Начало Блог Красимир Каракачанов: България защити националното си достойнство

Красимир Каракачанов: България защити националното си достойнство

Да защитим своето достойнство. Това, което се очакваше и което е правилната българска позиция.

България защити националното си достойнство. Така вицепремиерът Красимир Каракачанов коментира отказа на страната ни да подкрепи Република Северна Македония за започване на преговорен процес за членство в ЕС. Това бяха категоричните думи на вицепремиера, които заяви в ефира на БНТ.

Красимир Каракачанов:

България потвърди своята позиция, че не приема преговорната рамка, предложена от председателстващия, защото проблемите между Северна Македония не са изчистени. Това, което се очакваше и което е правилната българска позиция. Даваме шанс на колегите в Северна Македония следващите месеци да коригират своята позиция и да седнат на масата на преговорите, със сериозни намерения, а не само с намерение да минат между капките. България защити своето национално достойнство, защити своята история и достойнството на българските граждани.

Македония е националният идеал на България, а в края на краищата всяка нация трябва да има един идеал. Това е цитат от „Дейли телеграф“ от 1924 г., с който започва книгата на Красимир Каракачанов „ВМРО – история на една борба“, 2013.

Темата коментира и в „Нашият ден“ по БНР.

Каракачанов каза, че можеше българската държавна политика да бъде доста по-активна, но въпреки всичко България се движеше в правилната посока.

България беше първата държава, която призна независимостта на Македония. Благодарение на българската дипломация и някои други държави също признаха Македония. Каракачанов напомни, че президентът Желев е успял да убеди руския президент Елцин да признае Македония именно в София.

Признанието на България предотврати военния конфликт, какъвто го познаваме в Босна, Херцеговина, Хърватско, а после и в Косово. Милошевич нямаше интерес да въвлича във вътрешен конфликт и външни държави като България. Това спести на Македония много кръв, много сълзи, много страдания и разрушения.

Каракачанов изрази съжаление, че от другата страна политическият елит на Македония – ляв или десен (като генезис той е проюгославски, просръбски елит и досега) – е отговарял с враждебни действия. Той даде за пример арестите, делата и глобите за хора, които внасят български книги и вестници. Пазят се от 90-те години протоколи за изземване на български вестници… административни присъди…

И ден-днешен виждаме, че въпреки усилията на България скопският елит живее в един собствен измислен от Белград свят. И то с цел да насажда омраза към българите и България.

България всъщност казва „не“ не на Република Македония и на нейните граждани, България казва „не“ на този език на омразата. „Не“ на всички опити през последните 30 години да се краде, фалшифицира и манипулира българската история.

Вицепремиерът подчерта, че сме се опитали да дадем една друга – европейска перспектива на Македония, визирайки Договора за сътрудничество от 1 август 2017 г.

Политиката на Македония не се измени ни на йота. Освен голи декларации от страна на премиера Заев и някои министри – продължават фалшификациите на българската история…

Ние им казахме:

„С това отношение към идентичността на целокупния български народ няма как да се съгласим.“

В Скопие разчитаха, че някой друг – по-голям и по-силен от България ще ни принуди да загърбим нашия национален интерес.

Аз поисках ясни индикации, че Северна Македония няма да предяви малцинствени претенции в България, както и да престане езикът на омразата, излъчван от македонските медии и учебници. Скопие не даде такива гаранции и не пожела да говори въобще.

Имах чувството, докато водехме преговорите, че се опитваме нещо насила да вкараме Северна Македония в ЕС. Имах чувството, че не Македония кандидатства за ЕС, а България кандидатства за ЕС. И се моли на тези хора да бъдат нормални, да бъдат добри съседи.

С такъв тон, с такава политика – България няма друг ход, освен да каже „не“. Докато тези хора не разберат, че никой на може да притиска България. Категоричен беше Красимир Каракачанов.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Близо 70 милиона лева сме предоставили за борба с Covid-19

70 милиона лева за борба с Covid-19 Към момента от нашия бюджет близо 70 милиона лева сме предоставили на...

Национален младежки комитет: Ньойският договор е повратен момент в борбата на нашия народ

Ньойският договор ще бъде забравен едва тогава, когато поемем отговорността, завещана ни от българските генерали, когато се преборим за моралните права и...

Нищо не е забравено! Нищо не е простено!

Нищо не е забравено! Нищо не е простено! 101 години Ньойски диктат Днес се навършват 101...

Александър Сиди: Това е бюджетът на изпълнените обещания

Изпълнените обещания са онези неща, за които толкова години говорим от ВМРО Този мандат е символ на изпълнените обещания,...

Депутатът Искрен Веселинов и общинари стартираха ремонт на водопровод в Лесново

В с. Лесново стартира изпълнението на проект „Реконструкция на водопроводната мрежа на с. Лесново. Етап I“. В Лесново на...

Когато видим промяна – добре дошли, казва Джамбазки към Македония

Времето на „ще“ отмина, зарича се българският евродепутат Когато видим промяна на нелепостите в учебниците по история в РСМ,...

Каракачанов за празника на НВУ: Тук се изграждат стожери на българщината

Красимир Каракачанов присъства на празника на НВУ „Васил Левски“ - Велико Търново. Тържествено бе отбелязана и 142-ата годишнина от началото на военното...

Коментари