Начало По места Недялко Стоев е кандидатът за кмет на ВМРО и СДС за Габрово

Недялко Стоев е кандидатът за кмет на ВМРО и СДС за Габрово

– Г-н Стоев, ясен ли е вече форматът, в който ще се яви на местните избори ВМРО тук, в Габрово и как ще изглежда листата за Общински съветници?

– Структурите на ВМРО Габрово взеха решение да създадем един силен център и да се опитаме да обединим в него всички дясно мислещи хора в града. Десният и патриотичният вот трябва да бъдат събрани максимално около ВМРО – Българско национално движение. Листата ни за общински съветници е с широко гражданско присъствие и в нея има и политически необвързани, но доказали се хора. А мажоритарността на тези избори и възможността за получаване на висок брой преференции могат чувствително да разместят позициите, на които са съответните кандидати за общински съветници. Ето защо ние призоваваме всички избиратели, независимо от техните политически възгледи, да избират мажоритарно и да гласуват с преференции! 

– ВМРО ще издигне ли кандидатура за кмет или ще има само листа за общински съветници?

– Тук е може би мястото най-накрая да обявим, че КП „ВМРО – БНД“ (СДС) ще издигне и кандидат за кмет заедно с листата си за общински съветници. Спрягаха се различни имена, имаше и спекулации, но след номинациите в структурите и след изчерпателно обсъждане и с ръководството на партията и коалицията, се взе решението. Кандидатът за кмет от листата на КП „ВМРО – БНД“ (СДС) се казва Недялко Стоев.

– Поздравления тогава. А защо решихте да бъдете кандидат за кмет на Габрово?

– На първо място номинациите. Ръководството на ВМРО беше на същото мнение и затова се съгласих. Приех, защото ми омръзна да гледам как града, в който дойдох да уча, в който създадох семейство и бизнес, се обезлюдява. Приех, защото ми омръзна да виждам как този прекрасен град не се развива. Омръзна ми и да осъзнавам как всеки се е затворил в себе си и не го интересува какво и как се случва в Габрово. Омръзна ми да виждам толкова примирение и такова покорство. Омръзна ми да чувам от хората, че нищо не зависило от тях. Омръзна ми някой друг да ми казва как да мисля и какво да чувствам. Ето затова реших да се боря. Да опитам да променя нещата. А нещата трябва да се променят, защото повечето от нас в момента чувстват и разбират безперспективността на собствения ни град. В това хората са категорично на едно мнение. Просто липсва усещането, че Габрово има бъдеще!

А аз искам бъдеще за Габрово…Справедливо и сигурно бъдеще…

-Подкрепят ли Ви близките Ви в това начинание?

– Честно казано доста са раздвоени в мненията си. А това всъщност е така, защото им е ясно, че ако аз стана кмет на града, относителното спокойствие, което до сега съм имал в служебните ангажименти и лични отношения ще бъде нарушено. Ще бъде нарушено, защото отговорностите и решенията, които трябва да се взимат са тежки и често трудни. Времето за семейството и приятелите със сигурност ще бъде и ограничено. Непопулярността на някои мерки, които предвиждам в програмата си като ред, дисциплина и контрол, ще донесат и на мен, и близките ми негативни реакции от някои засегнати групи хора. Въобще претегляйки както се казва плюсовете и минусите на едно такова начинание, не само близките ми, и аз бях раздвоен при вземането на окончателното ми решение. Но пък в крайна сметка всеки, който ме познава знае, че винаги съм бил готов да наруша собственият си комфорт в името на нещо, в което вярвам. А аз вярвам и искам и хората в Габрово да повярват, че можем да живеем по-добре. 

Сега се сещам и за една мисъл на Платон, която вероятно би отговорила в голяма степен с едно изречение на двата Ви последни въпроса: „Цената, която добрите хора плащат за своето безразличие към обществените дела, е да бъдат управлявани от лоши хора!“…    

В тази връзка какво е мнението и оценката Ви за управлението на Габрово през последния мандат?

– Не искайте от мен да изказвам мнения и да давам оценка за управлението на ГЕРБ, общинския съвет, доминиран от ГЕРБ и в частност на г-жа Таня Христова като кмет. Истината е, че има и положителни инициативи и резултати, но има и откровени недомислия. Единственото, върху което ще си позволя да акцентирам, а за това мнението ми е безкрайно ясно и известно, това е циганският проблем в Габрово. Липсата на осъзнаване, че този проблем съществува, мълчаливото съгласие и нищоправенето от страна на общинското ръководство по този проблем, доведоха до отприщването на неочаквана за някои енергия. Тази енергия, която за малко да помете и цигани и управляващи. Енергия, която всички най-накрая разбраха, че не трябва да се подценява.

И в крайна сметка, нека всеки един Габровец сам за себе си да направи оценка на това управление. А крайният резултат ще го видим на 27 октомври. Всеки един от нас ще пусне бюлетината, първо със своята оценката и второ – със своята надежда.

– Ако бъдете избран за кмет от кого ще търсите подкрепа в Общинския съвет?

– Тук ще бъда абсолютно кратък – подкрепа ще търся от всички, които милеят за Габрово.

Но нека всички вероятностите ги оставим за след обявяване на крайните резултати. Аз не съм човек, който слага „каруцата пред коня“ и затова нека не бързаме с каквото и да било.

– А понеже казвате да се изчакат крайните резултати, Вие лично вярвате ли в успеха на кампанията, като се има в предвид, че ВМРО е считана за малка партия?

– Ако аз не вярвах в успеха на тази кампания как бих накарал хората да ми повярват? Разбира се, че вярвам и вярвам не защото така ми се иска, а защото това е обективността. На последните няколко поредни избори, независимо какво сме избирали, ВМРО доказа и показа, че върви нагоре. А ВМРО върви нагоре, защото върви в правилната посока. Посоката на чистия български патриотизъм. За това ще се нуждаем от много голяма и широка подкрепа на всички габровци. Разбира се ще е нужна и много работа, защото до много от избирателите не достигат посланията, приоритетите и резултатите в политиките на ВМРО.

– Какво е виждането Ви за развитието на Габрово? Какви са приоритетите в програмата Ви и на какво ще заложите за да спечелите гласоподавателите на Ваша страна?

– Темите и приоритетите са обективно определени от съществуващите проблеми на Габрово. Но най-тежкият проблем е демографската криза на града. Нека го кажем направо – обезлюдяването на Габрово. Населението на Габрово намалява количествено, като в същото време се променя качествено. От там всъщност трябва да започват всички програми на всички кандидати. Могат да се изнесат много данни, но обобщението им е, че сме втори в България по най-лоши демографски показатели. И тук се появява един парадокс – Габрово уж е първенец по усвояване на еврофондове, а е и с един от най-тежките демографски проблеми! Защо е така? Защо бягат децата ни? Ето върху това трябва да се мисли и да се търсят и намират правилните решения. И тук ще отбележа един от управленските приоритети на ВМРО – безплатна и задължителна детска градина за всички деца от 4-годишна възраст. Това е само едно от многото неща, които трябва да се направят за решаването на демографската криза на града ни.  Вторият според мен проблем е бедността на габровци, въпреки реалната липса на безработица. Това са всъщност „работещите бедни“.  Следващият е, както казах и преди това – циганският въпрос. По-нататък – намаляването на реалните инвестиции в града, поради създадената неподходяща бизнес среда. Дълбокият проблем с градския транспорт. Да добавим и неграмотността и необразоваността на много от новозаселилите се. Огромната, мудна и често некомпетентна бюрокрация.

И точно към решаването на тези основни и тежки проблеми е насочена нашата програма за управление на общината. Това са наистина най-важните за Габрово въпроси, за които имаме решения.

Но имаме за започване или за довършване и още приоритети. Ще направим всичко възможно, за да се изгради най-после в Габрово паметник на Васил Левски, защото ме е срам, че градът ни е може би единственият областен град без монумент на Апостола. Ще спрем практиката тази тема да се прехвърля от съвет на съвет и от бюджет на бюджет. Категорично ще се борим и за възстановяване на една от емблемите на града, от не толкова далечното минало, а именно Вариететният театър. Дали в Дома на хумора и сатирата, дали ще търсим друго място, но това трябва да се случи. В програмата си имаме застъпени и ред други неща, но нека Ви я представим цялата след официалното начало на предизборната кампания.

-Имате ли управленския опит и възможности за да поемете тази отговорност – кмет на Габрово?

– Само бъдещето ще покаже. Наистина нямам типичния чиновническия управленски опит на държавния служител, но пък двадесет и повече години управлявам реален бизнес, който всъщност носи добавената стойност. Мисля, че това е много по-добър и качествен опит от ръководенето на една бюрократична машина и разпределението на средствата от „държавната баница“. Смея да твърдя, че един чиновник, който не е бил в частния бизнес, не знае реално как се изкарват парите. Той с много по-лека ръка гледа на разпределението и харчовете на държавните средства. Много по-повърхностно се взимат решенията за разходването на тези средства. А средства има, да, мисля че просто трябва да се управляват по-разумно. И най-важното – да се привличат нови и нови инвеститори. Да се създават достатъчно добри условия за бизнес и бизнесът сам ще дойде. Дойде ли бизнесът – ще се завърнат и младите и образовани хора и няма да напускат Габрово.

-Какво можем да очакваме и да не очакваме от Вас като кмет?

– О, първо със сигурност не очаквайте от мен да я има тази тежка управленска демагогия при контактите с хората. Аз наричам нещата с истинските им имена и поради това често някои хора ми се обиждат или се стряскат от думите ми. Но – такъв съм, няма как да избягам от себе си и възпитанието си. Очаквайте честен диалог с хората за стимулиране на гражданското участие в управлението, както и желание и целенасоченост за изпълнение на поетите ангажименти. Очаквайте нулева толерантност към неспазването на законите и наредбите, неграмотността и нежеланието за образование.

– Запознайте ни с Вас! Кой сте Вие, г-н Стоев? В какво вярвате, какви са мечтите Ви?

– Роден съм през 1968 г. в гр. Стамболийски, област Пловдивска. Началното си и основно образование завърших в родния си град, а средното в математическа гимназия „Акад. Кирил Попов“ в гр. Пловдив. През 1986-1988 г. отбих военната си служба. Още преди казармата бях приет да уча в „Техническия университет“ в Габрово, в който се дипломирах с магистърска степен по специалност „Електронна и комуникационна техника и технологии“.

Съсобственик и управител съм на фирма, чиято дейност обхваща консултации, проектиране, доставка, монтаж, обучение, техническа поддръжка и сервиз на технически системи за сигурност и охрана. Член съм на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране, както и външен експерт към Агенцията за обществени поръчки с професионална област „Системи за управление на сигурността“.  

Бивш активен спортист по волейбол. Ловец и любител на природата.

Семеен съм, с дъщеря, която работи и същевременно подготвя дипломната си работа в УНСС София, а съпругата ми е експерт човешки ресурси и информационно осигуряване.

Накратичко – това съм аз. Един нормален човек.

А относно втората част на въпроса Ви. За вярата и мечтите – аз съм дълбоко вярващ човек. Вярвам в Бог, но вярвам и в собствените си възможности. Кръстя се пред Бог, но се прекланям пред Левски и баща ми.

И да – аз имам нуждата да вярвам, и може би затова вярвам в себе си. А всъщност една от мечтите ми е всички да повярват в себе си. Тогава ще е ясно, че вече няма да бъдем безмълвни свидетели на собствената си съдба.

Последни Новини

ВМРО: Готвят ли нова сглобка ПП-ДБ и ГЕРБ?

Днес Деница Сачева е заявила, че времето на сглобката не е било загубено. По думите ѝ имало постигнати нелоши текстове по едно...

Карлос Контрера: Новият бюджет на София гарантира хаос, анархия и пълен батак

Зачеркнаха всичките ни добри идеи и за транспорт, и за инфраструктура, и за екология, и за образование и спорт, посочва общинският съветник...

Каракачанов: Може да се появи политическа алтернатива, която да предизвика интереса на отвратените от сглобката

Според мен и вчерашният позорен ден в парламента и целият този пазарлък, който горе-долу от един месец тече, отврати българите. Тук има...

Красимир Каракачанов: Никой български политик не трябва да ни вкарва в чужди войни

Никой български политик не трябва да ни вкарва в чужди войни, каза председателят на ВМРО Красимир Каракачанов, който беше гост в предаването...

Контрера: Асен Василев не трябва да бъде министър никога повече!

Ще изтъргува горите и ще наложи финансов Big Brother на хората чрез НАП Министърът на финансите (в оставка) залага...

Кр. Каракачанов призовава: Всички срещу сглобката в национално обединение – за национален суверенитет и излизане от кризата

Време е всички нормални личности, организации и политически субекти да застанат в едно обединение срещу сглобката и да създадат истинската алтернатива на...

ВМРО: Кой стои зад кампанията срещу Югозападния университет в Благоевград?

В основата на атаката е преподавател, който иска да се откажем от езика и историята си за сметка на Скопие!

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir