Начало Национален младежки комитет Младежите на ВМРО към МС: Направете държавен дарителски фонд и спешно приберете...

Младежите на ВМРО към МС: Направете държавен дарителски фонд и спешно приберете българите от Украйна

Направете държавен дарителски фонд и спешно приберете българите от Украйна. Ние сме готови да участваме във всякакви хуманитарни дейности!

Помогнете финансово и на студентите, които са на българска територия.

НМК на ВМРО категорично осъжда руската инвазия в Украйна и напомня, че принципът на териториалната цялост трябва да се спазва. Младежите на ВМРО припомнят и че настоящите граници на прибалтийската държава бяха гарантирани в Будапеща през 1994 година в замяна на отказа ѝ от ядрено оръжие, като по това време Украйна е трета в света ядрена сила, а Русия е страна по този договор.

При така развилата се международна ситуация и реалната война Националният младежки комитет на ВМРО се обръща към правителството с няколко конкретни искания. Младите войводи отново напомнят, че ВМРО от години предлага карта „Българин“ и днес официално внесе и писма с готов законопроект до всички парламентарни групи в 47-о Народно събрание. Това е документ, с който нашите сънародници и семействата им ще могат да дойдат в България дори да нямат българско гражданство, но ще имат право да работят, пребивават и да учат в страната ни безпроблемно.

След последните събития в Украйна за нас най-важният въпрос днес e защитата на правата и законните интереси на огромното, половинмилионно българско национално малцинство в днешна Украйна и региона, се казва още в текста.

Като в същото време младежите на ВМРО настояват министерството на образованието да поеме таксите за университет и наемите на квартирите, както и издръжката на хилядите студенти от Украйна, които се намират в момента на българска територия.

Прилагаме и пълния текст на позицията на НМК на ВМРО:

Националният младежки комитет на ВМРО се обръща официално към Министерския съвет на Република България с призив за незабавно приемане на карта „Българин“. След последните събития в Украйна за нас най-важният въпрос днес e защитата на правата и законните интереси на огромното, половинмилионно българско национално малцинство в днешна Украйна и региона.

Настояваме и за това МС да издаде спешно постановление или да се вкара отново за гласуване в Народното събрание замразеният след първо четене от 44-тото НС законопроект за карта „Българин“. Това е документ, с който нашите сънародници и семействата им ще могат да дойдат в България дори да нямат българско гражданство.

Ние от НМК на ВМРО предлагаме и конкретни мерки за подпомагане на българите в Украйна:

1. Създаване на държавен дарителски фонд за подкрепа на българите в Украйна.

2. Министерският съвет на Република България да предприеме всички нужни действия, включително да поиска от спешните фондове на ЕС необходимите средства за евакуация на 500 хил. българи, както и изграждането на инфраструктура и временни жилища на територията на България, така че страната ни да е готова да приеме и осигури нормално пребиваване на всеки бежанец, който потърси убежище в страната ни.

 3. Министерството на образованието и науката да обезпечи таксите и общежитията на студентите от Украйна, обучаващи се по Постановление №103 на Министерски съвет, както и да подсигури престоя им в общежитията до нормализирането на обстановката в Украйна.

Ние от НМК на ВМРО смятаме, че принципът на териториалната цялост на Украйна трябва да се спазва и категорично осъждаме руската военна агресия. Териториалната цялост на Украйна бе гарантирана в Будапеща през 1994 година в замяна на отказа ѝ от ядрено оръжие, като по това време Украйна е трета в света ядрена сила, а Русия е страна по този договор.

Младежите на ВМРО сме в готовност да окажем съдействие както на властите на Република България, така и на неправителствени организации в координирането и осъществяването на всякаква доброволна и хуманитарна дейност, свързана с подпомагането на нашите сънародници от Украйна.

Нека всички се обединим и покажем, че българите в Украйна не са сами в този тежък за тях момент.

Национален младежки комитет на ВМРО – БНД

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО на протеста пред „Лукойл“: Спрете ограбването на българите! Намалете цената на бензина и нафтата!

С тези призиви тримата съпредседатели на ВМРО – Ангел Джамбазки, Искрен Веселинов и Александър Сиди, преградиха главния вход на централния офис на...

ВМРО: „Лукойл“ ограбва българите. Излизаме на протест!

Руската компания продава бензина и нафтата с 1 лев на литър по-скъпо от реалните цени На 13 август (събота)...

Александър Сиди: ИТН даде шанс на ДПС да иска от Ердоган нови 100 хил. гласа

Може би ще отидем на въртележка от избори, смята съпредседателят на ВМРО Има изключително напрежение в обществото. Не си...

Ангел Джамбазки: Темата Македония ще бъде изчерпана едва тогава, когато няма граница между Охрид и Черно море

Това са ни го завещали нашите деди В обществено-политическия живот на България има две групи сили, от които зависят...

Искрен Веселинов: Големият грях на отиващото си управление е крайното олевяване

На нашата покана откликнаха четири формации. Става дума за КОД, НФСБ, „Движението за директна демокрация“, както и „Общество за нова България“ –...

ВМРО започна преговори за патриотично-консервативна коалиция, основана на база ценности и родолюбие

Сред приоритетите на бъдещия формат са демографията, „Зелената сделка“, конституционна реформа и отстояване на принципите за Европа на държавите и нациите

Искрен Веселинов: ВМРО е пазител на националните интереси

Искрен Веселинов, съпредседател на ВМРО, в „Беновска пита“ в youtube.com/Беновска пита-Радио К2,  във facebook.com/iliana.benovska и  по Радио К2 на 93.9MHz на 6-и август 2022 г., заяви позиции по следните теми:

Коментари