Начало Блог Николай Борисов: Зелени НПО-та спекулират с Драгоманското блато

Николай Борисов: Зелени НПО-та спекулират с Драгоманското блато

Коментар на заместник областния управител на Софийска област и председател на ВМРО – Костинброд Николай Борисов за balkanec.bg

На 22 срещу 23 януари за пореден път горя Драгоманското блато. Смята се, че пожарът е умишлен. Освен представители на растителния и животинския свят са унищожени и туристическите пътеки и мостове. 

Редно е да се отбележат адекватните мерки, взети от ръководството на община Драгоман, РСПБЗН и доброволното формирование в общината.

На 3 февруари се състоя навременна и градивна среща, инициирана от инж. Ирена Петкова, директор на РИОСВ – Софийска област. На нея присъстваха представители на Министерство на околната среда и водите, Министерство на туризма, Община Драгоман, Областна администрация на Софийска област, Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението“, Държавното горско стопанство „Сливница”, както и представители на НПО сектора. 

Всеки от присъстващите подкрепи идеята, че защитената местност се нуждае от възстановяване, както и превенция от последващи пожари и бедствия. 

Въпреки общите мнения на следващия ден екоактивистите излязоха с позиция, че едва ли не МОСВ е виновно и отказва да обяви Драгоманското блато за защитена зона. Истината е, че за жалост блатото е „защитено“ само на хартия, но не и физически. Именно този въпрос коментира кметът на община Драгоман и нуждата от предприемане на мерки за бъдещото опазване на влажната зона. Проблемът обаче не е един: от собственост на земите, през европейско и българско законодателство, та до информираност на населението и програми за образование. Комплексни мерки и процедури, за които със сигурност е нужно време и добра воля.

Това не попречи на зелените активисти да си намерят враг, разбира се в лицето на държавата и МОСВ, въпреки че всяка една от институциите изрази готовност за подкрепа и включване по различни начини във възстановяването на защитената зона. За жалост за пореден път ставаме свидетели на агресивни нападки от представители на НПО, които се опитват да формират нереално обществено мнение и нагласи. 

Кому обаче е необходимо подобно противостоене и каква е целта? Ясно е, че чрез диалог и обсъждане може да се намери правилният път и да се постигнат положителни резултати. В случая може би се търси поредна причина за политическа дестабилизация. Но да трупаш актив от едно нещастие е неморално. 

Няма да е лошо екоактивистите да насочат усилията си към програми за осведомяване на населението, защита и превенция, опазване на околната среда, образователни програми и условия за туризъм, а не да хабят енергия за спекулиране и преиначаване на информацията.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Добра новина за българчетата в Гора

Добра новина за българчетата в Гора. Завърши обновяването на компютърния кабинет и санитарните възли в общинското училище в с. Шищевец, Кукаска Гора,...

Минималната пенсия разгорещи страстите в парламента

Днес в Народното събрание депутати от ВМРО в ПГ на „Обединени патриоти“ влязоха в остър спор с депутатите от БСП. Социалистите за...

Нова структура на ВМРО в р-н „Приморски“ във Варна

На 29 октомври 2020 г. бе учредена нова местна организация на ВМРО в район „Приморски“, град Варна. Пожелавам успех...

Искрен Веселинов: ВМРО има две основни идеи за края на „вечния длъжник“

Едната е за абсолютната давност, законопроектът е минал на първо четене, обясни депутатът При вечния длъжник винаги има предпоставки...

Александър Сиди: Да спрем кредиторите да гонят хората безкрайно

Кредиторите скачат, защото от тяхна гледна точка е най-логично при дадени едни пари, които не са върнати, да преследват своя интерес.

Патриотично видео за Деня на будителите от дамите във ВМРО

Патриотично видео – поздравление по повод Деня на народните будители – 1 ноември, публикуваха дамите от ВМРО. Членовете на...

Крепост Европа срещу нелегална миграция, иска Ангел Джамбазки

Крепост Европа Крепост Европа. Вишеградски подход. Нулева миграция. Стена, тел, ров с крокодили по границата. Християнски корени, християнски празници. Европейска...

Коментари