Начало Блог Милен Михов: Самостоятелното ни явяване на евроизборите няма да наруши единството на...

Милен Михов: Самостоятелното ни явяване на евроизборите няма да наруши единството на парламентарната група

Милен Михов, народен представител от ВМРО в ПГ „Обединени патриоти”, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”, заяви позиции по следните теми:

Защо трябва да помним Търновската конституция?

Защо е необходимо да помним Търновската конституция, каква е тя и какво е донесла на България, попита водещата Клара Маринова.

Милен Михов отговори, че този въпрос е много важен, защото засяга темата за приемствеността, която в последно време много липсва в държавата ни. Той беше категоричен, че трябва да помним Търновската конституция, защото тя поставя основите на конституционализма, парламентаризма и модерната ни държавност.

Народният представител даде пример с това, че сегашното Народно събрание е 44-о, защото по силата на Търновската конституция през есента на 1879 г. са се провели първите законодателни избори и се е сформирало първото обикновено Народно събрание. Милен Михов заяви, че не иска да прозвучи с някакъв регионален патос, но по време на честванията на 140 години от приемането на Търновската конституция именно Велико Търново е събрало на едно място институции, които трудно биха се събрали някъде другаде – президента, главния прокурор, народни представители, включително опозицията, и от Конституционния съд. Може да се каже, че цялата държава е била събрана в залата на Учредителното събрание и това е илюстрация на тази толкова необходима приемственост и чувство за държавност.

Какво означава в днешните сложни времена да помним Търновската конституция, защо трябва да я помним? Какво дава тя на съвременния човек, попита водещата Клара Маринова.

Събеседникът ѝ отговори, че трябва да помним тази конституция и да имаме самочувствие по няколко причини. На първо място е начинът на нейното изработване и приемане. Тази подготовка започва в Русия и пристига в България в доста готов вариант. Въпреки това Учредителното събрание приема конституция, в която ясно се прокарват националните интереси и като червена нишка преминава желанието да се приеме не органически устав, а конституция като на суверенна държава и в нейните текстове да бъдат поставени основите на една независима държавност. На второ място – въпреки политическите турбуленции, Търновската конституция през следващите десетилетия винаги е знаме на онези, които се борят за демократични права, за държавно-политическо устройство, основано на принципите на върховенството на закона, свободата и демокрацията.

Множеството скандали в навечерието на евроизборите

Водещата отбеляза множеството скандали от последните дни и попита в една такава среда как ще се направи нормална предизборна кампания.

Милен Михов отговори, че скандалът е инструмент на политическата борба, друг е въпросът за мярата на това оръжие. Той отбеляза, че в последно време като че ли основните играчи разчитат преди всичко на скандала, а това в никакъв случай не е добре за обществото. Народният представител предположи, че стратезите на основните играчи очевидно разглеждат успеха на евроизборите като сблъсък на твърдите ядра, преди всичко на ГЕРБ и БСП, а това означава ниска избирателна активност. От ВМРО не смятат, че ниската избирателна активност е полезна за обществото.

Това е според мен политическата логика на ескалация на напрежението и БСП разчитат на тази твърда политика, на бойкот на институциите, на парламентарен бойкот и разграничаване от работата на Народното събрание и разбира се фокусирайки се върху българските проблеми, да потърсят именно такава мобилизация, обясни Милен Михов.

Той добави, че нормалността на изборите зависи от това дали ще бъдат спазени демократичните принципи и законовите разпоредби за провеждане на изборите. Според него в последните години сме избягвали груби нарушения на избирателния процес и затова не вярва и на тези да има изключения.

Листата на ВМРО и основните послания

Милен Михов заяви, че очаква до края на седмицата листата на ВМРО да бъде регистрирана.

Водещата отбеляза, че българинът проявява най-голяма чувствителност по въпросите са собствените си доходи и бит и тези на политиците и попита своя събеседник какви са посланията на ВМРО в тази област.

Той се съгласи, че най-острите реакции са точно по тези проблеми, които са много сетивни за всеки гражданин. Това е много устойчив стереотип и когато бъде сполучливо използван в политиката, нанася сериозни щети.

Аз мисля, че има много по-важни въпроси, но за съжаление важността на обществения проблем не винаги съответства на общественото внимание по този въпрос. Спомняме си, че един бивш председател на една дълго управлявала партия, неин почетен член си купи директно един ТЕЦ във Варна, а това мина тихо и незабелязано, заяви народният представител. Той добави, че в това отношение от ВМРО са спокойни и няма какво да крият. Народният представител изрази и своята убеденост в добрия резултат на ВМРО на евроизборите.

Фактът, че трите партии от малката коалиция ще се явят отделно на евроизборите, ще се отрази ли на съвместната им работа в парламента? Вие чакахте дълго време с широко отворена врата вашите коалиционни партньори, имам предвид Атака и НФСБ, да се явите заедно на евроизборите. Това не се случи. Ще има ли отражение след изборите върху Вашата малка коалиция, попита водещата Клара Маринова.

Събеседникът ѝ заяви категорично, че невъзможността да се явят заедно трите партии не се дължи на ВМРО.

Ние няма да си връщаме, казано на разговорен език, на никого. Единството на парламентарната група няма основание да бъде нарушавано и подкрепата за изпълнителната власт и работата на нашите министри в МС не би трябвало да бъде поставяна под въпрос. Така че това е нашата позиция и аз мисля, че е разумна, завърши Милен Михов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2”.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО: Победа за българщината! НС обяви официално, че кирилицата е българска азбука

ДПС и БСП отново показаха, че са антибългарски партии, като отказаха да подкрепят исторически и духовно обоснованата истина, че тази писменост е...

ВМРО – Димитровград дари пакети с продукти на пенсионери

Акцията на войводите е по повод Международния ден на възрастните хора По повод днешния празник – 1 октомври, Международен...

Искрен Веселинов: Сегашната Конституция е направена от БКП, за да увековечи нейното влияние

ВМРО от 2013 г. изповядва тезата, че трябва да има сериозна конституционна промяна и тя трябва  да мине през Велико народно събрание....

6 октомври (вторник), 19.00 ч., София – „Премълчаното за Стоян Мълчанков“

На 6 октомври (вторник) от 19.00 ч. в Централния военен клуб - София ще се състои представяне на книгата и документалния филм...

Красимир Каракачанов: При модернизация на техниката на армията основна наша цел е да включим български фирми

От своето създаване преди 25 години международната изложба за отбранителна техника „Хемус“ извоюва авторитет и на всяко следващо издание присъстват все повече...

Стоян Божинов и Иван Стоянов с подаръци за спортен клуб по самбо

Като организация ВМРО винаги е подкрепяла спортните клубове в страната. Спортът възпитава и изгражда дисциплина в младите. Ето защо...

Честит празник на възрастните хора! Поклон пред достойните българи, съхраняващи историческата памет

Д-р Калин Поповски с поздравление по повод Международния ден на възрастните хора Уважението към възрастния човек е мерило за...

Коментари