Начало Народно събрание От състава на кабинета зависи колко ще оцелее

От състава на кабинета зависи колко ще оцелее

Интервю на Биляна Веселинова, в. „Стандарт“ 

Министрите да са професионалисти, а не политически фигуранти, казва Красимир Каракачанов

Повечето експерти сочат Патриотичния фронт като сигурен участник в новия коалиционен кабинет, който Бойко Борисов се опитва да сглоби. При какви условия и с какви очаквания „Патриотичен фронт – НФСБ и ВМРО“ би се включил в управляващата формула? Потърсихме отговорите от Красимир Каракачанов, съпредседател на ПФ НФСБ – ВМРО и депутат в 43-тото Народно събрание от Плевен.

– Г-н Каракачанов, влизаме в седмицата на първия кръг преговори за съставяне на правителство. Какви са очакванията Ви?

– Очакванията ми са след 25 години политиканстване партиите да подходят конструктивно. България е докарана до такова положение, че повече време за губене няма. Българите са с най-ниските доходи в Европа, с най-лошото здравеопазване и най-високата престъпност, с най-голяма безработица, с най-разбита икономика. За разлика от други европейски държави икономическата криза у нас продължава. Ето защо партиите трябва да подходят конструктивно, национално отговорно, а не да си играят на леви и на десни, защото и това се чува – да видим левите и десните ценности. Няма леви и десни – като ти дойде сметката за тока, не те питат дали си ляв или десен. Далаверите в енергетиката доведоха до едни непоносими сметки за всички хора. Затова очаквам отговорност, а не политически егоизъм и инат.

– От ГЕРБ инициираха преговорите на два тура, партиите правят екипи, от Патриотичен фронт как ще се включите?

– И ние можехме да изпратим различни експерти, но за сега сме говорили да сме двамата съпредседатели – Валери Симеонов и аз. Надявам се трите дами от ГЕРБ да имат правомощията, за да могат да изразяват мнение по темите, които ще се обсъждат. От Патриотичен фронт ще поставим ясно и категорично нашите виждания за едно бъдещо правителство на националното спасение. Ние го анонсирахме още преди няколко месеца преди изборите. Ще подходим сериозно и се надявам и от другите формации да постъпят така. За нас е важно не кой колко депутати има и как ще се направи мнозинство, а да се поставят неотложните въпроси и да им се търси решение. Или да се съобразяваме какво ще каже този или онзи посланик, какво ще каже Европа.

– Отправихте въпроси към останалите формации в 43-тото НС за или против програмно правителство и неучастие на политици в кабинета. Имате ли вече отговори?

– Все още не. Надявам се да ги обсъждат, а не да ги пренебрегнат. Ние сме ясни в своето питане – първо, на България ѝ е необходимо стабилно правителство, но ние не сме готови и няма да участваме в управление на всяка цена или само за да има правителство. Ако не се подхванат из основи натрупаните с десетилетия проблеми и видим, че няма готовност за това, ние няма да участваме.

– Бойко Борисов постави на преден план коалиционно правителство, а не кабинет на малцинството. Как подхождате към това предложение, имате ли експерти, които ще излъчите?

– Логично е да бъде коалиционно правителство. А какви хора ще излъчим или дали въобще ще излъчим е друг въпрос. За нас участие в бъдещо правителство не е самоцел. Няма да го направим на всяка цена.

– Защо сте против политици в правителството? Нали все пак една държава се управлява чрез политически решения?

– Ние не сме против участието на политици, а сме против това министерските кресла да се раздават на хора, които нямат и хабер от ресорите, които заемат. Помните правителството на Сакскобургготски, на тройната коалиция, а и в това на Борисов и самите политически лица, които бяха верни на партиите си, но нищо не разбираха от проблемите, които трябваше да се решават. За мен управлението на държавата не е национално училище.

Как да се подкрепи министър за земеделието човек, който нищо не разбира от земеделие? Във всеки един сектор трябва да се търсят хора – професионалисти, а не политически фигуранти.

– Вие сте историк, имали ли сме толкова пъстро народно събрание?

– Примери има много. Парламентите до преди 9 септември винаги са били шарени. Но тогавашните политици, без значение леви, десни или центристи, са имали в главите една основна идея – да изведат една силна България и да осъществят националните идеали. След Първата световна война, когато България е трябвало да плаща милиарди златни левове контрибуции, репарации на победителите, буквално след 6-7 години страната ни се възражда и стига дотам, че в началото на 30-те години сме седмата икономика в Европа. А днес сме свидетели как вече 25 години политиците ни нямат национална кауза, а демонстрират само боричкане за власт и игрички на леви или десни. За 25 години не сме мръднали и милиметри напред, а вървим само надолу. Стандартът на живот в България в момента е по-нисък спрямо 1989 г. Ако сложим тук и здравеопазване и образование, които вече са непоносими за джоба на обикновения българин – ние сме много назад. Така че, виждате как след Първата световна война политиците за 7-8 години са извели България от разрухата. Наричали са ни „германците на Балканите“. Били сме държава, която превъзхожда в икономическо отношение страни като Сърбия, Гърция, Румъния, които са се освободили преди нас от турско робство. Примери в това отношение има достатъчно, само че политическото съзнание е било различно.

– Склонни ли сте да поставите срокове на този парламент, може ли да изкара пълен мандат?

– По Конституция мандатът на Народното събрание е 4 години. Никой не може да поставя срокове. От работата на самото правителство ще зависи пълен мандат или ще стои на власт три месеца. Виждаме, че само за година и половина две правителства бяха свалени. И кабинетът на ГЕРБ, и този на БСП, ДПС и „Атака“ бяха свалени от недоволството на гражданите с протести предсрочно. Хората видяха как двете правителства, вместо да решават проблемите на хората, влизат в икономически игри. Кабинетът на ГЕРБ изкара 3,5 години, на Орешарски – година и два месеца, следващото, ако продължи по същия път, няма да изкара и шест месеца. И точно поради тази причина ние казваме – няма да участваме на всяка цена. Ще участваме в управление, което си постави сериозни, високи цели, но не само на хартия, а и да набележи мерките за решаване на проблемите, и то в срокове. Другият вариант е да се разпишат едни хубави пожелания и те да се тупкат във времето, а нещата да вървят по старому. В такъв вариант не участваме – дошло е време разделно.

– Патриотичният фронт сте най-многопартийната коалиция, имате ли съмнения, ще запазите ли целостта на парламентарната си група?

– Нямаме такива съмнения, защото хората, които са в парламентарната група са сериозни, с опит. И ще видите, че отново ще бъдем тези, които ще опровергаят статистиките и злонамерените анализи. Знаете, че социолозите даваха на Патриотичния фронт 4-5 процента, а фронтът на практика изпревари партиите, на които се даваха 7-8 процента. Това се дължи на факта, че между партиите ни има много добра спойка и всеки един от хората, който работи по време на кампанията, успя да покаже, че ние сме алтернатива на досегашния политически модел. И именно това ни задължава ние да защитаваме тезите, заради които сме избрани, а не да правим компромиси в името на властта. Нито на мен, нито на Валери Симеонов, детската ни мечта не е да станем министри. В представителите на Патриотичен фронт няма болни амбиции да си сложим портретите като министри по коридорите, а имаме амбицията да дадем нов модел на поведение на политиците, защото така повече не може да продължава.

Думата политик в България стана синоним на крадец и негодник. И можем да променим това само, ако политиците дадат друг пример на хората и ги убедят, че работят за техните интереси, а не както е вече 25 години – политически ежби, омраза, разделение и далавери.

– Чувате ли вече, че ви наричат патерица на ГЕРБ?

– Явно някой има интерес да го повтаря. И най-често го повтаря един белокос политик, който е доста гръмогласен и който цял живот е бил патерица на нещо. Патерица за поръчкови статии, патерица на ГЕРБ, патерица на БСП и на ДПС – той най-често го повтаря. Но аз мисля, че хората разбраха кой е патерица и даже за малко да не влезе в парламента, въпреки мощната подкрепа на една чужда държава и поредната порция популизъм по време на изборите.

– Има ли вариант да не се състави правителство и какво следва, г-н Каракачанов?

– Следват предсрочни избори. Но това ще се отрази лошо на страната ни. Българската икономика няма да издържи. Виждате вече какво се случва с цената на тока, говори се, че декември месец цената може да скочи с още. Нали се сещате такава цена как може да се отрази на един човек със 150 лв. пенсия. Или на един човек, който взема 350 лв. заплата? А отражението върху бизнеса и икономиката? Погледнете на каква цена се купува токът от АЕЦ „Козлодуй“ и сравнете с цената от частните ТЕЦ-ове, ВЕИ-тата, американските ТЕЦ-ове. Ние смятаме, че цената на тока не само че не трябва да се увеличава, а може да бъде замразена, дори може да бъде намалена, ако се направи реформа в българската енергетика, ако се направи реформа в пробойните, откъдето изтичат в момента милиарди.

Последни Новини

Джамбазки: Дневният ред на Брюксел и на хората е коренно различен

Европейският парламент се събира за последна пленарна сесия в Страсбург. Каква е равносметката на българските евродепутати за свършената работа? Темата коментира Ангел...

Доц. Михов: Провалени партии в провален парламент провалят България

Всички българи усещат тежкото положение на гърба си, като отидат в магазина да си купят храна и се подредят на колонката да...

Контера: Прокопиев и кръгът „Капитал“ управляват Столична община!

За секретар на столичната администрация е назначена съдружничка на бизнесмена Това написа в страницата си във Фейсбук заместник-председателят на...

Контрера: Три ключови въпроса вълнуват българите  – сигурност, образование и здравеопазване

Карлос Контрера - член на СОС, ВМРО - Илиана Беновска „Беновска пита – Радио К2“, 20.04.2024 г.   Пренасянето на...

Априлското въстание е българската Голгота

На 20 април 1876 г. в Копривщица избухва славното Априлско въстание. Трескаво подготвено под ръководството на апостолите от Гюргевския комитет, то е...

Евродепутатът Джамбазки на среща със студенти в Благоевград: Защитата на българския национален интерес е наша отговорност!

Българският представител в Европейския парламент и председател на българската делегация в ЕКР Ангел Джамбазки проведе среща дискусия със студентите от Югозападния университет...

Каракачанов във Варна: ВМРО иска да привлече българите, които не участват в политическия живот

Политическият модел на посушковците трябва да бъде разбит ВМРО ще се яви самостоятелно на изборите, като ще представи своите...

Коментари

serdivan escort adapazarı escort odunpazarı escort

escort bayan sakarya escort bayan eskişehir