Начало Блог Красимир Каракачанов: България защити националното си достойнство

Красимир Каракачанов: България защити националното си достойнство

Да защитим своето достойнство. Това, което се очакваше и което е правилната българска позиция.

България защити националното си достойнство. Така вицепремиерът Красимир Каракачанов коментира отказа на страната ни да подкрепи Република Северна Македония за започване на преговорен процес за членство в ЕС. Това бяха категоричните думи на вицепремиера, които заяви в ефира на БНТ.

Красимир Каракачанов:

България потвърди своята позиция, че не приема преговорната рамка, предложена от председателстващия, защото проблемите между Северна Македония не са изчистени. Това, което се очакваше и което е правилната българска позиция. Даваме шанс на колегите в Северна Македония следващите месеци да коригират своята позиция и да седнат на масата на преговорите, със сериозни намерения, а не само с намерение да минат между капките. България защити своето национално достойнство, защити своята история и достойнството на българските граждани.

Македония е националният идеал на България, а в края на краищата всяка нация трябва да има един идеал. Това е цитат от „Дейли телеграф“ от 1924 г., с който започва книгата на Красимир Каракачанов „ВМРО – история на една борба“, 2013.

Темата коментира и в „Нашият ден“ по БНР.

Каракачанов каза, че можеше българската държавна политика да бъде доста по-активна, но въпреки всичко България се движеше в правилната посока.

България беше първата държава, която призна независимостта на Македония. Благодарение на българската дипломация и някои други държави също признаха Македония. Каракачанов напомни, че президентът Желев е успял да убеди руския президент Елцин да признае Македония именно в София.

Признанието на България предотврати военния конфликт, какъвто го познаваме в Босна, Херцеговина, Хърватско, а после и в Косово. Милошевич нямаше интерес да въвлича във вътрешен конфликт и външни държави като България. Това спести на Македония много кръв, много сълзи, много страдания и разрушения.

Каракачанов изрази съжаление, че от другата страна политическият елит на Македония – ляв или десен (като генезис той е проюгославски, просръбски елит и досега) – е отговарял с враждебни действия. Той даде за пример арестите, делата и глобите за хора, които внасят български книги и вестници. Пазят се от 90-те години протоколи за изземване на български вестници… административни присъди…

И ден-днешен виждаме, че въпреки усилията на България скопският елит живее в един собствен измислен от Белград свят. И то с цел да насажда омраза към българите и България.

България всъщност казва „не“ не на Република Македония и на нейните граждани, България казва „не“ на този език на омразата. „Не“ на всички опити през последните 30 години да се краде, фалшифицира и манипулира българската история.

Вицепремиерът подчерта, че сме се опитали да дадем една друга – европейска перспектива на Македония, визирайки Договора за сътрудничество от 1 август 2017 г.

Политиката на Македония не се измени ни на йота. Освен голи декларации от страна на премиера Заев и някои министри – продължават фалшификациите на българската история…

Ние им казахме:

„С това отношение към идентичността на целокупния български народ няма как да се съгласим.“

В Скопие разчитаха, че някой друг – по-голям и по-силен от България ще ни принуди да загърбим нашия национален интерес.

Аз поисках ясни индикации, че Северна Македония няма да предяви малцинствени претенции в България, както и да престане езикът на омразата, излъчван от македонските медии и учебници. Скопие не даде такива гаранции и не пожела да говори въобще.

Имах чувството, докато водехме преговорите, че се опитваме нещо насила да вкараме Северна Македония в ЕС. Имах чувството, че не Македония кандидатства за ЕС, а България кандидатства за ЕС. И се моли на тези хора да бъдат нормални, да бъдат добри съседи.

С такъв тон, с такава политика – България няма друг ход, освен да каже „не“. Докато тези хора не разберат, че никой на може да притиска България. Категоричен беше Красимир Каракачанов.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО кани на открит форум всички българофилски формации, милеещи за благото на Родината ни

Срещата ще се проведе на 9 август (вторник) 2022 г. от 14.00 ч. на ул. „Пиротска“ № 5 На...

Искрен Веселинов: Една от задачите на ВМРО е да има представителство от българофили в следващия парламент

ВМРО смята да влезе в парламента с представяне на идеите, с които смятаме, че са актуални и  със защитаване на тезата, че...

Искаме среща с министър-председателя и министъра на вътрешните работи и свикване на щаб за овладяване на циганската престъпност

За 4 дни има 4 брутални престъпления, извършени от представители на този етнос – с. Рогош, с. Микрево, Шумен, с. Сливовик –...

Кр. Каракачанов: Призовавам прокуратурата да разследва забавянето на проекта за нови машини на пехотата

От инвестиционен проект № 1 за БА до преди година, днес той все още събира прах на нечие бюро в МС

ВМРО – София с подаръци за пенсионерите от клуба в „Младост“

За пореден път днес посетихме клуба на пенсионера в столичния район „Младост“. По инициатива на общинския съветник в Столичния общински съвет Карлос...

Ангел Джамбазки: ВМРО не може да се коалира с руски шпиони

Нашите бивши коалиционни партньори опитаха да ни „тропосат” проблемите и да си присвоят успехите, твърди съпредседателят на партията  Интервю...

Доброволци от ВМРО облагородиха детска площадка в близост до църква

Представители на ВМРО от София и Костинброд почистиха и боядисаха съоръженията за игра на детската площадка, която се намира в близост да...

Коментари