Начало Национален младежки комитет НМК на ВМРО с декларация за промените в учебните планове

НМК на ВМРО с декларация за промените в учебните планове

Националният младежки комитет на ВМРО излезе с остра декларация по повод готвените от Министерството на образованието и науката промени в учебните планове.

Отпадането на значими за българите творби от учебната програма ще създаде много духовни емигранти, смятат от НМК.

От Комитета се обявяват твърдо против орязване на литературни произведения, исторически факти и личности от учебната програма, пряко свързани с българската история и България.

Към министър Танев и екипа му в МОН от НМК се обръщат с призива „не „пипайте“ героите ни, за да не ви „пипнем” ние“.

Ръководството на НМК заявява, че ще бъдат принудени да поискат оставка на ръководството на министерството, защото политиката, която водят все повече заприличва на отцепредателство.

Текст на декларацията:

Във връзка с публикуваните наскоро проекти за нови учебни планове по български език и литература НМК на ВМРО-БНД осъжда остро намеренията на МОН да премахне емблематичните „Родна реч“ и „Даваш ли, даваш, Балканджи Йово“ от учебната програма за пети клас и „Къде си, вярна ти любов народна“, „Вятър ечи, балкан стене“, „Хубава си моя горо“, изучаването на „История славянобългарска“ от учебната програма за шести клас.

Ние смятаме, че вземането на едно толкова важно решение на първо място трябва да бъде съгласувано с експерти, учители, психолози и други специалисти в областта на обучението и формирането на личността на учениците в тази крехка възраст, а не на последно място – с родители!

Не бива да забравяме, че това не е първият опит за подобно орязване на знаменити български автори от учебната програма. В министерството, оглавявано от Тодор Танев, вече обсъждаха редуцирането в учебните планове по литература на произведения на Христо Ботев и Иван Вазов. Дискутираше се също така, че от Христо Ботев ще се изучават само две стихотворения, което само по себе си е недопустимо. А „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски отпада от образователната програма за сметка на задължителното изучаване на „Робинзон Крузо“…

Държим да припомним, че паисиевата творба вероятно се казва не „славЯнобългарска“, а „СЛАВНОбългарска“ и е важно литературно произведение, което се смята за основополагащо за формирането на българското национално самосъзнание в мрачните години на турското робство. В този така мъчен период за българите, когато те загубват чувството за общност, а думичката „Родина“ и тълкуванието ѝ се превръщат в нещо непознато. Именно тогава започва литературното просвещение на българския народ, смирил се пред турския ятаган. Тогава на българите им е припомнено великото им минало, което ги окрилява и се създава подтик в нашите деди да започнат едни дълги процеси на духовно израстване и на революционно зреене.

Още повече безпокойство предизвиква замяната на „История славянобългарска“, която се намира между произведенията „Под Игото“ и „Отечество любезно, как хубаво си ти“ на Иван Вазов, с „Робинзон Крузо“ на автора Даниел Дефо. Смятаме, че тази рязка смяна на литературните направления допълнително ще обърка децата.

Отпадането на важни за нас, българите, родни творби и замяната им с недотам значими за родолюбивото възпитание на младите българчета произведения ще създаде много духовни емигранти, които вместо за величието в миналото на българското племе ще мислят за напълно нереалния образ на корабокрушенеца.

Националният младежки комитет на ВМРО – Българско национално движение остро осъжда каквито и да е орязвания на литературни произведения, исторически факти и личности от учебната програма, пряко свързани с българската история и България.

Съветваме министър Танев и екипа му в Министерство на образованието и науката да се съсредоточат в по-полезни за народа дела и да не „пипат” емблематичните произведения, които формират българската национална идентичност и самочувствие, да не „пипат“ героите ни, за да не ги „пипнем” ние!

Ако МОН продължи с опитите за подмяна в българската образователна система това няма да бъде оставено така. Нещо повече – ние от НМК ще бъдем принудени да поискаме незабавната оставка на ръководството на МОН, чиято държавна политика започва да прилича все повече на отцепредателство.

Всеки опит за обезличаването на българските младежи и превръщането им в аморфна маса няма да успее, защото както е казал народният поет Иван Вазов „Не се гаси туй, що не гасне“!

Повече за НМК >>>

Последни Новини

Джамбазки: Има опасност от мигрантска вълна, да усилим охраната на границата

На изборите в неделя трябва да се гласува за България и за българите, срещу монополите. Това призова Ангел Джамбазки, съпредседател на ВМРО...

ВМРО закрива кампанията си в Крепчанския скален манастир, в който се пази най-старият текст, изписан на кирилица

В тези размирни времена е нужно да си припомним кои сме и какво сме дали на Европа и света. Без родова памет,...

Младежи от ВМРО – Русе благодариха на инициаторките на първия протест за чист въздух в града преди 35 години

Областната и общинската структура на ВМРО - Русе оказа уважение на русенките, проявили смелост преди 35 години първи да надигнат глас срещу...

Кузо Божинов: Чрез сегрегация интеграция не се постига

Общинският съветник от ВМРО в община Септември Кузо Божинов се противопостави на плана за действие по стратегията за равенство, приобщаване и участие...

В препълнена зала ВМРО закри кампанията си в Сандански

ВМРО закри предизборната си кампания в Сандански пред членове и симпатизанти на Организацията в Пиринския край. В препълнената зала водачът на листата...

Доц. Милен Михов: Галопиращата инфлация, непозната от времето на Жан Виденов, изяжда парите на хората

Чака ни управление, основано или на безпринципна коалиция, или триумф на задкулисието Доц. д-р Милен Михов за предстоящите парламентарни...

Александър Сиди: ГЕРБ и „Промяната“ готвят кабинет, използвайки „Възраждане“ за плашило

Убеден съм, че ВМРО ще се върне в Парламента, защото в България все още има място за интелигентен и грамотен патриотизъм, коментира...

Коментари