Начало Българското семейство Младите – от апатията до народните хора

Младите – от апатията до народните хора

Предстои Възраждане на регионите в България

Източник: „Труд

Автор: д-р Султанка Петрова – заместник-министър на труда и социалната политика

Карикатура: Иван Кутузов – Кути

Поколенията се сменят вече на 7 години

Всяко общество, независимо от технологичното си развитие и ниво на благосъстояние се нуждае от младите си хора, за да се развива и прогресира. Същото важи и за България, затова подпомагането на младежите е в центъра на демографската ѝ политика.

В последните години стана модерно да се говори колко агресивни и нетолерантни са младите у нас, как не четат, не желаят да се образоват и как постоянно деградират. Според мен, това няма нищо общо с истината и слава Богу! Ние притежаваме уникален ресурс в тяхно лице и трябва своевременно и правилно да го използваме, развиваме и подкрепяме. Обикалям постоянно цяла България, срещам се с тях и спокойно мога да кажа, че те са изключително умни, интелигентни и най-вече адекватни на непрекъснато променящия се свят. Да, те са различни, те са много по-различни от нас, но това не ги прави по-глупави или по-некачествени. Често ние, по-възрастните, сме тези, които не ги разбираме, не ги напътстваме, не ги стимулираме да се развиват, да се образоват и да работят професионално именно тук, в своята родина.

От демографска гледна точка поколенията се сменят на 15 години – това е традиционното разбиране. Така че, във връзка с него, ние горе-долу през три петилетки можехме да говорим за ново поколение, с нови ценности, цели и идеи. Това беше доскоро. Но днес, поради драстично бързата промяна в технологиите, смяната на поколенията става през 5-7 години. С други думи, през 5-7 години имаме ново поколение, с нови интереси и ценности. Може би и затова ни е трудно да разберем отделните поколения. Само за 30-ина години са минало от началото на промените в България, но в това време изразните средства се смениха неколкократно. Минаваме от пишещите машини, през големите и тромави компютри, през лаптопите, през все по-малките и удобни компютри, та до днешните таблети, айфони, айпади и т.н. И всяка такава промяна води до промяна в начина на мислене и изразяване на хората.

Затова вместо да съдим младите хора, трябва да се опитаме да ги разберем – колко им е трудно в днешния глобален, хаотичен и променящ се свят, за да оценим от каква тревожна криза на идентичност и ценности страдат те.

Традициите не са, каквито бяха

Живеем в свят, в който повечето традиционни ценности губят своята стойност. Веднъж един изключително умен млад човек ми каза:

„Дори на Вас Ви е било много по-лесно, имали сте ценности, в които сте вярвали, имали сте опорни точки, на които да се облегнете – държавата, нацията, религията, историята, бъдещето и т.н., а ние сега нямаме нищо. Всички ценности се размиват, чувстваме се тотално изгубени, няма в какво да вярваме. А когато няма в какво да вярваш, е страшно!“.

На фона обаче на цялата апокалиптичност, която ни залива като внушението отвсякъде, когато говорим за демографията и бъдещето на България, аз съзирам една все още малка, едва покълнала, но много ценна светла пътечка.

В последните години младите хора у нас развиват един много чист, наивен дори, но за това пък още по-ценен патриотизъм. Това е патриотизъм, който няма нищо общо с ксенофобията, омразата, агресията, злобата и завистта. Патриотизъм, обърнат единствено към българските традиции, култура и ценности, към народната ни музика, народните танци и песни, българските обичаи. Това е толкова прекрасно и вдъхва толкова надежда! Няма как да не сте обърнали внимание колко млади хора посещават уроци по народни танци, по народни песни, колко много от тях изучават и спазват българските обичаи и традиции.

Обезлюдяването на градове и села

Убедена съм, че ние трябва да стъпим на този възроден интерес към всичко българско, традиционно и ценно и чрез него да вървим към ново Възраждане на България. То задължително, освен на национално ниво, трябва да се развива и да стимулира и възраждането на регионите в страната. Възраждане, което да се опре на местните ресурси, природни дадености, традиции и култура.

Едно от многото тревожни неща в съвременното развитие на България са големите териториални диспропорции в икономически и демографски план. Още по-тревожно е, че драстично изостават и се обезлюдяват традиционно будни и развити български краища, като Северозапада, Балкана, поречието на река Дунав. Няма как да не отбележа, че региони, които са били центрове на книжовността, културата, на прогреса и напредъка, на занаятите и индустриализацията, като Велико Търново, Габрово, Плевен, Видин, Враца, днес губят постоянно население, намират се в тотален икономически застой и най-страшното – останалите там хора – и младите, и старите, са изпаднали в апатия. Това е обяснимо предвид факта, че градове и региони, от които навремето тръгва Възраждането на България, които имат местни традиции в земеделието и индустрията, които притежават най-плодородната почва на света – чернозема, както и евтината и удобна транспортна връзка с Централна и Западна Европа чрез река Дунав и канала Рейн-Майн-Дунав, се намират в такова незавидно състояние!

Тези региони се нуждаят както от целенасочена държавна подкрепа, така и от сериозно стимулиране на местната инициативност и най-вече на инициативността и на интелектуалния потенциал на младите хора.

Перспективите

Крайно време е хората, местната общност в тези региони, да осъзнаят какви невероятни ресурси притежават и как с тяхната си инициативност и човешки капитал могат да стимулират измъкването си от застоя и регреса. Те трябва да се обърнат към това, което притежават, или са забравили, че притежават, независимо дали в областта на земеделието и животновъдството, дали в производството на традиционни хранителни продукти и вина, стоки, занаяти, че дори и култура. Чрез тези дейности те трябва да потърсят пътищата за излизане от перманентната криза. Регионите и хората в тях трябва да са активните, както е било в миналото. Не да чакат на държавата, а да покажат, че има и друг път за развитие. Те имат всичко необходимо за това, само трябва да го преоткрият, само трябва да са смели и инициативни.

България има изключително много неизползвани ресурси – и природни, и човешки.

България има бъдеще

България се нуждае от ново Възраждане. Това трябва да бъде възраждане чрез младите хора и техния огромен потенциал, възраждане на регионите чрез техните ресурси, традиции, природен и човешки капитал. Защото в един свят на глобализъм, размиващи се ценности и липса на вяра, може да ни спаси от негативното положение, в което се намираме, точно вярата ни в България!

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

127 години ВМРО!

На 23 октомври 2020 г. се навършват 127 години от създаването на родолюбивата, българска, патриотична организация ВМРО.

Богданов: От нас зависи дали ще има по-строги мерки срещу коронавируса

От нас зависи дали ще има по-строги мерки. Нека да няма отново КПП-та, призова народният представител За да няма...

Смолянските родолюбци отбелязаха празника на Смолян – 108 години Освобождение

Cлeд Бepлинcĸия ĸoнгpec oт 1878 г. Смолян и Cмoлянcĸият ĸpaй ocтaвa пoд тypcĸo влaдичecтвo, нo нe и бългapcĸият дyx нa poдoпчaнинa. Чyждoтo...

Необходими са по-радикални мерки за овладяване на Ковид-19, смята д-р Поповски

Ковид-19 пациент струва между 2000 и 3000 лева на болницата Kовид-19 данните за последното денонощие са: положителни са 16,8%...

Хранителни продукти от първа необходимост раздаде д-р Петрова

Заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова се включи в раздаването на пакети с хранителни продукти от първа необходимост. Те...

Исторически момент за България – кирилицата е българска азбука

Исторически момент за България - кирилицата е българска азбука, поставила основата на славянската книжовност. Около тази формулировка се обединиха...

Нелегалната миграция ще доведе до халифат в Европа, предупреждава Джамбазки

Нелегалната миграция ще доведе до установяване на халифат в Европа. Вие, колеги от лявата част на залата, подкрепяте и продължавате да подкрепяте...

Коментари