Начало По места Общинските съветници от ВМРО в Роман предложиха серия от мерки за срещу...

Общинските съветници от ВМРО в Роман предложиха серия от мерки за срещу COVID-19

Представителите на ВМРО в Общинския съвет на Роман поставиха декларация, с която изразяват безпокойството си относно бездействието на Общинския кризисен щаб, създаден заради COVID-19. Съветниците от ВМРО правят конкретни предложения за работата на Щаба във време на извънредно положение.

Вижте какво предлагат те:

До

Председателя на Общински съвет – Роман

Общинските съветници от Общински съвет – Роман

Общински кризисен щаб – Роман

Жителите на община Роман

ДЕКЛАРАЦИЯ

от инж. Красимир Петков Петков и Стефан Илиев Петков

Общински съветници от ПП ,,ВМРО – БНД“

Уважаеми дами и господа,

Ние, общинските съветници от ПП ,,ВМРО – БНД“ в Общински съвет – Роман, сме изключително обезпокоени от бездействието, нехайството и вземането на неадекватни и закъснели решения от страна на ръководството на Общинския кризисен щаб (ОКЩ), създаден от кмета на община Роман със заповед № 293/09.03.2020г. във връзка с регистрирани случаи на COVID – 19 в страната.

Поради тази причина и за това, че като общински съветници сме се заклели да работим за благоденствието на жителите на община Роман и факта, че и двамата имаме голям опит в местното самоуправление и местната администрация, ще си позволим да коментираме случилото се и случващото се в момента в общината и да предложим някои мерки за предотвратяване на COVID – 19 в община Роман.

Относно състава на кризисния щаб:

Ние смятаме, че представителите на общинската администрация в момента в ОКЩ са малко, а 90% от тези които са там, включително ръководството, нямат необходимата образователна, професионална и оперативна подготовка да вземат решения при криза, от което произтичат и закъснелите, неадекватни, неправилни и закъсняващи мерки против пандемията и затова предлагаме следните промени и допълнения към състава на ОКЩ.

1. В състава на ОКЩ от страна на Общинска администрация Роман да бъдат само хора, живеещи на територията на община Роман, с цел 24-часовото им разположение на ОКЩ.

2. Председателят на Общински съвет – Роман да бъде заместник-председател на ОКЩ, като имаме предвид образователния ценз, компетентността и опита му и това че е на пълно работно време в общината.

3. Като допълнителни членове предлагаме:

–        Финансиста на община Роман

–        Командира на доброволното формирование

–        Кметовете и кметските наместници в общината

–        Лидерите (или техни представители) на политическите партии в общината

–        Бивши служители и ръководители от общината, имащи познания и опит в управлението на институции при кризи.

Относно мерките и контрола:

1.      Да се оповести денонощно работещ телефон за приемане на сигнали относно потребността на населението, в извънредното положение и други такива, свързани с COVID – 19.

2.      Всички решения на ОКЩ да са под формата на заповед на кмета на общината, а мерките в тях да са ясно и разбираемо написани – не като т. 3 от зап. № 403/19.03.2020 г., и освен разпространението им по ел. медии да се размножат на цветни листа и да се разлепят на максимален брой места на територията на общината/информационни табла, търговските обекти, ж.п. гара, автобусни спирки, автогара и други.

3.      Да се засили контролът по изпълнение на заповед № 403/19.03.2020 г.

4.      Да се забрани ползването на всички кафеавтомати на територията на община Роман.

5.      Банкоматите да се оперират с еднократни ръкавици, поставени до тях.

6.      Да се закупят и раздадат на всички служители в Общинска администрация и потребителите на социални услуги ЛПС (маски и ръкавици) като на звено ДСП да се раздадат и предпазни облекла и очила.

7.      На всеки жител над 60-годишна възраст от община Роман да се раздадат ЛПС.

8.      На всяко домакинство от община Роман да се доставят дезинфектанти.

Относно дейността на Домашен социален патронаж (ДСП):

1.      За времето до отминаване на пандемията в страната ДСП да работи и в събота и неделя, като в помощ на персонала на ДСП вместо да са в принудителен отпуск да бъдат:

–        всички свободни в момента медицински специалисти от детските заведения и училищата и други.

–        готвачите и помощник възпитателите от детските заведения, училищата и други.

2.      Съдовете за храна да бъдат поставени в най-обикновени найлонови пликове, по скоро да бъдат похлупени от найлоновите пликове и така да се доставят на потребителите.

3.      Храната и други стоки, които се доставят на потребителите да бъде по безконтактния метод.

Относно обществения транспорт в общината:

1.      Да се подсигури обществен транспорт на жителите на общината до и от общинския център с автобусите на Роман Автотранспорт сутрин и вечер задължително през работните дни от седмицата, за да могат жителите на съставните села на общината да ходят и да се връщат от работните си места и да ползват услугите на личните лекари, стоматолозите, аптеките, банките, БДЖ и други.

Декларацията е прочетена на редовното заседание на Общински съвет – Роман, проведено на 31.03.2020 г. пред всички присъстващи общински съветници и пред кмета, зам.-кмета и секретаря на община Роман.

гр. Роман, 31.03.2020 г.

Общински съветници от ПП ,,ВМРО – БНД“ в ОбС – Роман:

 инж. Красимир П. Петков

Стефан И. Петков

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО предлага за създаване на кметство да са нужни 100 човека, живеещи в населеното място

Това е гаранция за реалната представителност на хората в малките населени места, стъпка към справяне с регионалния дисбаланс и демографската криза.

Веселинов: Категорично заставам зад правото на арменците да отстояват своите духовни граници

Напъните на Ердоганова Турция да претопява християнски народи чрез агресивната си неоосманистка концепция са недопустими! Това написа във „Фейсбук“...

Никола Чакалов: Съжалявам, че няма задължителна наборна военна служба

Съжалявам, че няма задължителна наборна военна служба, защото тя изгражда мъжа, а както знаем в днешно време трябва да има млади българи, които да...

Карлос Контрера: ДБ са един политически фактор без ясна идеология и последователност в действията

Коментар от личната страница на столичния общински съветник от ВМРО Карлос Контрера за особеностите на градската десница Хлъзгавата позиция...

Каракачанов: Само ние тук си търсим легенди, за да бъдем различни

Когато в Европа има една истерия покрай коронавируса, това ще се отразява и върху българската икономика Ако правителството може...

За първи път след 22 годишно прекъсване курсанти положиха клетва във ВВВУ „Г. Бенковски – Долна Митрополия“

За първи път, след 22 годишно прекъсване, днес във Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ – Долна Митрополия се състоя тържествен ритуал по...

Юлиан Ангелов: Необходима е цялостна концепция, която всички институции да следват, за справяне с битовата престъпност

Последните години политиката на страната е насочена намаляване на битовата престъпност. И чисто статистически има такова намаление, каза пред БНТ депутатът от...

Коментари