Начало Новини Отбелязахме 140 години от рождението на легендарния Тодор Александров (обзор)

Отбелязахме 140 години от рождението на легендарния Тодор Александров (обзор)

ВМРО – Пловдив отбеляза 140 г. от рождението на Тодор Александров

Големият български войвода е роден на 4 март 1881 г. в град Щип.

Известен още като „некоронования цар на планините“. Посвещава целия си живот на борбата за национално обединение. И до днес името на Тодор Александров се приема като емблема на ВМРО.

Паметникът на Тодор Александров в град Пловдив е изграден изцяло със средства от ВМРО. На откриването през 2019 г. присъства лично лидерът на ВМРО и министър на отбраната Красимир Каракачанов. Монументът се намира в пловдивския квартал „Кючук Париж“, мястото е „Събота пазар“, в близост до едноименната улица „Тодор Александров“.

Нека почитаме българските герои и да си спомняме за тях не само на годишнините от рождението или смъртта им.

Почит към Александров в Благоевград

Кандидатите на ВМРО за народни представители в Благоевград отбелязаха 140-ата годишнина от рождението на великия водач на Организацията Тодор Александров. 

Заместник-председателят на ВМРО Ангел Джамбазки, кметът на община Сандански Атанас Стоянов, кандидатите за народни представители Стоян Божинов, Иван Стоянов и адв. Иван Чолаков, заедно с останалите от листата, поднесоха цветя пред паметника на легендарния боец за освобождението на Македония. 

Джамбазки и Стоянов произнесоха слова, в които отбелязаха, че най-добрият начин да почетем паметта на Тодор Александров e като продължим да вярваме, да се борим и да работим за това, за което се бориха той и сподвижниците му – обединението на единната, целокупна неделима българска нация.

След преклонението те посетиха изложба в Регионалния исторически музей – Благоевград, която пресъздава жизнения път и революционната дейност на големия водач на Организацията. На изложбата, именувана „Последният рицар на революцията“, те успяха да видят оригинални материали от фонда на музея, снимки и документи, свързани с неговото дело.

Малко по-късно представителите на ВМРО почетоха и паметната плоча на Тодор Александров в село Падеш, като поднесоха цветя и се поклониха пред личността и делото му. Плочата бе възстановена с помощта на дъщерята на големия революционер и местната организацията на ВМРО преди точно 25 години. 

Там бе отслужен молебен за здраве и благополучие, с който бе открита кампанията за Парламентарни избори 2021.

Бургаските войводи положиха венец на паметника на Александров

В деня на рождението на водача на ВМРО Тодор Александров от партийната структура в Бургас се поклониха на паметника на героя и поставиха венец в знак на почит.

Каракачанов за Тодор Александров: Всички думи бледнеят, за да бъде описано делото му

Преди 140 г. в Ново село, Щипско се ражда Тодор Александров. Той остава завинаги в паметта ни като човека, който възстановява за въоръжена борба ВМРО след края на Първата световна война. Истински патриот, борещ се за свободата на македонските българи. Неслучайно наричан некоронования и абсолютен крал на българите македонци, написа във „Фейсбук“ лидерът на ВМРО Красимир Каракачанов.

Всички думи бледнеят, за да бъде описано делото му, пише още Каракачанов цитира енциклопедия „Британика“, том I от 1944 г., която описва Тодор Александров така:

Като младеж той взема участие в комитската дейност срещу Турция, ставайки един от най-прочутите водачи на българските групи в Македония. След като договорите, които приключиха Първата световна война, присъединиха неговата родна околия към Югославия, той дойде в София и започна да организира старата ВМРО (Вътрешна македонска революционна организация) срещу Югославия и Гърция… Александров в продължение на много години бе некоронованият и абсолютен крал на българите македонци, които го почти боготворяха. Той бе една много фина фигура – висок, с черна брада и левент, и колкото коравосърдечен, толкова и храбър. Неговият съд признаваше само три присъди: оправдание, сто тояги или смърт, последната налагана за кражба, посягане на жена или политическо предателство… на всичкото отгоре той бе човек с лична чистосърдечност и всеотдаен патриотизъм.“.

В София ВМРО-овци се поклониха пред барелефа на Тодор Александров на едноименния булевард

В столицата ВМРО отбеляза 140 години от рождението на легендарния водач на Организацията Тодор Александров пред барелефа на българския революционер на едноименния булевард в София. Слово за живота и делото на великия българин произнесоха Искрен Веселинов – зам.-председател на ВМРО и съпредседател на ПГ „Обединени патриоти”, и Владимир Митов – председател на Областния комитет на ВМРО – София. На събитието присъстваха народните представители Мария Цветкова и д-р Калин Поповски, както и общински съветници от ВМРО в Столичния общински съвет.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Юлиан Ангелов: Не съжаляваме, че не сме в този парламент, защото е пълна трагедия

Ангелов предположи, че Радев връща услугата на ДПС за избирането му за президент ВМРО излезе на протест срещу промените...

Александър Сиди: Две от парламентарните групи в новото Народно събрание работят за интересите на ДПС

Мантрата, че българите в чужбина имат огромно желание да гласуват, но ограничението на секциите ги спира е една голяма лъжа. Това заяви...

ВМРО – Троян с дарение за болниците в Троян

Структурата на ВМРО в град Троян с трогателен жест към медицинските лица в града В навечерието на един...

Александър Сиди: Партиите, които решиха за гласуването в чужбина, изпълняват поръчката на ДПС

Не е редно да се противопоставят българите в Англия с българите в Турция. Българите в Англия са новата диаспора и там трябва...

Кузман Илиев: Семантика на лъжата или защо либералното е антипод на „свобода“

Зелени, интернационални левичари, соросоиди и глобалисти диктуват дневния ред на САЩ, Европа, а вече видимо и у нас Коментар...

Любчо Георгиевски: Ние в Северна Македония сме два пъти българи

Искаме възможност да се запишем като българи на преброяването в Северна Македония Ние в Северна Македония сме два пъти...

Кузман Илиев: Партиите на промяната, които искаха да демонтират статуквото – направиха реверанс към една от него

Депутатите приеха големи промени в Изборния кодекс този четвъртък. Централната избирателна комисия ще стане 15-членен орган, който се назначава от президента по предложения...

Коментари