Начало Блог Неформалното образование и социалното предприемачество – акценти в „Аз събуждам България“

Неформалното образование и социалното предприемачество – акценти в „Аз събуждам България“

Д-р Султанка Петрова, заместник-министър на труда и социалната политика, и Пламен Попов, съосновател на националната кампания „Аз събуждам България“ бяха гости в предаването „Дискусионно студио“ в ефира на ТВ СКАТ. 

„Аз събуждам България“ е мисия. Идеята дойде от това, с което се занимавам – неформалното образование. Аз и моят партньор водим обучения, които вкарахме в България. Много от хората, които живеят в по-малките градове са с ограничен достъп до такъв тип информация – как да увеличаваш доходите си, как да живееш по-добре, да имаш по-добра комуникация с останалите хора, разказа Пламен Попов.

Кампанията е насочена към хората с фокус към неформалното образование и социалното предприемачество. Впечатлена съм от броя на доброволците, които участват в кампанията. Да мотивираме младите хора да разберат, че животът зависи от нас. Всички да имаме отговорност към своето ежедневие и своя живот, в каква държава искаме да живеем, с какви хора се обграждаме  – това е базата, на която искаме да стъпим. Това е социална кампания, в чиято основа стои възраждането на българския дух, обясни д-р Петрова. 

Държавата не е длъжна да те извади от там, където си влязъл. Активността на хората трябва да бъде изключително висока. Човек трябва да учи и да се развива, трябва да има цели и задачи, които да си поставя, а не да се задоволява с това, което има, каза тя.

Един от основните партньори в кампанията е HR компания, която ще дава възможност на хората да кандидатстват за работа, уточни г-н Попов.

Отговорността към родината, семейството и близките е по-голяма от всичко друго, което биха могли да ти предложат, в който и да е край на света. Трябва да използваме потенциала на нашата държава, заяви заместник-министърът.

Важно е да се уточни, че това е едва началото. Същинската работа на „Аз събуждам България“ са над 250 безплатни обучения, които ще бъдат направени през следващата година. Ще се започне от областните градове, като предварително ще има обявена информация за гражданите.

Бяхме в гр. Видин, където се постарахме да съберем цялата общност на едно място. Представихме нашите идеи за социално предприемачество и визията на „Аз събуждам България“  и  интересът беше изключително голям. Можем вече да се похвалим с нещо положително – при среща на неправителствена организация на хора с увреждания с г-н Попов, вече се уточни какъв бизнес ще правят оттук нататък. Приветствам всички усилия на екипа на този проект, разказа Султанка Петрова.

Имаме подкрепа на Министерството на труда и социалната политика, Министерство на младежта и спорта, Столична община, областните управи на Видин и Пловдив, много неправителствени организации. Началният капитал е най-големият враг на стартиращия бизнес, защото прави собственика мързелив. Ние успяхме без начален капитал чрез преговори, партньори и подкрепа, каза Пламен Попов.

Във Видинска област посетихме едни от най-бедните общини. Хората там имат нужда от подкрепа. Липсва капацитет на хора, които да работят по европейски национални програми. Там има изключително много хора от ромски произход, които никога не са работили. От 1-ви септември е отворена национална програма „Работа“. Оказва се, че голяма част от хората,  които трябва да са наети по тази програма, ще работят за първи път. Те нямат трудови навици, разказа д-р Петрова.

Правителството полага усилия,  за да влязат децата в клас. Когато има неграмотни деца, после те стават неграмотни родители. В Управленската програма на правителството е заложено отговорното родителство. Имаме намерение в следващ етап да се обучават и тези родители, които имат нужда от това, каза в заключение заместник-министърът.

Вижте повече във видеото >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО към СЕМ: Системно български медии „превеждат“ интервюта с хора от РС Македония. Това не е редно!

„Македонският“ е констатирана от научните среди регионална норма на българския език и подобни практики на български медии подриват официалната държавна позиция.

ВМРО иска промени в полза на родителите и семейството в Закона за закрила на детето

Майката и бащата да имат задължително участие в процеса, касаещ производство по закрила на детето. Това е...

Мария Цветкова: Законът за филмовата индустрия е дълго чакан

Законът за филмовата индустрия обедини всички представители на политическите партии в Комисията по култура Законът за филмовата индустрия...

БСП води политика на слугинаж пред „големия брат“, заявава доц. Михов

БСП отново води политика на слугинаж пред „големия брат“! Днес БСП с процедурни хватки отново провали възможността Народното събрание...

Контрера: Решението за улица „Съборна“ не е работещо

Трябва баланс и компромис, за да решим проблема с улица „Съборна“ Съдбата на улица „Съборна“ в София беше нищена...

Красимир Богданов: От ВМРО сме последователни в политиката по повишаване на доходите

Ние от ВМРО сме последователни в политиката по повишаване на доходите. Това е част от предизборната ни програма, както и част от...

Искрен Веселинов: Опозицията бламира и бави работата на Народното събрание

Депутатът с коментар за мерките на правителството срещу пандемията Опозицията бламира и бави работата на Народното събрание. Това, което...

Коментари