Начало Блог Красимир Каракачанов: България защити националното си достойнство

Красимир Каракачанов: България защити националното си достойнство

Да защитим своето достойнство. Това, което се очакваше и което е правилната българска позиция.

България защити националното си достойнство. Така вицепремиерът Красимир Каракачанов коментира отказа на страната ни да подкрепи Република Северна Македония за започване на преговорен процес за членство в ЕС. Това бяха категоричните думи на вицепремиера, които заяви в ефира на БНТ.

Красимир Каракачанов:

България потвърди своята позиция, че не приема преговорната рамка, предложена от председателстващия, защото проблемите между Северна Македония не са изчистени. Това, което се очакваше и което е правилната българска позиция. Даваме шанс на колегите в Северна Македония следващите месеци да коригират своята позиция и да седнат на масата на преговорите, със сериозни намерения, а не само с намерение да минат между капките. България защити своето национално достойнство, защити своята история и достойнството на българските граждани.

Македония е националният идеал на България, а в края на краищата всяка нация трябва да има един идеал. Това е цитат от „Дейли телеграф“ от 1924 г., с който започва книгата на Красимир Каракачанов „ВМРО – история на една борба“, 2013.

Темата коментира и в „Нашият ден“ по БНР.

Каракачанов каза, че можеше българската държавна политика да бъде доста по-активна, но въпреки всичко България се движеше в правилната посока.

България беше първата държава, която призна независимостта на Македония. Благодарение на българската дипломация и някои други държави също признаха Македония. Каракачанов напомни, че президентът Желев е успял да убеди руския президент Елцин да признае Македония именно в София.

Признанието на България предотврати военния конфликт, какъвто го познаваме в Босна, Херцеговина, Хърватско, а после и в Косово. Милошевич нямаше интерес да въвлича във вътрешен конфликт и външни държави като България. Това спести на Македония много кръв, много сълзи, много страдания и разрушения.

Каракачанов изрази съжаление, че от другата страна политическият елит на Македония – ляв или десен (като генезис той е проюгославски, просръбски елит и досега) – е отговарял с враждебни действия. Той даде за пример арестите, делата и глобите за хора, които внасят български книги и вестници. Пазят се от 90-те години протоколи за изземване на български вестници… административни присъди…

И ден-днешен виждаме, че въпреки усилията на България скопският елит живее в един собствен измислен от Белград свят. И то с цел да насажда омраза към българите и България.

България всъщност казва „не“ не на Република Македония и на нейните граждани, България казва „не“ на този език на омразата. „Не“ на всички опити през последните 30 години да се краде, фалшифицира и манипулира българската история.

Вицепремиерът подчерта, че сме се опитали да дадем една друга – европейска перспектива на Македония, визирайки Договора за сътрудничество от 1 август 2017 г.

Политиката на Македония не се измени ни на йота. Освен голи декларации от страна на премиера Заев и някои министри – продължават фалшификациите на българската история…

Ние им казахме:

„С това отношение към идентичността на целокупния български народ няма как да се съгласим.“

В Скопие разчитаха, че някой друг – по-голям и по-силен от България ще ни принуди да загърбим нашия национален интерес.

Аз поисках ясни индикации, че Северна Македония няма да предяви малцинствени претенции в България, както и да престане езикът на омразата, излъчван от македонските медии и учебници. Скопие не даде такива гаранции и не пожела да говори въобще.

Имах чувството, докато водехме преговорите, че се опитваме нещо насила да вкараме Северна Македония в ЕС. Имах чувството, че не Македония кандидатства за ЕС, а България кандидатства за ЕС. И се моли на тези хора да бъдат нормални, да бъдат добри съседи.

С такъв тон, с такава политика – България няма друг ход, освен да каже „не“. Докато тези хора не разберат, че никой на може да притиска България. Категоричен беше Красимир Каракачанов.

Последни Новини

ВМРО – Стара Загора отдаде почит на патрона си Иван Гарванов

На 28 ноември се навършиха 115 години от убийството на двама от най-видните дейци на македоно-одринското революционно движение – Иван Гарванов и...

ВМРО – Русе почете паметта на Борис Сарафов и Иван Гарванов

С полагане цветя пред паметната плоча, посветена на създаването през 1897 г. в Русе на Тайно офицерско братство за освобождение на Македония...

СОС трябва да определи сроковете за възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотни полкове

След дълги години отлагане и прехвърляне на отговорността между институциите общинските съветници на ВМРО в Столична община предприеха реални действия по възстановяване...

Доц. д-р Милен Михов: Държава, генерираща вражда, е недопустимо да иска членство в ЕС

Легитимирането на политика, генерираща вражда към една нация и държава в Европейския съюз, е недопустимо в процеса на интеграция на държава кандидат...

103 г. след подписването на Ньойския договор ВМРО напомня за черната дата

Структурите на ВМРО в цяла България отбелязаха 103-тата годишнина от подписването на позорния Ньойски договор с различни възпоменателни мероприятия.

Български марш ще огласи София в неделя вечерта

Български марш „Долу Ньой“ ще се проведе в неделя – 27 ноември, в София. Шествието, организирано от младежката организация на ВМРО, тръгва...

По инициатива на Ангел Джамбазки всички български евродепутати искат дебат и резолюция на ЕП за Македония

Българските представители в Европейския парламент се обединяват около искането за дебат с резолюция по спешната процедура за защита на човешките права. Това...

Коментари