Начало По места Общински съвет – Русе прие обръщение по повод обявеното закриване на университета...

Общински съвет – Русе прие обръщение по повод обявеното закриване на университета на българите в Тараклия

След вчерашното заседание на правителството на Република Молдова дойде добрата новина, че университетът на българите в Тараклия, обявен за сливане с Държавния педагогически университет в Кишинев, ще бъде изваден от списъка с подлежащите на закриване вузове чрез сливането им с по-големите университети в Молдова.

Веднага след възникналия казус, за да бъде гарантирано едно по-добро бъдеще на бесарабските българи, общинският съветник от ВМРО Траян Тотев отстоя и получи сериозна подкрепа от всички групи в Общинския съвет с изключение на „ДБ – Обединение“.  Обръщението, което бе прието по предложение на Тотев, завършва с настояване на Общински съвет – Русе към Министерски съвет на Република България да предприеме всички необходими действия за финализиране на процеса по превръщането на ТДУ „Григорий Цамблак“ във филиал на РУ „Ангел Кънчев“.

Текст на предложението на Траян Тотев и решението на ОбС – Русе >>>

ДО

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ

РУСЕ

ПРЕДЛОЖЕНИЕ

ОТ ТРАЯН ТОТЕВ

ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК

ОТНОСНО: Обръщение относно закриването на Тараклийски държавен университет „Григорий Цамблак“, Република Молдова

УВАЖАЕМИ ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИЦИ,

Заради образователна реформа, университетът в Тараклийския регион в Молдова, където повече от 70 процента от населението е съставено от българи, голяма е вероятността да бъдат преустановени дейностите по съвместната работа на двете висши учебни заведения. Очакванията на българското общество в двете държави беше да бъдат доведени до край действията от двете държави и учебното заведение в Молдова стане филиал на Русенски университет „Ангел Кънчев“. Реформата предвижда то да се слее с педагогическия университет в Кишинев. В тази връзка българската общност в Тараклия излезе на протест пред учебното заведение.

С оглед гореизложеното и на основание чл. 63, ал. 2, т.3 от Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Русе, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация, предлагаме Общински съвет – Русе да вземе следното

РЕШЕНИЕ:

На основание чл. 21, ал. 2 от ЗМСМА и чл.70 от Правилника за организацията на Общински съвет – Русе, неговите комисии и взаимодействието му с общинската администрация, Общински съвет – Русе реши:

Приема обръщение относно закриването на Тараклийски държавен университет „Григорий Цамблак“, Република Молдова, както следва:

ДО

НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Г-Н РУМЕН РАДЕВ

ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО

МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ОБРЪЩЕНИЕ

от Общински съвет – Русе

Относно: Закриването на Тараклийски държавен университет „Григорий Цамблак“, Република Молдова

УВАЖАЕМИ НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ,

УВАЖАЕМИ Г-Н ПРЕЗИДЕНТ,

УВАЖАЕМИ ЧЛЕНОВЕ НА МИНИСТЕРСКИ СЪВЕТ,

Министерството на образованието на Република Молдова осъществява образователна реформа в сферата на висшето образование. С оглед на тази тяхна политика е публикувано за обществено обсъждане предложение, с което се слива Тараклийски държавен университет „Григорий Цамблак“ в структурата на  Молдовски държавен университет „Йон Крянга“. С това се слага край на една институция, която през годините се е доказала като стожер на българската национална идентичност в Република Молдова. Тараклийски държавен университет „Григорий Цамблак“ започва своята история през 2004 г. по инициатива на държавните глави на Република България и Република Молдова. Целта на тази инициатива е интензивното развитие и двустранното сътрудничество в сферата на висшето образование. Университетът се превръща в бастион на българската идентичност, като в него се изучават българска история, език, литература и фолклор. Населението в Тараклийския регион е с ясно изразено българско самосъзнание, като над 70% от тях се определят като такива.

Ние, общинските съветници в Общински съвет – Русе, не можем да останем безучастни свидетели на този опит да се скъсат нишките, свързващи бесарабските българи с България. Тези млади българи имат нужда от качествено българско образование.

Считаме, че действията на Република Молдова за закриване на университета „Григорий Цамблак“ засяга пряко българския национален интерес, а именно опазването на културната идентичност на българите по света.

Във връзка с гореизложеното ние, общинските съветници в Общински съвет – Русе, настояваме за следната национално отговорна позиция:

  1. Българската държава да предприеме всички необходими действия и да съдейства за финализиране на процеса по превръщането на ТДУ „Григорий Цамблак“ във филиал на РУ „Ангел Кънчев“.

Защитата на българската кауза в Молдова е от национален интерес, ключов за защитата на етническите българи и тяхното самосъзнание!

С УВАЖЕНИЕ,

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – РУСЕ

ВНОСИТЕЛ,

ТРАЯН ТОТЕВ

ОБЩИНСКИ СЪВЕТНИК

Последни Новини

Групата на Европейските консерватори и реформисти ще проведе изнесено заседание в София

По време на събитието ще бъдат дискутирани актуални теми за Европа и региона Групата на Европейските консерватори и реформисти...

Джамбазки: Спирането на българи на границата с РСМ е позор и провал за политическата ни класа

Евродепутатът подчерта, че е сезирал колегите си от ЕП за действията на Скопие Недопускането на българи в РСМ е...

ВМРО отбеляза 151 години от рождението на Гоце Делчев (ОБЗОР)

Структурите на ВМРО отбелязаха 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев. Ето къде и как: Благоевград

Искрен Веселинов: В Македония се зароди истерия, която целеше провокация

Жертва сме на медии в нашата съседка, които налагат антибългарска пропаганда, смята съпредседателят на ВМРО Ескалация на напрежението има....

Съветниците от ВМРО – Русе искат границите между България и Румъния да бъдат отворени за свободно движение на хора и стоки

Общинските съветници от групата на „Патриотите – ВМРО“ внесоха писмено предложение до ОбС - Русе за приемане на декларация в подкрепа Република...

Подписката за референдум в защита на българската енергетика, семейството и лева тръгва в Стара Загора

Инициативен комитет, съставен от патриотични организации, инициира подписка в страната за провеждането на референдум в защита на българската енергетика, семейство и българския...

Активисти на ВМРО – Русе отдадоха почит към жертвите на комунизма

На 1 февруари, обявен през 2011 г. от МС на Република България за Ден на почит към жертвите на комунизма у нас,...

Коментари