Начало Национален младежки комитет Младежите на ВМРО към МС: Направете държавен дарителски фонд и спешно приберете...

Младежите на ВМРО към МС: Направете държавен дарителски фонд и спешно приберете българите от Украйна

Направете държавен дарителски фонд и спешно приберете българите от Украйна. Ние сме готови да участваме във всякакви хуманитарни дейности!

Помогнете финансово и на студентите, които са на българска територия.

НМК на ВМРО категорично осъжда руската инвазия в Украйна и напомня, че принципът на териториалната цялост трябва да се спазва. Младежите на ВМРО припомнят и че настоящите граници на прибалтийската държава бяха гарантирани в Будапеща през 1994 година в замяна на отказа ѝ от ядрено оръжие, като по това време Украйна е трета в света ядрена сила, а Русия е страна по този договор.

При така развилата се международна ситуация и реалната война Националният младежки комитет на ВМРО се обръща към правителството с няколко конкретни искания. Младите войводи отново напомнят, че ВМРО от години предлага карта „Българин“ и днес официално внесе и писма с готов законопроект до всички парламентарни групи в 47-о Народно събрание. Това е документ, с който нашите сънародници и семействата им ще могат да дойдат в България дори да нямат българско гражданство, но ще имат право да работят, пребивават и да учат в страната ни безпроблемно.

След последните събития в Украйна за нас най-важният въпрос днес e защитата на правата и законните интереси на огромното, половинмилионно българско национално малцинство в днешна Украйна и региона, се казва още в текста.

Като в същото време младежите на ВМРО настояват министерството на образованието да поеме таксите за университет и наемите на квартирите, както и издръжката на хилядите студенти от Украйна, които се намират в момента на българска територия.

Прилагаме и пълния текст на позицията на НМК на ВМРО:

Националният младежки комитет на ВМРО се обръща официално към Министерския съвет на Република България с призив за незабавно приемане на карта „Българин“. След последните събития в Украйна за нас най-важният въпрос днес e защитата на правата и законните интереси на огромното, половинмилионно българско национално малцинство в днешна Украйна и региона.

Настояваме и за това МС да издаде спешно постановление или да се вкара отново за гласуване в Народното събрание замразеният след първо четене от 44-тото НС законопроект за карта „Българин“. Това е документ, с който нашите сънародници и семействата им ще могат да дойдат в България дори да нямат българско гражданство.

Ние от НМК на ВМРО предлагаме и конкретни мерки за подпомагане на българите в Украйна:

1. Създаване на държавен дарителски фонд за подкрепа на българите в Украйна.

2. Министерският съвет на Република България да предприеме всички нужни действия, включително да поиска от спешните фондове на ЕС необходимите средства за евакуация на 500 хил. българи, както и изграждането на инфраструктура и временни жилища на територията на България, така че страната ни да е готова да приеме и осигури нормално пребиваване на всеки бежанец, който потърси убежище в страната ни.

 3. Министерството на образованието и науката да обезпечи таксите и общежитията на студентите от Украйна, обучаващи се по Постановление №103 на Министерски съвет, както и да подсигури престоя им в общежитията до нормализирането на обстановката в Украйна.

Ние от НМК на ВМРО смятаме, че принципът на териториалната цялост на Украйна трябва да се спазва и категорично осъждаме руската военна агресия. Териториалната цялост на Украйна бе гарантирана в Будапеща през 1994 година в замяна на отказа ѝ от ядрено оръжие, като по това време Украйна е трета в света ядрена сила, а Русия е страна по този договор.

Младежите на ВМРО сме в готовност да окажем съдействие както на властите на Република България, така и на неправителствени организации в координирането и осъществяването на всякаква доброволна и хуманитарна дейност, свързана с подпомагането на нашите сънародници от Украйна.

Нека всички се обединим и покажем, че българите в Украйна не са сами в този тежък за тях момент.

Национален младежки комитет на ВМРО – БНД

Последни Новини

Балабанов: Случаят с прострелян мигрант на границата ни е зле скроена комбинация и цели да компрометира България

Случаят с простреляния мигрант е зле скроена комбинация, която да компрометира България пред различни европейски и световни институции. Интересно ми е как...

Българите от РСМ атакуваха в съда дискриминационните закони срещу тях

Сдружението за македонско-българско приятелство в гр. Скопие внесе жалба в Конституционния съд на РС Македония с искане да бъде обявен за противоконституционен...

С кръгла маса бяха отбелязани 100 години от акцията на ВМРО в Кюстендил

С кръгла маса, посветена на събитията от началото на декември 1922 година, когато Кюстендил е окупиран от четите на ВМРО, водени от...

Джамбазки за Шенген: Лицемерие и двуличие от част от западните държави

11 години западните страни се държат със София и Букурещ като с държави втора ръка, подчерта евродепутатът. Въпросът на...

Джамбазки за Шенген: Когато т.нар. „българска политическа класа“ се държи като обслужващ персонал към Европа, ще получаваме такова отношение!

В продължение на 11 години западноевропейските държави доказват двуличното си отношение към България Позицията на...

Двама еврокомисари ще вземат участие в конференцията „Западни Балкани“, организирана от Ангел Джамбазки

Мария Габриел, Оливер Вархей, евродепутати, политици от региона, професори, журналисти и общественици ще се включат в събитието Двама еврокомисари...

Юлиан Ангелов: „Циркът – кодове, бюлетини, машини“ не обслужва интереса на българите

Случващото се в момента в Народното събрание е пълен цирк, който не работи за решаване на проблемите на българските граждани.

Коментари