в ползва на нашата национална традиция

Определението на празника 24 май е направено преди повече от 30 години от 9-ото Народно събрание – през април 1990 година – това е последното тоталитарно събрание от епохата на социализма. И там е единственото място, където официално и законово е именуван този празник вече 30 години, това коментира в „Преди всички“ по „ Хоризонт“ на БНР доц. Милен Михов, депутат от ВМРО в ПГ на „Обединени патриоти“ и заместник-председател на Комисията по образованието и науката.

Вчера на първо четене парламентът прие да се преименува празникът 24 май. По предложение на „Обединени патриоти“ депутатите записаха в Кодекса на труда официалният ни празник да се нарича „Ден на българската писменост, просвета и култура“, вместо както към момента Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост“.

Не вярвам между първо и второ четене да се стигне до поправка на нашето предложение, защото ние не сме направили нищо лошо. А че може би това стана изненадващо, се дължи на един чисто процедурен въпрос – поправката, която не засяга трудово-правни отношения, е като промяна в Кодекса на труда. Поради тази причина тази поправка не е разгледана от компетентните ресорни комисии – по образование и по култура, а в социалната комисия, и там не получи подкрепа – това обясни още депутатът.

По думите му опасенията, че тази промяна води до разделение на българското от славянското са несъстоятелни:

Защото в основата на славянската писменост и култура е именно българското културно наследство, формирано в ранното средновековие въз основа на българската писменост, създадена в българските духовни столици Плиска и Преслав.

На въпрос дали ВМРО не внася това предложение, защото често от Русия или Македония има претенции чия е азбуката, Михов посочи:

Не е това причината. Причината е, че и историческата основа, на която лежи този празник, е родена и създадена в България, а и самият празник, който вече има два века история, е създаден и честван непрекъснато в България.

И когато ние сме записали, че тази писменост е славянска, самите ние даваме аргумент за различни твърдения от страна на Русия, например. Затова нашето предложение е да се върнем към българските корени на празника и това не е насочено срещу Русия или други славянски държави – това не е нито филско нито фобско предложение – не е срещу Москва и за Брюксел, а в полза на нашата национална традиция.

Още по темата можете да чуете от звуковия файл >>>

Последни Новини

Активисти на ВМРО – Русе отдадоха почит към жертвите на комунизма

На 1 февруари, обявен през 2011 г. от МС на Република България за Ден на почит към жертвите на комунизма у нас,...

В местността Гробницата откриха паметник на жертвите на комунистическия режим

В деня, в който почитаме паметта на всички онези българи, избити от комунистическия режим в България, в местността Гробницата над село Петърч,...

Д-р Султанка Петрова: Държавата ни се люшка от една в друга крайност, а българинът все повече обеднява

Държавата ни се люшка от една в друга крайност, а българинът все повече обеднява. Това заяви председателят на Националната...

Предлагат във Велико Търново да има паметник на цар Борис III

Да бъде изграден паметник на цар Борис III във В. Търново предлага председателят на групата съветници на ВМРО - БНД във Великотърновския...

Карлос Контрера: Ще има ли коалиция NEXO?

Ще има ли коалиция Nexo? По-скоро да. ДБ и Промяната щели да се събират, за да станели първи и да ни донесат...

Другият Ботев

Враца дължи почит на генерал Кирил Ботев автор: Красимир Богданов, историк Ежедневно стотици врачани преминават по...

Ангел Джамбазки: По-позорно от антибългарската истерия в Скопие е само предателството в София!

Карлос Контрера: Със или без гражданство всеки българин трябва да има зад себе си българската държава! Доц....

Коментари