Начало По места Общински съветник от ВМРО алармира за проблем със самотен мъж в село...

Общински съветник от ВМРО алармира за проблем със самотен мъж в село Брестовец

За проблем с 50-годишен мъж от плевенското село Брестовец, страдащ от психическо заболяване, който живее напълно сам от три месеца информира медиите плевенският общински съветник от ВМРО Светослав Доков.

За човека се грижи единствено жена, която му е съседка и го прави на добра воля, след като настойникът на 50-годишния жител на селото е починал в последните дни на месец май тази година. От тогава пенсията на мъжа пристига в пощата и се връща, защото няма кой да я получи.

Светослав Доков се е обърнал към юрист, който е обяснил, че отговорността за избирането на друг настойник, който да се грижи за човек в подобно състояние, е на Община Плевен и в частност на социалните служби.

Според Доков в закона е упоменато, че в 30-дневен срок трябва да се назначи нов настойник като до назначаването му органът по настойничество трябва да се погрижи за това – това според него в случая е Община Плевен.

Аз съм сигурен, че кметът на Плевен не знае, но в общината има отдел и хора, които трябва да се занимават със случая, каза Доков като добави, че писмо до отдел „Здравеопазване и социални дейности“ в община Плевен е изпратено на следващия ден след смъртта на настойника.

Той каза, че зам.-кметът на Община Плевен Стефан Милев го е уверил, че до 20 дни ще бъде назначен настойник. Доков допълни, че е предал на зам.-кмета документите от ТЕЛК, свързани със заболяването на 50-годишния мъж от Брестовец.

Нужни са промени в законодателството, за да може да бъде оказана бърза и ефективна подкрепа на човек с увреждания, останал без настойник и роднини. Това заяви по-късно за БТА заместник-кметът на община Плевен Стефан Милев в коментар относно казуса от плевенското село Брестовец.

Заместник-кметът Стефан Милев уточни, че се търси решение на казуса съвместно с Дирекцията за социално подпомагане. За съжаление законодателството не е работещо при този случай, в който е починал настойник на човек с увреждане, а нуждаещият се няма живи роднини, коментира Милев.

Според съществуващите разпоредби, кметът на Плевен трябва да определи нов настойник – служител от администрацията, да поеме грижите безвъзмездно, което е невъзможно, допълни той.

Заместник-кметът подчерта, че са се консултирали с Прокуратурата и са потърсили съдействие от Дирекцията за социално подпомагане.

От социалното ведомство са заявили за БТА, че вече са подготвили документите на мъжа от Брестовец и гарантират, че той да бъде приет в социален дом в Айтос до една седмица.

източник: Дарик

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Ангел Джамбазки: Налагането на македонизма на Балканите бе чудовищно престъпление

Ето я истинската причина за яростната антибългарска кампания, която се вихри в Москва, Скопие, Брюксел и София срещу българските национални интереси в...

Карлос Контрера: БСП готви „революция“ в транспорта, но тя се случи единствено в нейните редици

Ако някой червен гуру социалист си мисли, че със сценарии и малко джангър пред Столична община ще постави целия град в шах...

Борис Вангелов: Доброволната наборна служба ще струва на бюджета между 8-9 млн. лв.

Предстои решението да мине през Комисията по отбрана и след това на второ четене в парламента Доброволната наборна служба...

Общинският съветник от ВМРО Димитър Антов: Като представляваш хиляди хора, нямаш право да се криеш вкъщи, под леглото, да мишкуваш

Антов за решението на ДО на СО: Тази прекалена „загриженост“ за гражданите е един добър начин да бъдем манипулирани отново и отново

ВМРО предлага за създаване на кметство да са нужни 100 човека, живеещи в населеното място

Това е гаранция за реалната представителност на хората в малките населени места, стъпка към справяне с регионалния дисбаланс и демографската криза.

Веселинов: Категорично заставам зад правото на арменците да отстояват своите духовни граници

Напъните на Ердоганова Турция да претопява християнски народи чрез агресивната си неоосманистка концепция са недопустими! Това написа във „Фейсбук“...

Никола Чакалов: Съжалявам, че няма задължителна наборна военна служба

Съжалявам, че няма задължителна наборна военна служба, защото тя изгражда мъжа, а както знаем в днешно време трябва да има млади българи, които да...

Коментари