Начало Национален младежки комитет Младежите на ВМРО към МС: Направете държавен дарителски фонд и спешно приберете...

Младежите на ВМРО към МС: Направете държавен дарителски фонд и спешно приберете българите от Украйна

Направете държавен дарителски фонд и спешно приберете българите от Украйна. Ние сме готови да участваме във всякакви хуманитарни дейности!

Помогнете финансово и на студентите, които са на българска територия.

НМК на ВМРО категорично осъжда руската инвазия в Украйна и напомня, че принципът на териториалната цялост трябва да се спазва. Младежите на ВМРО припомнят и че настоящите граници на прибалтийската държава бяха гарантирани в Будапеща през 1994 година в замяна на отказа ѝ от ядрено оръжие, като по това време Украйна е трета в света ядрена сила, а Русия е страна по този договор.

При така развилата се международна ситуация и реалната война Националният младежки комитет на ВМРО се обръща към правителството с няколко конкретни искания. Младите войводи отново напомнят, че ВМРО от години предлага карта „Българин“ и днес официално внесе и писма с готов законопроект до всички парламентарни групи в 47-о Народно събрание. Това е документ, с който нашите сънародници и семействата им ще могат да дойдат в България дори да нямат българско гражданство, но ще имат право да работят, пребивават и да учат в страната ни безпроблемно.

След последните събития в Украйна за нас най-важният въпрос днес e защитата на правата и законните интереси на огромното, половинмилионно българско национално малцинство в днешна Украйна и региона, се казва още в текста.

Като в същото време младежите на ВМРО настояват министерството на образованието да поеме таксите за университет и наемите на квартирите, както и издръжката на хилядите студенти от Украйна, които се намират в момента на българска територия.

Прилагаме и пълния текст на позицията на НМК на ВМРО:

Националният младежки комитет на ВМРО се обръща официално към Министерския съвет на Република България с призив за незабавно приемане на карта „Българин“. След последните събития в Украйна за нас най-важният въпрос днес e защитата на правата и законните интереси на огромното, половинмилионно българско национално малцинство в днешна Украйна и региона.

Настояваме и за това МС да издаде спешно постановление или да се вкара отново за гласуване в Народното събрание замразеният след първо четене от 44-тото НС законопроект за карта „Българин“. Това е документ, с който нашите сънародници и семействата им ще могат да дойдат в България дори да нямат българско гражданство.

Ние от НМК на ВМРО предлагаме и конкретни мерки за подпомагане на българите в Украйна:

1. Създаване на държавен дарителски фонд за подкрепа на българите в Украйна.

2. Министерският съвет на Република България да предприеме всички нужни действия, включително да поиска от спешните фондове на ЕС необходимите средства за евакуация на 500 хил. българи, както и изграждането на инфраструктура и временни жилища на територията на България, така че страната ни да е готова да приеме и осигури нормално пребиваване на всеки бежанец, който потърси убежище в страната ни.

 3. Министерството на образованието и науката да обезпечи таксите и общежитията на студентите от Украйна, обучаващи се по Постановление №103 на Министерски съвет, както и да подсигури престоя им в общежитията до нормализирането на обстановката в Украйна.

Ние от НМК на ВМРО смятаме, че принципът на териториалната цялост на Украйна трябва да се спазва и категорично осъждаме руската военна агресия. Териториалната цялост на Украйна бе гарантирана в Будапеща през 1994 година в замяна на отказа ѝ от ядрено оръжие, като по това време Украйна е трета в света ядрена сила, а Русия е страна по този договор.

Младежите на ВМРО сме в готовност да окажем съдействие както на властите на Република България, така и на неправителствени организации в координирането и осъществяването на всякаква доброволна и хуманитарна дейност, свързана с подпомагането на нашите сънародници от Украйна.

Нека всички се обединим и покажем, че българите в Украйна не са сами в този тежък за тях момент.

Национален младежки комитет на ВМРО – БНД

Последни Новини

Атанас Стоянов бе единодушно подкрепен за кмет на Сандански

 Инициативен комитет от авторитетни за града личности и няколко партии подкрепят Стоянов На събрание в четвъртък общинската организация на...

Карлос Контрера: София трябва да има зам.-кмет по сигурността

По думите му служителите на полицията трябва да ползват общински жилища Като кандидат за кмет на столицата Карлос...

ВМРО – Троян подкрепя кандидатурата на Донка Михайлова за кмет

На проведеното събрание на членовете на ВМРО – Троян на 20 септември 2023 г. бе решено кандидатурата на Донка Михайлова да бъде...

С венци и цветя ВМРО почете 120 г. от смъртта на Александър Панайотов

С поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на подпоручик Александър Панайотов във Велико Търново ВМРО почете 12-ата годишнина от трагичната...

Карлос Контрера: Къде са министърът и главният секретар да защитят служителя на МВР?

Кой е жертвата и кой е престъпникът?! Заради политическа коректност се прави опит за изпиране на случая, като...

Красимир Каракачанов: Хората се нагледаха на лъжливи пророци

Почетният председател на ВМРО Красимир Каракачанов бе във В. Търново по повод 120-ата годишнина от трагичната смърт на великотърновеца подпоручик Александър Панайотов...

Голяма коалиция атакува кметското място във Враца

Местна коалиция от осем партии издига кандидатурата за кмет на Община Враца на Красимир Богданов - депутат в две народни събрания и...

Коментари