Начало Блог НМК: „Министерство на образованието, науката и младежта“ звучи като нов подход към...

НМК: „Министерство на образованието, науката и младежта“ звучи като нов подход към младите

Текст на Национален младежки комитет на ВМРО по повод вчерашната новина, че вече няма да има Министерство на младежта и спорта, а само Министерство на спорта.

През последните години, а и като цяло от началото на демократичните промени „младежта“ беше просто красива дума на фасадата на Министерство на младежта и спорта, което вече ще бъде само Министерство на спорта.

Но младежките политики не са само фасадна украса, подходяща за някое министерство, нито част от популисткия изказ на даден политик, желаещ да спечели младежките гласове и после да постави младежта на последните страници на папка „приоритети“ в някое министерство.

Напротив, младежта, младежките политики и дейности са в основата на това, което трябва да бъде промяна, защото именно младите хора са единствените, които могат да решат демографския проблем и именно те са бъдещето на България, колкото и банално да звучи.

Именно затова се обръщаме към новите управляващи с известна доза притеснение. Да, съгласни сме, че „младежта“ със сигурност има по-добро място от Министерството на спорта, съгласни сме, че младежките политики не трябва да са просто част от наименование на министерство или дума на фасада на сградата му, но не сме съгласни, че за бъдещето на нас младите ще се работи тихо и кротко, в някоя дирекция.

Напротив, младежките политики изискват активно включване на младите, повече отколкото във всяка друга сфера. Проблемите са многослойни и преминават от образованието, през младежката заетост, през стратегията за младежта, която може би все още залежава забравена в някое чекмедже и не представлява интерес за никого, така и през включването на млади хора в гражданския и неправителствен сектор.

Наясно сме, че процесът е двустранен, че голяма част от младите изпитват и доза апатия и именно затова мислим, че е редно заедно да предприемем първата крачка към включването на всеки активен млад гражданин в изграждането на неговото бъдеще.

Уважаеми нови управляващи, от Вас кипи младост и Вие бяхте избора на младите. И докато досега ние бяхме само дума на фасадата на ММС, то сега сте на път да ни заврете в някоя канцелария, без дори да знаем в кое министерство се намира тя. И така докато бъдем напълно забравени, а „младежки политики“ остане термин, присъщ единствено на НПО-тата усвояващи милиони от меки проекти по „Еразъм +“. Знаем, че така е по-лесно и сме свикнали на такова отношение, но не е редно да бъдем държава камикадзе. Постъпете отговорно към българското бъдеще, покажете на младите хора, че имат свое място в държавната политика, свой дом и ако „Министерство на младежта и спорта“ беше измиване на ръце, то „Министерство на образованието, науката и младежта“ звучи като нов подход към младите, който със сигурност би ги приобщил, защото ние принадлежим именно там, на образованието, на науката, но заслужаваме да бъдем споменати и в държавата, защото сме тук да работим за нея и да помагаме на всяко едно управление. Стига да бъдем потърсени, разбира се и стига намеренията за промяна да са искрени.  

Последни Новини

Пълно безхаберие на „сглобката“ по темата с нелегалната имиграция

ВМРО настоява за справяне с нелегалната имиграция и отбрана на свещената българска граница! В момента така наречената „сглобка“, която управлява България, не...

С номер 4 ВМРО – Българско национално движение тръгва на избори

С  номер 4 в бюлетината ПП „ВМРО – Българско национално движение“ тръгва на местните избори, които ще се проведат на 29 октомври...

Въпросите на Карлос Контрера към другите кандидати за кмет на столицата

Карлос Контрера, кандидат за кмет на София от ВМРО - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 26.09.2023 г. Илиана...

ВМРО регистрира своята кандидатска листа за общински съветници на местните избори в община Мездра

Политическа партия „ВМРО - Българско национално движение“ регистрира в Общинска избирателна комисия - Мездра своята кандидатска листа за общински съветници за участие...

Искрен Веселинов: Хекимян е от най-либералните журналисти. Пирон на ГЕРБ в ковчега на демокрацията

Какво издава кандидатурата на герб на Антон Хекимян за кмет на София? Какви са скритите договорки на ГЕРБ и...

Карлос Контрера: ВМРО ще се бори рисковите райони на София да не се превръщат в гета

ВМРО ще се бори рисковите райони на София да не се превръщат в гета. Има начини за това. Защото в София има...

Светлозар Янков е кандидатът на ВМРО за кмет на Карлово

Общинският съветник от ВМРО в Карлово Светлозар Янков е канидат за кмет на общината. Янков е областен...

Коментари