Начало По места Общинските съветници от ВМРО с 5 предложения към кмета и председателя на...

Общинските съветници от ВМРО с 5 предложения към кмета и председателя на ОбС във Велико Търново

С цел подпомагане усилията на великотърновци за справяне с извънредната ситуация, за запазване възможностите за развитие на дребния бизнес в общината и за даване сигурност и известно спокойствие на гражданите великотърновските общински съветници от групата на ВМРО – БНД с председател Евгени Коев изпратиха писмо до председателя на ОбС Венцислав Спирдонов и кмета инж. Даниел Панов, в което са предложили пет точки, касаещи живота и битието на великотърновци в условията на извънредната ситуация. Имайки предвид сходната ситуация в различни големи селища в страната и мерките, предприемани в редица населени места, съветниците смятат за целесъобразно и предлагат да бъдат взети  неотложни решения, някои от които вече въведени в други селища в България, съобщава РегНюз.

Първата точка касае преустановяване на дейността, ограниченията и задълженията на „синята зона“ в град Велико Търново за периода на действие на извънредното положение в страната.

Това ще даде възможност най-вече на гражданите на нашия град спокойно самостоятелно да пътуват, за да осъществяват задълженията и ангажиментите си в различните части на града с личните си превозни средства, като по този начин ще облекчат струпването на хора по спирки и в градския транспорт и ще бъдат по-малко време или ще избегнат излагането си в общодостъпна рискова среда, е аргументът на съветниците от ВМРО.

Втората точка, която те предлагат, е да бъдат освободени от плащане на наем всички наематели на общински терени и търговски помещения, които в настоящия момент поради общите ограничителни мерки са принудени да не осъществяват своята дейност за времето на действие на извънредното положение в страната, с която мярка ще се даде възможност да бъде запазена по-голямата част от дребния бизнес в града и възможността той да се възстанови по-бързо след преминаване на  кризата.

Трета точка от предложението на общинските съветници от ВМРО е предприемане на необходимите действия за приоритетно осигуряване, по възможност и на преференциални цени, от местни производители на задължителните предпазни средства и дезинфектанти в градска поликлиника, състава на личните лекари, медиците, осигуряващи здравните пунктове, Болницата в гр. Велико Търново и други здравни заведения в общината за гарантиране спокойна, пълноценна и сигурна работа на здравните работници в общината, с което да се  гарантира запазването на необходимия брой специалисти за справяне с масовото заболяване.

Наясно сме, че при пазарна икономика действат пазарни правила дори и при животоспасяващи стоки, но в същото време с цялата отговорност сме убедени, че при извънредни ситуации са възможни, дори наложителни, извънредни адекватни мерки и действия, гарантиращи здравето и живота на хората, уточняват съветниците.

Четвъртото предложение е предприемането на неотложни стъпки от Община Велико Търново, съвместно с ръководството на МОБАЛ,  за установяване на контакт с великотърновеца Ивайло Пенчев, чието предложение за дарение под условие бе отхвърлено от УМБАЛ „Александровска“ и да предложи приемане на условията на дарителя, като по този начин ще бъде повишен капацитетът за обслужване и справяне с евентуални услужнения при случаи с COVID 19.

Дори при условие за обслужване на определени граждани с предимство, каквото е условието на дарителя според информацията в медиите, то през останалото време наличието на подобна специализирана апаратура ще даде шанс на други, вероятно десетки наши съграждани да получат адекватна медицинска помощ и да бъдат спасени човешки животи, смятат общинските съветници на ВМРО.

Относно работата на Общинския съвет в извънредните условия, предложението на групата на ВМРО към кмета и председателя на ОбС е да бъдат провеждани регулярни ежеседмични или по два пъти на седмица работно-информационни срещи с председателите на политическите групи в Общинския съвет, които могат при необходимост да бъдат и онлайн, за обсъждане на наложителните мерки за справяне с извънредното положение.

Представяне на обща, единна информация към всички наши съграждани с цел даване на сигурност и увереност в единните усилия от страна на всички отговорни лица и политически сили в общината за справяне с пандемията, която стъпка, вярваме, ще бъде позитивен сигнал към всички наши съграждани и ще допринесе ако не за спиране, то за силно редуциране на разпространението на невярна и спекулативна информация, създаваща несигурност и тревожност сред съгражданите ни, убедени са съветниците.

В тези усилни дни представителите на ВМРО – БНД оставаме отговорни към справяне с предизвикателствата, пред които е изправено цялото ни общество, и имаме готовност за подкрепа и съдействие по отношение на всички действия и мерки в името на добруванито и благото на нашите съграждани и гр. Велико Търново, завършват писмото си съветниците.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО предлага за създаване на кметство да са нужни 100 човека, живеещи в населеното място

Това е гаранция за реалната представителност на хората в малките населени места, стъпка към справяне с регионалния дисбаланс и демографската криза.

Веселинов: Категорично заставам зад правото на арменците да отстояват своите духовни граници

Напъните на Ердоганова Турция да претопява християнски народи чрез агресивната си неоосманистка концепция са недопустими! Това написа във „Фейсбук“...

Никола Чакалов: Съжалявам, че няма задължителна наборна военна служба

Съжалявам, че няма задължителна наборна военна служба, защото тя изгражда мъжа, а както знаем в днешно време трябва да има млади българи, които да...

Карлос Контрера: ДБ са един политически фактор без ясна идеология и последователност в действията

Коментар от личната страница на столичния общински съветник от ВМРО Карлос Контрера за особеностите на градската десница Хлъзгавата позиция...

Каракачанов: Само ние тук си търсим легенди, за да бъдем различни

Когато в Европа има една истерия покрай коронавируса, това ще се отразява и върху българската икономика Ако правителството може...

За първи път след 22 годишно прекъсване курсанти положиха клетва във ВВВУ „Г. Бенковски – Долна Митрополия“

За първи път, след 22 годишно прекъсване, днес във Висшето военновъздушно училище „Г. Бенковски“ – Долна Митрополия се състоя тържествен ритуал по...

Юлиан Ангелов: Необходима е цялостна концепция, която всички институции да следват, за справяне с битовата престъпност

Последните години политиката на страната е насочена намаляване на битовата престъпност. И чисто статистически има такова намаление, каза пред БНТ депутатът от...

Коментари