Начало Национален младежки комитет НМК на ВМРО с декларация за промените в учебните планове

НМК на ВМРО с декларация за промените в учебните планове

Националният младежки комитет на ВМРО излезе с остра декларация по повод готвените от Министерството на образованието и науката промени в учебните планове.

Отпадането на значими за българите творби от учебната програма ще създаде много духовни емигранти, смятат от НМК.

От Комитета се обявяват твърдо против орязване на литературни произведения, исторически факти и личности от учебната програма, пряко свързани с българската история и България.

Към министър Танев и екипа му в МОН от НМК се обръщат с призива „не „пипайте“ героите ни, за да не ви „пипнем” ние“.

Ръководството на НМК заявява, че ще бъдат принудени да поискат оставка на ръководството на министерството, защото политиката, която водят все повече заприличва на отцепредателство.

Текст на декларацията:

Във връзка с публикуваните наскоро проекти за нови учебни планове по български език и литература НМК на ВМРО-БНД осъжда остро намеренията на МОН да премахне емблематичните „Родна реч“ и „Даваш ли, даваш, Балканджи Йово“ от учебната програма за пети клас и „Къде си, вярна ти любов народна“, „Вятър ечи, балкан стене“, „Хубава си моя горо“, изучаването на „История славянобългарска“ от учебната програма за шести клас.

Ние смятаме, че вземането на едно толкова важно решение на първо място трябва да бъде съгласувано с експерти, учители, психолози и други специалисти в областта на обучението и формирането на личността на учениците в тази крехка възраст, а не на последно място – с родители!

Не бива да забравяме, че това не е първият опит за подобно орязване на знаменити български автори от учебната програма. В министерството, оглавявано от Тодор Танев, вече обсъждаха редуцирането в учебните планове по литература на произведения на Христо Ботев и Иван Вазов. Дискутираше се също така, че от Христо Ботев ще се изучават само две стихотворения, което само по себе си е недопустимо. А „История славянобългарска“ на Паисий Хилендарски отпада от образователната програма за сметка на задължителното изучаване на „Робинзон Крузо“…

Държим да припомним, че паисиевата творба вероятно се казва не „славЯнобългарска“, а „СЛАВНОбългарска“ и е важно литературно произведение, което се смята за основополагащо за формирането на българското национално самосъзнание в мрачните години на турското робство. В този така мъчен период за българите, когато те загубват чувството за общност, а думичката „Родина“ и тълкуванието ѝ се превръщат в нещо непознато. Именно тогава започва литературното просвещение на българския народ, смирил се пред турския ятаган. Тогава на българите им е припомнено великото им минало, което ги окрилява и се създава подтик в нашите деди да започнат едни дълги процеси на духовно израстване и на революционно зреене.

Още повече безпокойство предизвиква замяната на „История славянобългарска“, която се намира между произведенията „Под Игото“ и „Отечество любезно, как хубаво си ти“ на Иван Вазов, с „Робинзон Крузо“ на автора Даниел Дефо. Смятаме, че тази рязка смяна на литературните направления допълнително ще обърка децата.

Отпадането на важни за нас, българите, родни творби и замяната им с недотам значими за родолюбивото възпитание на младите българчета произведения ще създаде много духовни емигранти, които вместо за величието в миналото на българското племе ще мислят за напълно нереалния образ на корабокрушенеца.

Националният младежки комитет на ВМРО – Българско национално движение остро осъжда каквито и да е орязвания на литературни произведения, исторически факти и личности от учебната програма, пряко свързани с българската история и България.

Съветваме министър Танев и екипа му в Министерство на образованието и науката да се съсредоточат в по-полезни за народа дела и да не „пипат” емблематичните произведения, които формират българската национална идентичност и самочувствие, да не „пипат“ героите ни, за да не ги „пипнем” ние!

Ако МОН продължи с опитите за подмяна в българската образователна система това няма да бъде оставено така. Нещо повече – ние от НМК ще бъдем принудени да поискаме незабавната оставка на ръководството на МОН, чиято държавна политика започва да прилича все повече на отцепредателство.

Всеки опит за обезличаването на българските младежи и превръщането им в аморфна маса няма да успее, защото както е казал народният поет Иван Вазов „Не се гаси туй, що не гасне“!

Повече за НМК >>>

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО в СОС иска комисия за ревизия на дейността в гробищните паркове

Общинарите виждат нарушения и грубо погазване на законите при извършване на тъжните ритуали Темата стана особено актуална след скандалните...

Клетва и отчетно-изборно събрание проведе ВМРО в Брацигово

На 24 май в град Брацигово ВМРО проведе клетва за прием на нови членове. Според старата традиция новите членове се заклеха да...

ВМРО отбеляза празника на българския дух – 24 май

Враца Представители на ВМРО се включиха в общоградското шествие във Враца по повод 24-ти...

Българите зад граница не са евтин PR, а постоянно задължение на държавата

Красимир Богданов от националното ръководство на ВМРО проведе срещи в гр. Корча и в Мала Преспа с представители на българската общност в...

Слабаков: Албания още преди 2 г. изпълни критериите за ЕС и сега ще чака РСМ още 20 г.

Ако приемем РСМ в този ѝ вид, вместо да получим пълноправен член, ще получим тумор, категоричен е Слабаков. В...

Състезанието „Русезнание 2022” излъчи своите победители

Вчера, 23 май, в късния следобед в зала „Батенберг” в Регионалния исторически музей - Русе приключи „Русезнание 2022”.  Участие в XV издание...

Каракачанов: Държавата трябва да помисли за изхранването на населението и за здравеопазването и да предприеме бързи мерки

Важният проблем е какво ще се случва с европейската икономика, според почетния председател на ВМРО Два може да са...

Коментари