Начало Новини Министерството на отбраната осигури средства за още един военен паметник

Министерството на отбраната осигури средства за още един военен паметник

Паметник на полковник Стефан Илиев (1869 – 1917) – легендарен командир на 15-и  пехотен Ломски полк, беше тържествено открит. Той се намира на площад „Възраждане“ в гр. Белоградчик.

Полковник Стефан Илиев принадлежи към онова поколение наши военачалници, което изгради здраво темелите на Българската армия като институция и което не само изнесе на плещите си войните за национално обединение, но и положи костите си пред олтара на Родината. Отдаването на синовна почит към нашите велики пълководци е свещен дълг на всяка нация. Днес Вие, гражданите на Белоградчик, изпълнявате своя синовен и граждански дълг към паметта на един достоен български офицер и командир. Един от тези, които командваха „След мен, момчета“, давайки личен пример пред своите войници как се воюва и мре за националния идеал.

Това се посочва в поздравителния адрес на министъра на отбраната Красимир Каракачанов към жителите на гр. Белоградчик.

Това е поредният символ на неувяхващата българска бойна слава, който надявам се ще се превърне не само в място за поклонение и признателност, но и в средище за военно-патриотичното възпитание на подрастващите поколения, се посочва още в обръщението.

Паметникът на полковник Стефан Илиев в гр. Белоградчик, където някога е бил разположен 15-и пехотен Ломски полк, е  вторият в страната. Негов  автор е скулпторът Светлин Николаев. Министерството  на  отбраната  изцяло финансира изграждането на този военен мемориал с финансови средства в размер на 10 800 лв.

На церемонията по откриването на паметника присъстваха президентът и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев, кметът на Белоградчик Борис Николов и родственици на полковник  Стефан Илиев.  Бяха поднесени венци от името на министъра на отбраната Красимир Каракачанов и началника на отбраната адмирал Емил Ефтимов.

Полковник Стефан Илиев е един от най-прославените командири на полкове в Българската армия от времето на войните за национално обединение. Участник в три войни, той поема командването на 15-и пехотен Ломски полк на 28 февруари 1916 г. в разгара на Първата световна война. Под неговото вещо командване подразделения от полка вземат участие в героичната Чеганска операция от август 1916 г. Именно паметните боеве при Чеган раждат и бойния химн на полка. На 26 март 1917 г. командирът на 15-и полк загива, повеждайки своите бойци в контраатака при връх „Червената стена“ край гр. Битоля (днешна Република Северна Македония). Няколко дни по-късно тялото на храбрия български командир е погребано в двора на църквата „Св. Благовещение“ в гр. Прилеп. На гроба му е издигнат прекрасен паметник от мрамор, изработен от негови войници. След края на войната обаче паметникът е разрушен.

Личността на полковник Стефан Илиев в продължения на десетилетия е била обречена на пълна забрава. Днес за делото му напомнят само една улица в Лом и негов паметник в с. Василовци, Ломско, издигнат със спомоществователството на видния меценат професор Иван Гавраилов.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Европа и САЩ сменят с ад родния данъчен рай. Страните с ниски данъци като България са под атака

Страните с ниски данъци като България са под атака. САЩ и ЕС работят в посока през това лято в ОИСР да се...

Ангел Джамбазки: ВМРО иска касиране на изборите в Турция

Изпратили сме мотивирано предложение до Министерски съвет, до главния прокурор, до председателя на ВАС, до председателя на ВКС, до Народното събрание с...

Ангел Джамбазки: Благодаря на всички за борбата за защитата на каузата на българския национализъм и Организацията

Евродепутатът и заместник-председател на ВМРО Ангел Джамбазки направи видеообръщение, в което благодари на всички за огромната борба, усилия и упоритост за защита...

Кузман Илиев: Халал да са ни новите корифеи на управлението и морала

Икономистът Кузман Илиев написа гневен коментар в своята Фейсбук страница по повод интервю на Атанас Атанасов от ДСБ за македонската ТВ „Сител“.

Йордан Йорданов: Решението за самостоятелно участие бе правилно

Самостоятелно участие - това бе правилното решение Въпреки че не преминахме 4-процентната бариера, продължавам да смятам, че решението за...

Джамбазки: Ако новите депутати водят национално предателска политика, ВМРО ще раздава политически шамари

Ако новите депутати бъркат и водят политика, която е национално предателска, ние от ВМРО ще раздаваме политически шамари, закани се евродепутатът.

Кузман Илиев: Слави, ДБ и Мая явно са едно. Казват, че са победители взети заедно

Народът и журналистите да слушат една идея по-внимателно, някои от партиите казват, че са победители взети заедно предупреди икономистът, който бе кандидат-депутат...

Коментари