Начало Блог Нямам нужда от кампания, хората знаят за какво се боря

Нямам нужда от кампания, хората знаят за какво се боря

Интервю с лидера на ВМРО, заместник-председател на Народното събрание и издигнат за кандидат-президент Красимир Каракачанов пред Гергана Танева за агенция ПИК

Красимир Каракачанов е лидер на ВМРО, съпредседател на Патриотичния фронт заедно с Валери Симеонов и НФСБ, но и кандидат на всички обединени патриоти в това число и „Атака“ за президент на предстоящите избори. Именно за това го потърсихме за коментар относно скандалите, които за пореден път тресат БСП, за неговия евентуален опонент генерал Радев, за поведението на омбудсмана Мая Манолова, която хем иска кандидатура за президент, хем не се отказва от поста си. Освен това Каракачанов коментира и тежката ситуация с мигрантите, какво е решение за това, Турция, както и въпроса с възраждането на „Белене“, който се повдигна след разговора на премиера Борисов с президента на Русия Владимир Путин. Вижте какво каза още лидерът на ВМРО и за ужасната трагедия в Скопие и как партията му и той помагат на пострадалите.

– Г-н Каракачанов, знаете ли какво е положението в Македония, имате ли информация какво се случва и защо се стигна до толкова много жертви?

– Цялата тази политическа анархия води до тези неща. Явно се поддържат язовири и канализации, но в крайна сметка това е голямо бедствие.

– От ВМРО организирате дарителски пунктове, може ли да ни кажете малко повече за тази инициатива?

– Смятам, че това е съвсем нормално човешко. Наши доброволци ходиха и в Мизия, и пожари гасиха, все пак ние гледаме на Македония като на една държава, в която живеят българи. И правим всичко възможно, с което можем, не само със състрадание, но и с труд, ще е полезно, някакъв знак на солидарност, не само човешка, но и българска.

– Вече има изпратени много екипи, които да помогнат в това голямо бедствие. Привърженици на ВМРО отидоха ли?

– При нас има доста млади хора, които ходят по такива мероприятия. Вчера се бяха организирали една група от млади хора. Ние не чакаме да се приеме специален закон за доброволчеството, нашите хора са достатъчно будни, за да се сетят сами къде и как трябва да помогнат на хората. Организират се дори по-бързо отколкото държавата може да го направи.

– Как оценявате скандалите около БСП, поредните такива?

– Аз винаги съм казвал, че не може да се бъркаме в работата на другите партии, каквото си решат това ще правят. Видно е, че има някакви сериозни драми, явно си решават някакви вътрешни драми. Не мисля, че президентските избори са средство за решаване на тези вътрешно партийни проблеми, но това си е тяхна работа.

– Как бихте коментирали самата личност генерал Радев, който ще е най-вероятната кандидатура на левите, а и все пак той ще бъде ваш евентуален опонент?

– Генерал Радев е един български офицер, един от най-добрите действащи бойни пилоти у нас. Явно БСП са решили да подходят не на политически принцип, а някакъв друг за издигане на кандидатури. Лично аз смятам, че ситуацията, в която се намира България, трябва да има ясна политическа визия какво се случва. Хора, които имат ясен ангажимент към обществото, ясен ангажимент чисто политически и имат ясни политически цели.

– Но генерал Радев не е политик.

– Точно това казвам. В същото време БСП казва ние това, ние онова. Не се наемам да коментирам, най-малко аз е редно да го правя, но явно е, че това създава някакви драми при тях. Мога да им пожелая само да си решават драмите и проблемите по друг начин. Явно е, че тук става въпрос и за някакъв друг процес, като обединение с АБВ. От друга страна сериозно се говори, че генерал Радев е кандидатура на АБВ, която чрез БСП е някаква формула за търсене на обединение между тях. Което пък създава друго разделение вътре в БСП.

– Говори се и за евентуална номинация на Мая Манолова. Стана ясно, че тя има амбиции за президентската надпревара, но продължава да е омбудсман. Това не е ли нередно?

– Малко е странно честно казано. Преди няколко месеца да си станал омбудсман и да се правят тези неща. Защото в крайна сметка, когато си решил да станеш омбудсман, решил си да излезеш от политиката, за да решаваш проблемите на всички хора, а не тези на една или друга партия. Леко ми е странно това. Но доколкото чувам, това е плод на някакви предварителни вътрешни разговори в БСП и след това се появява и другата кандидатура и това създава напрежението вътре. Всъщност всички виждаме, че една част от хората в БСП не приемат обединения с АБВ по-известни за всички причини, а пък кандидатурата на генерала беше някак много бързо припозната от АБВ и това води до съмнение, че ръководството на БСП и това на АБВ водят някакви договорки.

– Вие кога смятате да започнете своята предизборна кампания?

– Има си законови срокове и не е редно да се прави нещо преди това. Но в крайна сметка аз никога не съм спирал да обикалям страната, хората ме познават добре и знаят моите възгледи. Няма нужда тепърва да правя някаква кампания и да обяснявам за какво се боря, след като го правя толкова години. В крайна сметка всичко, за което се боря, това, което съм казал и по отношение на нелегалната миграция, по отношение на радикалния ислям, тероризма, по отношение на Турция и нейната политика, за съжаление се оказах на 120 процента прав.

Но в България за съжаление и политиците и анализаторите са на принципа, че трябва да изпиеш Черно море, за да разбереш, че солено. Още през 2010 година ВМРО и телевизия „СКАТ” инициирахме референдум за това да се произнесе българския народ дали Турция трябва да бъде подкрепена от България за член на ЕС, излагахме тези аргументи. Тогавашният министър-председател, сегашният президент Ердоган ислямизира Турция, премахва светския характер на държавата, ислямизира турското общество и това я прави негодна за ЕС и опасна за България.

След това, като говорихме за войната в Сирия, обяснявах много ясно, с факти и аргументи, че всъщност Ердоган е един от виновниците за войната там, която доведе до тази нелегална миграция. Само че тогава и президент и външни министри говореха за умерена позиция и за диктатура Башар Асад, а никой не виждаше проблема в дълбочина. Така, че всички тези неща, които днес плашат обществото, аз съм ги анализирал и коментирал преди години.

Помните и темата за оградата по-българо-турската граница. Това е нещо, за което настояваме от три години да се направи и чак сега се започна да се изгражда.

– Но мигрантите пак влизат, хората са пропищели?

– Помните, че именно ние повдигнахме въпроса за това се изпрати армията на границата и министъра и президента категорично се противопоставиха на това, включително да се ползва и флота и военна техника, за да се предотврати навлизането на мигрантите. Тогава ми говореха, че не било хуманно. Сега обяснявам друго, за което България ще се сети след време сигурно. За това, че трябва да замразим Дъблинските споразумения и няма да приемеме върнати от западна Европа мигранти, че България трябва да поиска категорична и от ЕС и от НАТО жива сила и техника, която да охранява границите ни с Гърция и Турция. Но за сега гледаме, че нашите политици се ослушват, но сме сигурно, че и до там ще се стигне, защото просто няма друг вариант.

Във връзка с вашия въпрос, аз нямам нужда да си правя предизборна кампания, защото не съм си променял възгледите от началото на своята кариера и най-важното и водещото за мен винаги е било националната сигурност на България.

– Какво смятате за разговора на премиера Борисов и президента на Русия Путин?

– Това решение е много правилно, но кой ще плати сметката. Защо обаче трябва да се опарим толкова жестоко, за да се сетим какво трябва да правим. Аз още преди 10 дни попитах, кой ще плати сметката, защо не го правят тези, които политически ни накараха да се откажем, това са 600 млн. евро за реактора и над 100 хиляди евро на ден лихва. Ще ги платят ли онези лобита и политически кръгове, които ни притискаха и натискаха да се отказваме от „Белене“ и „Южен поток“? Естествено е, че няма да го направят. Но това бяха ясни неща още тогава, защото не може да се прави политика на парче. Днес си така, защото така искат едните, утре така, защото искат другите. Основното нещо е националният интерес. Не е отговорно и правилно заради тези или онези, сметката да се плаща от българския народ.

Какво ще го правим този реактор и на Иран не можем да го продадем, защото не е толкова просто. Този реактор не е правен за там, а е правен за една площадка, която се намира в България със своите специфични условия и няма как. Това не е една Жигула, която можеш да я преместиш от единия паркинг на другия.

– Възможно ли е в крайна сметка да се възроди „Белене”?

– При условията, които чухме преди няколко седмици, да дойде някой частен инвеститор да го направи, без държавата да поема ангажименти – не виждам как ще стане. Има два варианта – или се прави „Белене”, или се прави седми блок на АЕЦ „Козлодуй”, това са двата варианта.

Въпросът тук е защо загубихме толкова години. Проектът „Белене” трябваше да започне 2008 година, сега сме 2016. На всички ни е ясно, защо не се случи тогава. Защото тогава се караха там едни икономически лобита в тройната коалиция, кой да намаже филията от този проект, забавиха се нещата, след това се смени правителството.

Правителството на ГЕРБ беше под силен и европейски, и американски натиск и не посмя да го реализира. Същото е и с „Южен поток“. Дойдоха двама-трима сенатори, отидоха на 15 минутна среща с тогавашния министър-председател и той би отбой. В същото време министъра на енергетиката отиде и подписа меморандум с „Уестинхаус” да купуваме техен реактор. Всичко това се правеше с една основна причина, да се спечели политическо доверие за правителството на Орешарски, което беше абсолютно банкрутирало. Но ето сега тази сметка трябва да я плаща българския народ.

За това сега е моментът българите да решат дали това им харесва и дали искат така да продължат. Ако искат да вярват на красивите обещания, които се дават на всички избори, като на циганска сватба. Хората трябва да преценят дали да заложат на красивите обещания за светлото бъдеще или да заложат на нещо, което е ясно. Изборът е на българския народ и от това ще разберем какво ще е бъдещето на страната.

Последни Новини

Карлос Контрера: Ако искате нещо да се обърка – извикайте Христо Иванов да Ви направи реформа!

Може би това беше една от целите - отвратените да не гласуват, за да управляват пак отвратителните, казва общинският съветник от ВМРО

Ангел Джамбазки: След като гражданите гласуват, трябва да търсят отговорност и сметка

След като гражданите гласуват, трябва да търсят отговорност и сметка, каза в интервю за БТА от Страсбург евродепутатът Ангел Джамбазки.

Представители на ВМРО гостуват на най-голямото консервативно политическо събитие за САЩ и Европа

На 25 и 26 април 2024 г. в Будапеща (Унгария) ще се проведе Conservative Political Action Conference (CPAC) - Hungary, най-голямата консервативна...

Контрера: Археологическите разкопки около храм „Св. Неделя“ са зарити и павирани

Унищожава ли се културно-историческото наследство на София? Този въпрос задава заместник-председателят ВМРО и общински съветник в Столичния общински съвет...

Джамбазки: Дневният ред на Брюксел и на хората е коренно различен

Европейският парламент се събира за последна пленарна сесия в Страсбург. Каква е равносметката на българските евродепутати за свършената работа? Темата коментира Ангел...

Доц. Михов: Провалени партии в провален парламент провалят България

Всички българи усещат тежкото положение на гърба си, като отидат в магазина да си купят храна и се подредят на колонката да...

Контера: Прокопиев и кръгът „Капитал“ управляват Столична община!

За секретар на столичната администрация е назначена съдружничка на бизнесмена Това написа в страницата си във Фейсбук заместник-председателят на...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir