Начало По места Мюфтийството е без основания за джамията в Карлово

Мюфтийството е без основания за джамията в Карлово

Декларация срещу опитите на мюфтийството да превърне и джамията в Карлово в действаща разпространи ВМРО.

Карловската „Куршум джамия” е поредният паметник на културата, за който мюфтийството заведе дело. Подобни казуси вече разбуниха духовете в много градове на страната като Стара Загора, Кюстендил, Дупница, Враца, Добрич, Гоце Делчев и др. Навсякъде ВМРО се противопоставя с енергични акции.

Причината за действията на Главното мюфтийство са промени в закона за вероизповеданията, които позволяват претенции.

„Според нас мюфтийството няма никакви законови основания да претендира за тези имоти, защото тези въпроси са уредени и прекратени с двустранни договори между Царство България и Османската империя през 1908 г. след обявяването на независимостта на царството”, пише в декларацията.

Според ВМРО тези имоти, в огромната си част бивши мюсюлмански храмове, са построени върху разрушени християнски черкви, върху тракийски светилища или върху и двете.

„Ние сме против нашествието на радикалния ислямизъм в държавата ни и против политическите претенции на Главното мюфтийство”, завършва декларацията.

Пълен текст

ДЕКЛАРАЦИЯ

През изминалата седмица една съдебна инстанция уважи искането на Главното мюфтийство за възстановяването на бившата джамия в Карлово като действащ храм. Ние от ВМРО, като български родолюбци, остро се противопоставяме на всички претенции на Главното мюфтийство за възстановяването на техните несъществуващи права върху бивши религиозни храмове по следните няколко причини:

На първо място, според нас мюфтийството няма никакви законови основания да претендира за тези имоти, защото тези въпроси са уредени и прекратени с двустранни договори между Царство България и Османската империя през 1908 г. след обявяването на независимостта на царството. Тогава е създадено Главното мюфтийство и имотните въпроси са уредени – както българските в Цариград, така и претенциите на мюфтийството на територията на вече независимото Царство България.

На второ място, всички тези имоти, в огромната си част бивши мюсюлмански храмове, са построени върху разрушени християнски черкви, върху тракийски светилища или върху и двете. Така че основанията на мюфтийството са напълно безпочвени.

И на трето място, ние твърдим, че исканията на мюфтийството са чисто политически. Защото, както ви е добре известно, днешното мюфтийство е само една от дългите ръце на Турция, която, водена от Ердоган и Давутоглу, се опитва да възстанови своето някогашно влияние. Някогашното влияние на Османската империя. За тези хора минарето не е религиозен символ, а крайграничен крайъгълен камък, с който те маркират своите територии.

Като български родолюбци, още веднъж ще заявим, че ние нямаме нищо против вероизповеданието на нашите братя българи мюсюлмани. Те са потомци на някога потурчените наши предци. Те са добри българи и добри български граждани.

Ние сме против нашествието на радикалния ислямизъм в държавата ни и против политическите претенции на Главното мюфтийство.

Повече по темата: Тук

Последни Новини

ВМРО в СОС към Фандъкова: Има бум на кърлежи в София заради неокосената трева

Вземете спешни мерки за разрешаването на този сериозен проблем и кажете кой е отговорен! За това апелират в писмо...

Прокуратурата образува проверка по сигнала ни за престъпление против републиката срещу ПП

Скандалът беше изнесен чрез видеозапис на пресконференция от депутатът от ПГ на ПП-ДБ Радостин Василев в петък Припомняме...

В Брюксел беше представен документален филм, разобличаващ македонска кинолъжа

По покана на Ангел Джамбазки в сградата на Европейския парламент в Брюксел беше излъчен документалният филм „Последно полувреме“. Българският представител в Европейския...

ВМРО внесе сигнал до Главния прокурор за престъпление против републиката след пресконференцията на Радостин Василев

За пореден път се потвърждава, че хора от „Промяната“ работят срещу националния интерес и грубо нарушават българските закони Днешната...

По доклад на ВМРО СОС одобри конкретни срокове за възстановяването на Мемориала на Първи и Шести пехотни полкове

източник: БГНЕС Столичният общински съвет взе решение, регламентиращо процедурата и сроковете за възстановяване на Мемориала на Първи и Шести...

Контрера, ВМРО към ГЕРБ и ДБ в СОС: В болест и здраве, в радост и мъка, докато следващата коалиция Ви раздели…

А новото сватбарско мнозинство ще се погрижи ли за проблемите на София? Ние напълно разбираме колко е трудно до...

Честит Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност!

Честит „Букър“ на Георги Господинов – историческа победа за българската писменост в навечерието на 24 май Днес е двоен...

Коментари