Начало Блог Момчил Янков: Нов подход за интеграция на циганите чрез образование, труд и...

Момчил Янков: Нов подход за интеграция на циганите чрез образование, труд и спазване на закона

Момчил Янков е завършил висше образование, с магистърска степен по специалността „Политология. Дипломация и национална сигурност“. От 2019 г. е общински съветник в ОбС – Враца. Член на постоянните комисии по Образование, по Екология, земеделие и гори и по Развитие на селата на територията на Община Враца. Председател е на младежката Организация на ВМРО – Враца и зам.-председател на Националния младежки комитет на ВМРО – отговорник за Северозападна България.

Ето какво сподели той по отношение на важната тема за реда, сигурността и социализацията на маргинализираните групи:

Като общински съветник многократно съм откликвал на сигнали за цигански произвол и терор. Незаконно настаняване в имоти, набези срещу частна собственост, нападения и други неприятни инциденти срещу български граждани, които, за съжаление не са получили адекватна помощ от съответните органи, са само част от проблемите на живущите в Северозападна България.

Моята визия е, че циганите могат да бъдат приобщени чрез създаване на трудови навици и получаване на социални помощи само при определени условия – редовното посещаване на детските и учебните заведения и социално подпомагане срещу труд. Получаването на адекватно образование е от особена важност, за да се предотврати безкрайната спирала на бедността и безработицата сред тях. Създаването на специални образователни програми, които да повишат броя на циганите – специалисти в различните трудови сфери – лекари, държавни служители, учители и други ще стимулират редовното посещение на учебните часове.

Налагане на образователен ценз при гласуване на избори. В Конституцията е записано, че основното и средното образование в държавните и общинските училища е безплатно, а училищното обучение до 16-годишна възраст е задължително.

Образована раждаемост – да се отпуска еднократна финансова помощ на новородени и/или осиновени деца само след представяне на диплома за завършено средно образование.

Налаганите санкции при нарушаване на българското законодателство и човешките права да бъдат по-сурови и ефективни. Нужна е приемането на Концепцията за приобщаване на несоциализираните групи. При тази демографска криза е въпрос на десетилетие българите да станем малцинство в България.

Премахване на гетата – сложна задача, която е крайно време да се случи! Докато гетата представляват „държава в държавата“, докато продължава да има изострена битова престъпност и липса на основни за обществото ни ценности, ще продължава да има проблем.

Ние от ВМРО сме предложили концепция, която е за маргиналните групи и за хората, които живеят в гетата, не се социализират и не участват по никакъв начин в българското общество и се надяваме предложените мерки да бъдат приети в следващия мандат.

Борбата с престъпността е основен приоритет за ВМРО.

Създаването на доброволни отряди на гражданите за опазване на обществения ред и противодействие на престъпността в малките населени места ще подобри реда и сигурността в тях. Осигуряване на обучение, оборудване, застраховка и заплата на всеки един доброволец.  

Тези доброволни отряди ще имат за цел да съдействат на държавните институции при предотвратяването и отстраняване последиците от бедствия и аварии; осъществяването на патрулни функции, включително да имат право на проверка на документи за самоличност. Те ще бъдат регистрирани по закона за МВР и ще действат в синхрон с Полицията. Те са елемент от националната сигурност, но и от сигурността на всеки български гражданин, от което отчайващо се нуждаем. Това е възможност за законово решаване на въпроса с битовата престъпност, за да не се стига от самоорганизация за самозащита на хората, когато няма друга алтернатива.

Да живее България! България над всичко!

Последни Новини

ВМРО – Стара Загора отдаде почит на патрона си Иван Гарванов

На 28 ноември се навършиха 115 години от убийството на двама от най-видните дейци на македоно-одринското революционно движение – Иван Гарванов и...

ВМРО – Русе почете паметта на Борис Сарафов и Иван Гарванов

С полагане цветя пред паметната плоча, посветена на създаването през 1897 г. в Русе на Тайно офицерско братство за освобождение на Македония...

СОС трябва да определи сроковете за възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотни полкове

След дълги години отлагане и прехвърляне на отговорността между институциите общинските съветници на ВМРО в Столична община предприеха реални действия по възстановяване...

Доц. д-р Милен Михов: Държава, генерираща вражда, е недопустимо да иска членство в ЕС

Легитимирането на политика, генерираща вражда към една нация и държава в Европейския съюз, е недопустимо в процеса на интеграция на държава кандидат...

103 г. след подписването на Ньойския договор ВМРО напомня за черната дата

Структурите на ВМРО в цяла България отбелязаха 103-тата годишнина от подписването на позорния Ньойски договор с различни възпоменателни мероприятия.

Български марш ще огласи София в неделя вечерта

Български марш „Долу Ньой“ ще се проведе в неделя – 27 ноември, в София. Шествието, организирано от младежката организация на ВМРО, тръгва...

По инициатива на Ангел Джамбазки всички български евродепутати искат дебат и резолюция на ЕП за Македония

Българските представители в Европейския парламент се обединяват около искането за дебат с резолюция по спешната процедура за защита на човешките права. Това...

Коментари