Начало Новини Отговорите на Каракачанов, които „Нувел Обсерватьор“ така и не публикува

Отговорите на Каракачанов, които „Нувел Обсерватьор“ така и не публикува

Отговори на вицепремиера по обществения ред и сигурност и министър на отбраната на Република България Красимир Каракачанов на въпроси на Жан-Батист Ноде, журналист от френското списание „Нувел Обсерватьор“.

Въпреки настоятелността в хода на кореспонденцията, тези отговори никога не бяха публикувани на страниците на списание „Нувел Обсерватьор“.

Публикуваме въпросите и отговорите тук, за да се разсеят всякакви внушения за „велики разследвания“ от френското издание. Ето това е „великото разследване“, с написани в България въпроси и с никога непубликувани отговори.  

10 април 2018 г.

Уважаеми господин Ноде,

Внимателният прочит на Вашите питания показва, че това са по-скоро внушения, и то фактологично неверни, отколкото въпроси. Вярвам, че моите отговори ще Ви запознаят с реалните факти.

1) През 1989 господин Каракачанов, член на БКП, бил ли е вербуван от 3ти отдел при 6то Главно Управление на Държавна Сигурност, служба пряко свързана с КГБ?

– Как бихте коментирал?

Никога не съм бил член на БКП – нито аз, нито някой от моите родители. Нещо повече, един от дядовците ми е убит от комунистическата власт, а другият е принуден да прекара близо 2 години в един от т.нар. трудови лагери.

Относно цитирания от Вас 3-и отдел на 6-о Главно управление – известно е, че тази структура извършваше контраразузнавателна дейност в противодействие на тогавашната югославска политика спрямо България. Моите ангажименти към този отдел датират от месец май 1989 г. – само 6 месеца преди началото на промените в Източна Европа. Апропо, същият този 3-и отдел продължи да изпълнява своите ангажименти към националната сигурност на страната в периода 1991 – 1999 г. Именно през 1999 г., по време на Косовската криза, този отдел имаше съществен принос в подкрепа на действията на днешните ни съюзници в НАТО.

Що се отнася до „пряка свързаност с КГБ“, то е все едно да се твърди, че френските тайни служби някога са били подчинени на ЦРУ.

2) В министерството, Господин Каракачанов бил назначил бивши сътрудници на Държавна Сигурност.

– Как коментирате това?

Всеки един от назначените от мен служители в Министерството на отбраната отговаря единствено на високи професионални изисквания. Сред тези критерии не са и няма как да бъдат нито минало, нито цвят на кожа, нито пол, нито религиозна принадлежност. Професионалните качества и квалификацията, обаче, са критериите, с които никога не съм правил и нямам намерение да правя компромис.    

3) Противно мнението на експерти, Господин Каракачанов се бил отказал от придобиването на бойни самолети съвместни с нормите на НАТО, като предпочел да сключи рамков договор за 82 милиона лева, с руско дружество за ремонта и поддръжката на българските 15 съветски самолети МИГ.

– Какво бихте коментирал?

Никога не съм се отказвал от придобиването на нови бойни самолети по стандартите на НАТО. Само преди седмица Съветът по сигурността към министъра на отбраната одобри проект за закупуването на минимум 8 бойни изтребители с изричното условие „да са произведени в страни-членки на НАТО или ЕС. Това е публично известен факт, така че очевидно сте подведен.

Относно договора между Министерството на отбраната и РСК „МиГ“, негов предмет е закупуването на резервни части от руската фирма, като ремонтът ще е на територията на България. Подобна е политиката и на други страни-членки на НАТО, като Полша (притежаваща изтребители МиГ-29 и СУ-22), Словакия (притежаваща МиГ-29) и др.

Подобен договор е подписван и преди мен. Съществената разлика между мен и моите предшественици е, че съм поставил и наложил изрично условие в подписания от мен договор да бъде без фирми-посредници между Министерството на отбраната и РСК „МиГ“. Вероятно именно с това съм засегнал интересите на част от Вашите информатори, които вече са в невъзможност да се облагодетелстват за сметка на българския данъкоплатец.

В заключение ще напомня, че договорът между Министерството на отбраната и РСК „МиГ“ е публикуван на интернет страницата на нашата институция, така че при желание всеки да може да се запознае с неговите условия и параметри. (За повече информация може да видите ТУК)

4) На 23 февруари, тази година, Министър Каракачанов е наредил провеждането на военни почести с артилерийски салюти, пред Паметника на Червената Армия окупирала България, и въвела комунизма през 1944 година в държавата.

– Какъв е коментара Ви?

Отново сте бил подведен, и то вероятно умишлено, по отношение на т.нар. почести на 23 февруари тази година.

Според Закона за държавния протокол на Република България, артилерийски салюти се произвеждат в 3 случая:

1.     По случай Националния празник на Република България – 3 март.

2.     По случай Деня на храбростта и Празник на Българската армия – 6 май.

3.     При официално посещение на държавен глава на чужда страна.

Салютите се произвеждат не по нареждане на министъра на отбраната, а от протокола на Президента на Република България, съгласувано със Столичната община.

На въпросната дата 23 февруари на посещение в България бе президентът на Република Сърбия Александър Вучич. Салютите са произведени в негова чест по искане на Президента на България. Отново подчертавам – министърът на отбраната не разпорежда произвеждането на салюти.

За съжаление, и по този въпрос сте подведен от Вашите източници така, както и за предишните. 

5) Бившата началничка на Дирекция Българско Гражданство при Министерство на Правосъдието, Госпожа Катя Матева обвинява Господин Каракачанов в това, че покривал трафик за незаконно предоставяне на българско гражданство.

– Имате ли коментар?

Доколкото ми е известно от направена справка, предоставена на медиите от Министерството на правосъдието, въпросната госпожа е била временно отстранена от заеманата от нея длъжност в Министерството на правосъдието след образувано дисциплинарно производство още в мандата на предишното правителство, в което не съм заемал никакъв пост. (За повече информация може да използвате този линк ТУК).

В сегашното ми битие на министър на отбраната нямам никакви права и отговорности относно политиката за предоставяне на българско гражданство. Ако г-жа Катя Матева твърди нещо различно и смята, че разполага с данни или информация, би следвало да ги предостави в прокуратурата за предприемане на съответните процесуални действия.

Винаги съм смятал и продължавам да смятам, че етническите българи, живеещи на територията на съседните нам и други държави, сред които Македония, Сърбия, Румъния, Албания, Молдова, Украйна и др., трябва да придобиват българско гражданство по облекчена процедура, предвидена в Закона за българското гражданство. Такава облекчена процедура съществува и се прилага в законодателството и практиките на други страни-членки на НАТО и ЕС като Гърция, Румъния, Унгария, Германия и др. 

Уважаеми господин Ноде,

Както вероятно вече сте се уверили от предоставените Ви дотук отговори, въпросите наистина засягат комплексни теми, изискващи по-задълбочено познаване и по-добросъвестно отношение.

Именно затова Ви поканих на лична среща – една покана, която остава отворена към Вас.

Поздрави,

Красимир Каракачанов,

вицепремиер по сигурността и обществения ред и министър на отбраната на Република България

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО: Победа за българщината! НС обяви официално, че кирилицата е българска азбука

ДПС и БСП отново показаха, че са антибългарски партии, като отказаха да подкрепят исторически и духовно обоснованата истина, че тази писменост е...

ВМРО – Димитровград дари пакети с продукти на пенсионери

Акцията на войводите е по повод Международния ден на възрастните хора По повод днешния празник – 1 октомври, Международен...

Искрен Веселинов: Сегашната Конституция е направена от БКП, за да увековечи нейното влияние

ВМРО от 2013 г. изповядва тезата, че трябва да има сериозна конституционна промяна и тя трябва  да мине през Велико народно събрание....

6 октомври (вторник), 19.00 ч., София – „Премълчаното за Стоян Мълчанков“

На 6 октомври (вторник) от 19.00 ч. в Централния военен клуб - София ще се състои представяне на книгата и документалния филм...

Красимир Каракачанов: При модернизация на техниката на армията основна наша цел е да включим български фирми

От своето създаване преди 25 години международната изложба за отбранителна техника „Хемус“ извоюва авторитет и на всяко следващо издание присъстват все повече...

Стоян Божинов и Иван Стоянов с подаръци за спортен клуб по самбо

Като организация ВМРО винаги е подкрепяла спортните клубове в страната. Спортът възпитава и изгражда дисциплина в младите. Ето защо...

Честит празник на възрастните хора! Поклон пред достойните българи, съхраняващи историческата памет

Д-р Калин Поповски с поздравление по повод Международния ден на възрастните хора Уважението към възрастния човек е мерило за...

Коментари