Начало По места Общинският съвет в Пловдив осъмна с постери с лика на Гоце Делчев

Общинският съвет в Пловдив осъмна с постери с лика на Гоце Делчев

По предложение на ВМРО пловдивските съветници на крака с едноминутно мълчание за Гоце Делчев, пише „Пловдив онлайн“.

Преди началото на днешната редовна сесия на Общинския съвет в Пловдив, съветниците от ВМРО оставиха постери с лика на Гоце Делчев на всяка банка. Акцията е по инициатива на общинския комитет на воеводите и е част от поредица събития свързани с паметта за българския национален герой Гоце Делчев, а поводът е 120 години от гибелта му.

Постерът с портрета на Гоце Делчев от поредицата „Героите на България“.

На гърба на портрета е отпечатано стихотворението на П. Яворов, посветено на великия българин и риторичния въпрос на ВМРО към гражданите: „Ще им дадеш ли Гоце, българино?“.

Целта на ВМРО – Пловдив е да провокира съгражданите си и сънародниците ни относно опитите за кражба на историята от страна на РСМ и перманентните провокации с поругаване на български културни институции там и е в контекста на сагата около еврочленството на западната ни съседка.

Гоце Делчев е една от най-важните фигури на българското освободително движение в Македония. Благодарение на неговите усилия ВМОРО се сдобива със своята четническа армия, привлича в редиците си способни войводи и разгръща активна дейност в Одринска Тракия. Делчев остава завинаги в сърцата на македонските българи и не една-две народни песни възпяват подвизите му и невероятното въздействие, което има върху хората около себе си.

Воеводите обясняват защо е важно да пазим и да не предаваме националните си герои, защо е важно да не дадем историята си.

Не трябва да предаваме Македония – заради ограбването на българската история и фалшифицирането на историческата истина; заради Гоце Делчев, Даме Груев, Тодор Александров и Иван Михайлов, заради войводите и безименните четници на Вътрешната македоно-одринска революционна организация, борили се за свободата на останалите под робство българи; заради родените в Македония български възрожденци Паисий Хилендарски, Григор Пърличев, Райко Жинзифов и братя Миладинови, заради талантливото перо на Симеон Радев и Димитър Талев, без които българската културна летопис щеше да е много по-бедна; заради 250-те хиляди български воини, загинали във войните за национално обединение и постигане на българския национален идеал; заради хилядите, изгнили в югославските затвори само заради това, че са българи; заради смелостта на днешните българи в РС Македония, подложени на гонения и тормоз, но пазещи кристално чист българския си национален дух; заради достойнството и бъдещето на България!

Темата за Македония винаги е била приоритетна и постоянна за ВМРО. Припомняме, че по предложение на групата общински съветници от ВМРО беше приета декларация относно РСМ от ОбС – гр. Пловдив с почти пълно мнозинство. Въздържалите се бяха само от „Демократична България“.

В документа се призовават държавните органи да се придържат стриктно към Рамковата позиция по отношение членството на РС Македония в ЕС и декларацията, приета единодушно от 44-ото Народно събрание, както и към поетите от двете страни ангажименти по пътя на Република Северна Македония по присъединяване като страна член на ЕС, залегнали в двустранния протокол по чл. 12 от Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 година.

Според Декларацията правата на българите в Северна Македония не само се нарушават, но сънародниците ни са подложени на дискриминация, която ни връща в миналия век.

Последни Новини

Пълно безхаберие на „сглобката“ по темата с нелегалната имиграция

ВМРО настоява за справяне с нелегалната имиграция и отбрана на свещената българска граница! В момента така наречената „сглобка“, която управлява България, не...

С номер 4 ВМРО – Българско национално движение тръгва на избори

С  номер 4 в бюлетината ПП „ВМРО – Българско национално движение“ тръгва на местните избори, които ще се проведат на 29 октомври...

Въпросите на Карлос Контрера към другите кандидати за кмет на столицата

Карлос Контрера, кандидат за кмет на София от ВМРО - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 26.09.2023 г. Илиана...

ВМРО регистрира своята кандидатска листа за общински съветници на местните избори в община Мездра

Политическа партия „ВМРО - Българско национално движение“ регистрира в Общинска избирателна комисия - Мездра своята кандидатска листа за общински съветници за участие...

Искрен Веселинов: Хекимян е от най-либералните журналисти. Пирон на ГЕРБ в ковчега на демокрацията

Какво издава кандидатурата на герб на Антон Хекимян за кмет на София? Какви са скритите договорки на ГЕРБ и...

Карлос Контрера: ВМРО ще се бори рисковите райони на София да не се превръщат в гета

ВМРО ще се бори рисковите райони на София да не се превръщат в гета. Има начини за това. Защото в София има...

Светлозар Янков е кандидатът на ВМРО за кмет на Карлово

Общинският съветник от ВМРО в Карлово Светлозар Янков е канидат за кмет на общината. Янков е областен...

Коментари