Начало По места Пазарджиев подава сигнал до прокуратурата за ученическата спортна школа в Русе

Пазарджиев подава сигнал до прокуратурата за ученическата спортна школа в Русе

На последното заседание на Русенския общински съвет съветниците Иво Пазарджиев и Нина Крушева получиха своите отговори относно запитването им за начина, по който се управлява Центърът за подкрепя на личностното развитие – Ученическа спортна школа – Русе.

Двамата съветници от „Патриотите ВМРО, Глас народен“ имаха подозрения, че се създава двоен стандарт при щатното разпределение на учителите по дадени спортове. След заседанието на ОбС – Русе техните твърдения бяха потвърдени.

Действията, които Общината трябва да предприеме спрямо създалата се ситуация, следва да бъдат насочени към по-добра логистика и финансова организация. Мерките, които Пазарджиев съобщи, че ще подеме, са във връзка с подаване на сигнал към Прокуратурата относно корупционни практики на директорката на ЦПЛР-УСШ Русе.

Двамата общински съветници-патриоти изразиха своето опасение, че Центъра не се управлява напълно прозрачно, като напомниха пред своите колеги общински съветници, че устройството и дейността му се уреждат с Правилник, приет с решение на ОбС – Русе.

Крушева и Пазарджиев припомниха, че с Решение № 660, прието с протокол от 19.10.2017 година на ОбС – Русе, безвъзмездно е отдадена за управление на ЦПЛР-УСШ-Русе бившата зала за хандбал, находяща се в Спортен комплекс „Ялта“. След извършения ремонт, обаче, същата освен за нуждите на школата, се предоставя за ползване от други спортни клубове.

Според отговора, предоставен от общинската администрация, в ЦПЛР-УСШ Русе има 14 вида организационно педагогически форми, разпределени в два профила – колективни и индивидуални спортове, като те се определят във връзка със заявен интерес от страна на деца и родители. 

Политиката на образователната институция е свързана с разширяване на дейността на школата и обхващане на повече деца, като за годишната програма за идната 2019 е заложено увеличение на видовете спорт, но само при наличие на бюджетни средства.

Към началото на настоящата учебна година в ЦПЛР-УСШ Русе са записани 911 деца и съответното разпределение, предоставено като разбивка от страна на администрацията на кмета на Община Русе. Волейбол – 109 деца, хандбал – 32 деца, спортна гимнастика – 79, тенис на маса – 75, лека атлетика – 160, карате – 70, спортно ориентиране – 82, вдигане на тежести – 71, борба – 84, джудо – 25, спортна стрелба – 28, бокс – 24, акробатика – 24 и ушу – 48.

Твърдението на общинските съветници Пазарджиев И Крушева, че няма треньори в доказани и традиционни силни за Русе спортове, се доказва от изнесения подробен списък на заетите щатни бройки за учебната 2018/2019 година. Така например за ушу има 2 учители на 1 щатна бройка, докато такива изцяло липсват за футбол или баскетбол.

Това създава определено неравенство, давайки приоритет на едни за сметка на други, което в крайна сметка ощетява децата, които имат желанието да се занимават с подобни спортове без да трябва да отделят средства за месечна такса.

Според Крушева и Пазарджиев, Община Русе трябва да впрегне всички свои организационни и финансови ресурси, за да коригира създалата се ситуация.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО: Недопустимо е Вселенската патриаршия да назначи свой свещеник за православните българи в Истанбул!

Настояваме за възможно най-бърза реакция от Светия синод, в чиято юрисдикция е определянето и назначаването на български клирик в „Св. Стефан“.

ВМРО с декларация в парламента по повод 80-годишнината от връщането на Южна Добруджа

Тържествена декларация по повод 80 години от връщането на Южна Добруджа в пределите на България прозвуча от трибуната на Народното събрание. Декларацията...

Карлос Контрера: Новият Отечествен фронт в СОС е БСП, ДБ и Спаси София

В четвъртък – 24 септември 2020 г., по време на сесията на Столичния общински съвет новият Отечествен фронт – БСП, „Демократична България“...

Красимир Каракачанов: Северна Македония няма намерение да води искрен диалог с България

България няма да се противопостави, а ще каже, че не е дошло време за насрочване на дата за насрочване на първата междуправителствена...

Борис Вангелов: Наборната военна служба ще бъде върната

Според депутата от ВМРО за това има голям процент одобрение на хората Да има доброволна военна служба от 1...

Община Пловдив иска актуализация на бюджета, ВМРО против нов заем

Общинският съвет ще разгледа на сесия нова актуализация на бюджета, в която е заложен заем за реализиране на големите инфраструктурни проекти на...

ВМРО: Победа за патриотизма – парламентът прие доброволната военна служба

Идеята на вицепремиера Каракачанов вече е гласувана на първо четене в НС С промените в Закона за резерва на...

Коментари