Начало Блог Ангел Джамбазки: Не стои темата за следизборно сътрудничество с ГЕРБ

Ангел Джамбазки: Не стои темата за следизборно сътрудничество с ГЕРБ

Който започне преговори за Македония, ще се самоубие политически 

ВМРО ще бъде силна опозиция и ще се бори за националния интерес на България

За ВМРО не стои такъв въпрос за следизборно сътрудничество с ГЕРБ. Няма основа, на която да се говори за такова нещо. Обвързването на двете сили е нередно и нечестно. Това заяви в предаването „Неделя 150“ по БНР евродепутатът и заместник-председател на партията Ангел Джамбазки. 

Ние сме различни в своите разбирания, особено с крилото, което представлява госпожа Деница Сачева в ГЕРБ – много по-либералното, много по-проистанбулски конвенции ориентираното, тя подкрепяше тази линия, коментира Джамбазки, като добави към нейното име и Томислав Дончев. 

Джамбазки обясни, че войводите са били в коалиция с ГЕРБ заради важни за партията теми, като Македония, но са понесли и репутационни щети за това. По думите му дори това, че ВМРО не влезе в 45-ото Народно събрание заради участието си във властта, си е струвало, защото техните усилия са спрели започването на преговорите, което той нарече национално предателство. 

Той посочи, че за ВМРО влизането в парламента не е самоцел, но има четири важни теми, които трябва и ще да бъдат отстоявани – циганизацията, демографският проблем, Македония и семейните ценности. 

Обществената енергия е насочена към партиите на протеста. По-скоро, ако има управление, то ще е около тях, прогнозира Джамбазки, като с ирония нарече „нови лица“ политици, за чието битие има спомен още от края на 90-те години. Логичното е нашата роля да бъде градивна, силна опозиция, заяви евродепутатът от ВМРО. И изтъкна, че заради тези важни за нацията интереси политическите лидери на трите патриотични формации в коалицията са отстъпили крачка назад и не са в листите. Оттук-нататък обаче не можем да си позволим да залагаме на лично его или на опити за налагане, добави той.

Джамбазки предупреди, че всяка партия, която започне преговори за членството на Македония в ЕС, ще осъществи политическо самоубийство. Зам.-председателят на ВМРО не изключи новите управляващи да го сторят на часа, в който това им бъде поискано.

Ако от тях нашите американски приятели безусловно поискат започване на преговори с Македония, те ще го направят веднага и ще си измислят оправдание. Това важи и за „Демократична България“. Надявам се да не важи за формацията „Има такъв народ“, защото поне емоционално тя е изградена върху българските песни от Македония, така че би трябвало поне емоционално да имат нормалната българска национална позиция, но другите ще скочат с два крака в дълбокото и ще се отрекат веднага от тази позиция, коментира Ангел Джамбазки.

Така че за нас успех би било да не започнем преговори с една държава, в която се нарушават човешките права на българите и правото на самоопределяне. Македония е такава държава, изградена на антибългарска основа, отсече той. И тук някакви хора се опитват да ни кажат ние да свием ушите и да се правим на ни лук яли, ни лук мирисали, това е нередно, категоричен е заместник-председателят на ВМРО.

Евродепутатът коментира и санкциите, наложени от САЩ за няколко българи по закона „Магнитски“. ВМРО е била винаги скептична към поучения, които идват отвън, каза Джамбазки, но добави, че американската страна има правото да определи кой да влиза на нейна територия и да прави бизнес. По думите му обаче, за разлика от САЩ, която назовава конкретни имена, ЕС демонстрира лицемерие.

ЕК имаше ли в докладите си едно име досега? ЕС играе доста лицемерна политическа роля, пише едни доклади под индиго без имена. Ние с основание ще попитаме – къде бяхте 10 години, коментира Джамбазки по повод очакването темата да бъде повдигната в пленарната зала на ЕП.

Според него обаче корупционният модел може и трябва да бъде променен само през съдебната власт, не през политиката. Закони има, те просто трябва да се прилагат. Трябва да има осъдени лица с влязла в сила присъда, а политическите лица трябва да съблюдават законодателство, което да гарантира върховенство на закона, изрази мнението си евродепутатът.

Джамбазки не скри, че изключително неприятно впечатление му е направил опитът на служебния министър на отбраната да оклевети своя предшественик, председателя на ВМРО Красимир Каракачанов. 

Явно са им дали задача навсякъде по всички фронтове да се вади информация, която да действа като удар по бившето правителство, но този човек се изложи доста, изнасяйки невярна информация, лъжейки дори, коментира Джамбазки. Беше опроверган, наложи му се да се извини, добави той. Трябва да се правят проверки, трябва да има яснота, но не и да се лъже по такъв кокошкарски начин, за да се изпълни нормата от ударени бивши министри, това не е редно, категоричен беше заместник-председателят на ВМРО.

Целия разговор слушайте тук >>>

Последни Новини

Искрен Веселинов: В Македония се зароди истерия, която целеше провокация

Жертва сме на медии в нашата съседка, които налагат антибългарска пропаганда, смята съпредседателят на ВМРО Ескалация на напрежението има....

Съветниците от ВМРО – Русе искат границите между България и Румъния да бъдат отворени за свободно движение на хора и стоки

Общинските съветници от групата на „Патриотите – ВМРО“ внесоха писмено предложение до ОбС - Русе за приемане на декларация в подкрепа Република...

Подписката за референдум в защита на българската енергетика, семейството и лева тръгва в Стара Загора

Инициативен комитет, съставен от патриотични организации, инициира подписка в страната за провеждането на референдум в защита на българската енергетика, семейство и българския...

Активисти на ВМРО – Русе отдадоха почит към жертвите на комунизма

На 1 февруари, обявен през 2011 г. от МС на Република България за Ден на почит към жертвите на комунизма у нас,...

В местността Гробницата откриха паметник на жертвите на комунистическия режим

В деня, в който почитаме паметта на всички онези българи, избити от комунистическия режим в България, в местността Гробницата над село Петърч,...

Д-р Султанка Петрова: Държавата ни се люшка от една в друга крайност, а българинът все повече обеднява

Държавата ни се люшка от една в друга крайност, а българинът все повече обеднява. Това заяви председателят на Националната...

Предлагат във Велико Търново да има паметник на цар Борис III

Да бъде изграден паметник на цар Борис III във В. Търново предлага председателят на групата съветници на ВМРО - БНД във Великотърновския...

Коментари