Начало Новини Министърът на отбраната Красимир Каракачанов: Хората, които са служили на България честно...

Министърът на отбраната Красимир Каракачанов: Хората, които са служили на България честно и безкористно, са герои

България има своите вечни интереси и те трябва да бъдат отстоявани, включително и със саможертва на хора като о.з. полковник Пеньо Пенев.

Това каза министърът на отбраната Красимир Каракачанов на тържествената церемония на 20 ноември по връчването посмъртно на почетния знак на Министерството на отбраната „Свети Георги I степен“ за офицери на военния разузнавач о.з. полк. Пеньо Върбанов Пенев (1926 – 2015).

Отличието прие дъщеря му архитект Валентина Върбанова.

Наградата се връчва за изключителен принос към националната сигурност и отбраната на страната и по повод 55 години от освобождаването на българския офицер от турски затвор и размяната му с девет турски агенти, осъдени в България. На церемонията бе представен трейлър на документалния филм „Един срещу девет“ на Военния телевизионен канал, посветен на българския разузнавач.

Тази награда и този филм са едно малко признание за всичко, което този човек е направил и изстрадал за страната си. За съжаление посмъртно можем да се опитаме да поправим една несправедливост към един човек, а по този начин – и към неговите колеги, които честно и безкористно са служили, но са забравени, посочи министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

Никога не съм делил българските офицери на такива, служили преди 9-и септември, след 9-и септември, след 10-и ноември. Българският офицер винаги и при всички исторически обстоятелства преди всичко е полагал клетва да служи на България.

Ако искаме да създаваме приемственост, да възпитаваме бъдещите поколения в дух на патриотизъм и отговорност към страната си, ние трябва да уважаваме всички българи за заслугите, които имат, без значение в коя историческа епоха са служили на България, подчерта министърът на отбраната Красимир Каракачанов.

По думите му години наред голяма част от офицерите, служили във военното разузнаване, са били отричани по идеологически причини, на това трябва да се сложи край и днешната церемония е стъпка в тази посока.

Отричани, обругавани, оплювани, само че от кого? От тези, които се опитаха за 30 години по всякакъв начин да ни промият съзнанието като народ, за пореден път да ни налагат някакви нови идеологически ценности така, както се правеше и след 9-и септември. За мен няма разлика дали в името на пролетарския интернационализъм или в името на глобалния либерализъм промиваш съзнанието на своя народ и го обричаш на унищожение и забвение. Затова тези хора, които са служили на България, заслужават нашето уважение. Те са герои. Ако искаме да имаме герои и в бъдеще, ние трябва да уважаваме всички преди тях. Трябва да имаме примери, а примерите не можем да ги подбираме според политическата конюнктура, каза още министър Каракачанов.

Дъщерята на полковник Пеньо Пенев архитект Валентина Върбанова благодари на инициаторите, авторите и участниците в заснемането на филма „Един срещу девет“ на Военния телевизионен канал и на Министерството на отбраната за връченото отличие.

Наричат баща ми легенда, но легенди са и всички тези десетки български разузнавачи, които са работили в България, и които са били предани на девиза на военното разузнаване „Служа на Отечеството“, каза тя.

Церемонията продължи с емоционален разказ на 92-годишния о.з. полковник Димитър Вандов, ветеран от външнополитическото разузнаване на България, за живота и дейността на о.з. полк. Пеньо Пенев.

Бих желал да изкажа нашата най-голяма благодарност на министъра от името на запасните разузнавачи в България затова, че удостои с високо отличие нашия боен другар, каза о.з. полк. Димитър Вандов и подчерта, че дейността на българското военно разузнаване винаги е била в посока мир, стабилност, запазване на баланса, укрепване на отношенията.

Видео от награждаването вижте тук >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Джамбазки с остра позиция за „червените линии“ на Северна Македония

Българският представител в Европейския парламент Ангел Джамбазки с остър коментар относно приетите от северномакедонския парламент „червени линии“ за идентичността и езика в...

Проектът „Мини Шенген“ обслужва великосръбския шовинизъм

Националният интерес на България е Македония да знае и помни българската си същност С една приета резолюция за държавните...

Искрен Веселинов: Скандалът между ИТН и ДБ е надцакване за постове

Това е едно обикновено надцакване за постове и за политическо влияние, така заместник-председателят на ВМРО Искрен Веселинов коментира за „България 24“ скандала...

Кузман Илиев: Комунизмът не работи, дори да е пребоядисан в зелено

Как изглежда „светлото и чисто бъдеще“, заложено в новия климатичен план на ЕС Де факто се унищожава родната...

Александър Сиди: Слави да предложи космонавта Александър Александров за премиер

Чрез Александров ще бъде изпълнена космическата програма на ИТН Слави Трифонов казва: „Ще дадем имена за правителство, когато му...

ВМРО – Карлово с поредна акция „Чиста памет“

ВМРО – Карлово се събраха и почистиха паметника на карловския войвода Петър Юруков. Отне...

Благодарение на ВМРО Благоевград има паметник на революционерката Мара Бунева

На 28 юли 2021 г. в Благоевград благодарение на ВМРО бе монтиран паметник на българската героиня Мара Бунева. След...

Коментари