Начало По места От 500 до 1000 лв. при раждане на дете в семействата на...

От 500 до 1000 лв. при раждане на дете в семействата на висшисти в Добрич

Започва общественото обсъждане на правилника за дейността на фонд „Стимулиране на родители с висше образование“. Предложението за създаването му бе внесено от общинските съветници от ВМРО на сесията през януари. То бе одобрено от местния парламент на Добрич и бе създадена временна комисия за изработване на Правилника за реда и условията за работа и устройство на Общински фонд „Стимулиране на родители с висше образование“ с председател Тихомир Маринов. Още с встъпването си в длъжност обещах да работя за младите хора на Добрич, отбеляза той в интервю за медийна група „Добруджа“.

Идеята ми за този фонд е от повече от година, но в това време проучвах сходните практики в други общини на България и резултатите, които дават, обясни Тихомир Маринов. Той се надява инициативата да е първата стъпка към задържането в Добрич на образованите млади хора. Според него, много голям проблем на града е, че след като завършат университет в София, Варна, Пловдив или чужбина, нищожен процент от хората се завръщат в Добрич. Тихомир Маринов е категоричен, че изискването за висше образование от кандидатите за финансово подпомагане не е дискриминаращ критерий. Целта е да стимулираме хората, които са вложили в себе си и да покажем на младите, че общината мисли за тях, обясни общинският съветник.

В изготвения от временната комисия проект на правилник за дейността на фонда е заложено право на финансова помощ да имат родители, които са завършили висше образование и поне от година са с настоящ и постоянен адрес в Община Добрич. Изискванията важат и за майката, и за бащата. Заявления ще се подават до 30 дни след раждането или осиновяването, каза Маринов.

Той поясни, че сумата за подпомагане за първо дете е 500 лева, за второ – 700, а за трето и всяко следващо – 1000. При близнаци родителите им ще получават двоен размер.

За тази година е заложено фондът да разполага с 30 000 лева от общинския бюджет. В правилника е предвидено фирми също да могат да се включат като спонсори, като вече се водят разговори с представители на местния бизнес, заяви общинският съветник от ВМРО.

Общественото обсъждане на проекта ще продължи месец, след което на заседанието на Общинския съвет в края на март ще бъде внесен за окончателно одобрение. Предложения и коментари гражданите могат да изпращат на имейл: dobrich@dobrich.bg, насърчи всички Тихомир Маринов.

Комисия, съставена от трима общински съветници и двама представители на общинска администрация, ще заседава всеки месец и ще разглежда за одобрение постъпилите молби, обясни воеводата.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО: Кристина Димитрова, Искрен Пецов и агент Тенев също влизат в листите ни като гражданска квота

Те са представители на СЕК (Средна европейска класа), които подписаха споразумение за подкрепа с войводите за парламентарните избори. Заедно...

Красимир Каракачанов лично се увери във възможностите на ремонтираните самолети Су-25

Ремонтираните самолети Су-25 са български самолети, защото са платени от българските граждани. Министърът на отбраната Красимир Каракачанов лично провери...

Каракачанов: България няма да промени позицията си към Скопие след изборите

Няма да има българска партия, която ще предаде българските национални интереси. Или да промени позицията си към Скопие след изборите

Кузман Илиев: Повече свобода за бизнеса и по-малко бумащина

Ще насоча разговора към повече свобода за бизнеса и по-малко бумащина Добре е, че партийните формации се отварят за...

Ген. Кирил Радев: Не съм съгласен България да бъде категоризирана като черната овца по корупция в ЕС

Ген. Кирил Радев, бивш директор на НСБОП, е поканен лично от лидера на партията Красимир Каракачанов да се присъедини към гражданската листа...

Ангелов: ВМРО отстоява виждането на 90% от българите да не подкрепим Македония, докато краде българската история

Македония докато краде българската история и революционери няма да я подкрепим Именно ВМРО отстоява виждането на 90% от българите,...

ВМРО: България над всичко! Да развеем трибагреника на Трети март!

Това зоват младежите на ВМРО във видеообръщение към всички сънародници. Да покажем, че тачим свободата си, допълват още те.

Коментари