Начало Блог Иво Пазарджиев: Искрено се надявам в този Общински съвет да има оратори,...

Иво Пазарджиев: Искрено се надявам в този Общински съвет да има оратори, да има дебати

Тепърва ще се сформират мнозинства в новия общински съвет, смята новият председател на Общинския съвет

Интервю за Акцент.БГ на общинския съветник от ВМРО в Русенския общински съвет Иво Пазарджиев.

– Честито за отговорния пост на председател на Общинския съвет. Как се чувстваш пръв сред равните на Христова възраст?

 – На първо място благодаря отново за доверието, което ми гласуваха общинските съветници. Това, че съм значително по-млад от по-голямата част от тях говори за политическа зрялост. Да се довериш на млад човек като мен не е лесно, явно са намерили качества у мен, с които заслужавам да ми бъде поверена тази отговорна длъжност.

– Досега се разпознаваше в качеството си на председател на групата „Патриотите ВМРО“, като общински съветник от опозицията. Имаше доста сериозна активност по различни теми и въпроси. Сега обаче си в нова роля.

– Със сигурност ролята ми е друга, но в никакъв случай няма да пренебрегна функциите си като общински съветник и ще продължа да бъда активен. Разбирам и ще се старая като председател да бъда консенсусна фигура. Ще се постарая да се създаде едно работещо мнозинство в Общинския съвет, което да гласува добрите за русенци предложения.

 – Вече тръгнаха подмятания за избора ти – безпринципна коалиция – леви, десни, как ще коментираш това?

– Аз първо не съм наясно коя е тая безпринципна коалиция, тъй като единствено можем да гадаем по време на един таен избор кой как е гласувал. Със сигурност и ГЕРБ са очаквали да получат повече гласове за техния кандидат, но получиха 16 гласа. И аз до момента не съм се и опитвал да гадая, нито пък желая да зная кой как е гласувал. Всеки сам си е преценил. Аз съм познат човек в Русе, в средите в Общинския съвет.

– Малко встрани от нашия разговор – изненада ли те резултатът на Вашия кандидат Галин Григоров?

– Когато човек участва активно в една предизборна кампания, той са въодушевява, пренавива се, очаква повече от онова, което се вижда отстрани. Донякъде бях изненадан неприятно, но анализирайки ситуацията, това беше логичният резултат. Галин се справи изключително добре по време на предизборната кампания, и не само тогава. Той е една изключително консенсусна фигура, балансиран човек, който срещна одобрението на русенци. Единственият кандидат, който успя да получи анти-ГЕРБ вота, който логично го имаше в нашия град, е сегашният кмет Пенчо Милков. Вероятно заради това, че сме заедно в управлението на държавата с ГЕРБ русенци не ни припознаха като алтернативата на ГЕРБ. Въпреки многогодишната ни дейност в Общинския съвет като опозиция на ГЕРБ още от първия момент, в който са стъпили в Община Русе.

 – За избирателите, за русенци, сигурно изглежда странно управлението с ГЕРБ на национално ниво и коренно различната ситуация в Русе.

– Управлението на ГЕРБ и на ВМРО на национално ниво е продиктувано от изборните резултати на последните парламентарни избори. Няма друг вариант за сформиране на управление и на правителство, ако не беше този вариант. Иначе трябваше да има нови предсрочни избори. Това обаче не е решение и затова политиците трябва да показват мъдрост, консенсус като в този случай. Да има управление, което да има приоритети и програма, а не безпринципни договорки. Аз мога да твърдя, че управлението в държавата е стабилно.

Колкото до Русе, ситуацията не е странна, че сме опозиция на ГЕРБ. Дали и сега сме така е рано да се говори. Тепърва ще се сформират мнозинства в новия общински съвет.

Били сме твърдо и само в опозиция досега. Критикували сме управлението, били сме и обективни, и справедливи, когато се направи нещо добро. Не мога да си кривя душата, че по време на управлението на Пламен Стоилов не бяха направени добри неща за града ни. Но за цялостното управление, за начина, по който бе управляван града ни от един кръг от лица, управленските решения се вземаха в един хотел. Няма до позволим това да продължи занапред.

– Избирателите показаха, че очакват промяна, искат промяна. И най-вече това е една от причините за този изборен резултат. Ще има ли промяна и в работата на Общинския съвет – да не бъде печат на кмета? Да не се повторят нещата отново, както е и в парламента и правителството?

 – Аз следя работата на Общинския съвет отдавна. Смея да твърдя, че имаше много по-качествени общински съвети. Общински съвети, където тенденциите и гласуванията можеше да бъдат променени с аргументи в залата. Тогава имаше смисъл от изказванията на съветниците, от устните състезания на сесиите. Искрено се надявам това време да се върне. Иначе какво се получаваше до момента – всеки си казва каквото има, но гласуването е решено предварително дали от партийните централи или други фактори в града.

Искрено се надявам в този Общински съвет да има оратори, да има дебати. По този начин хората да сформират своето мнение и своята преценка как да гласуват, а не под давлението на една или друга партийна централа.

– До каква степен сесията на Общинския съвет е мястото, където се вземат решения? Практиката досега показва, че най-често това става на сбирките на работните групи.

– Да, но аз очаквам и искам именно на сесията да се вземат решения. Работата на групите е много сериозна – те трябва да подготвят, да смелят материала… А не е нормално при смислено и аргументирано изказване на общински съветник то да не бива вземано под внимание, защото въпросът е предрешен предварително.

Иво Колев Пазарджиев е юрист. Роден на 4 ноември 1986 в гр. Русе.

От 1993 до 2005 г. ученик в СОУПНЕ „Фридрих Шилер”, където завършва средното си образование. От 2005 г. до 2011 г. е студент в Юридическия факултет на РУ „Ангел Кънчев”, специалност „Право”. През 2011 г. се дипломира и успешно полага изпита за юридическа правоспособност към Министерство на правосъдието. От 2006 до 2010 г. е председател на „Русенско младежко сдружение“. Като такъв взема активно участие в обществено-политическия живот на града и на страната.

През 2008 г., с решение на ОбС – Русе, е избран за експерт към постоянната комисия по Законност, обществен ред и сигурност. През 2011 г. е кандидат за общински съветник от листата на „Синята коалиция+ВМРО” и член на предизборния щаб. Той бе кандидат за евродепутат. Тази година на местните избори бе водач на листата на ВМРО.

Иво Пазарджиев е дългогодишен състезател и съдия по тенис.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Юлиан Ангелов: Българската и македонска икономика трябва да си взаимодействат

Трябва да се насърчаване обща национална икономика между България и Македония От Македония внасят лозаро-винарски продукти, вино – не...

Джамбазки: Предложената обща селскостопанска политика на ЕС повтаря историята с пакет „Мобилност“

Обща селскостопанска политика няма как да еефективна, като се предвиждат повече пари за неконкурентните фермери от старите държави.

Александър Сабанов: Аз съм икономист и въпреки това винаги слагам живота пред икономиката

Депутатът смята, че по-строгите противоепидемични мерки са необходими, каквото и да значи това за икономиката Човешкият живот винаги е...

Стоян Божинов: Първият опит за създаване на „ОМО – Илинден“ е около 1970 г.

Народният представител от ВМРО Стоян Божинов от Петрич, който е бил полицай и адвокат, анализира кой и как създаде сепаратистката организация „ОМО...

Доц. Михов: Поругаването на Министерството на отбраната обижда Българската армия

В понеделник протестиращите оскверниха символа на Българската армия - не го приемам, каза депутатът Министерството на отбраната се...

Социалното фермерство става алтернатива за трудова интеграция

Иновациите в селските райони все по-често са насочени към биоземеделието автор: д-р Султанка Петрова, източник: „Труд“

Доц. Михов: Главнокомандващият на армията Радев ще се разграничи или ще подкрепи поругаването на МО?

С какво е виновна на тези озлобени човечета армията, в чиито редове са отдавали живота си в името на Отечеството нашите предтечи?!

Коментари