Начало По места Пазарджиев подава сигнал до прокуратурата за ученическата спортна школа в Русе

Пазарджиев подава сигнал до прокуратурата за ученическата спортна школа в Русе

На последното заседание на Русенския общински съвет съветниците Иво Пазарджиев и Нина Крушева получиха своите отговори относно запитването им за начина, по който се управлява Центърът за подкрепя на личностното развитие – Ученическа спортна школа – Русе.

Двамата съветници от „Патриотите ВМРО, Глас народен“ имаха подозрения, че се създава двоен стандарт при щатното разпределение на учителите по дадени спортове. След заседанието на ОбС – Русе техните твърдения бяха потвърдени.

Действията, които Общината трябва да предприеме спрямо създалата се ситуация, следва да бъдат насочени към по-добра логистика и финансова организация. Мерките, които Пазарджиев съобщи, че ще подеме, са във връзка с подаване на сигнал към Прокуратурата относно корупционни практики на директорката на ЦПЛР-УСШ Русе.

Двамата общински съветници-патриоти изразиха своето опасение, че Центъра не се управлява напълно прозрачно, като напомниха пред своите колеги общински съветници, че устройството и дейността му се уреждат с Правилник, приет с решение на ОбС – Русе.

Крушева и Пазарджиев припомниха, че с Решение № 660, прието с протокол от 19.10.2017 година на ОбС – Русе, безвъзмездно е отдадена за управление на ЦПЛР-УСШ-Русе бившата зала за хандбал, находяща се в Спортен комплекс „Ялта“. След извършения ремонт, обаче, същата освен за нуждите на школата, се предоставя за ползване от други спортни клубове.

Според отговора, предоставен от общинската администрация, в ЦПЛР-УСШ Русе има 14 вида организационно педагогически форми, разпределени в два профила – колективни и индивидуални спортове, като те се определят във връзка със заявен интерес от страна на деца и родители. 

Политиката на образователната институция е свързана с разширяване на дейността на школата и обхващане на повече деца, като за годишната програма за идната 2019 е заложено увеличение на видовете спорт, но само при наличие на бюджетни средства.

Към началото на настоящата учебна година в ЦПЛР-УСШ Русе са записани 911 деца и съответното разпределение, предоставено като разбивка от страна на администрацията на кмета на Община Русе. Волейбол – 109 деца, хандбал – 32 деца, спортна гимнастика – 79, тенис на маса – 75, лека атлетика – 160, карате – 70, спортно ориентиране – 82, вдигане на тежести – 71, борба – 84, джудо – 25, спортна стрелба – 28, бокс – 24, акробатика – 24 и ушу – 48.

Твърдението на общинските съветници Пазарджиев И Крушева, че няма треньори в доказани и традиционни силни за Русе спортове, се доказва от изнесения подробен списък на заетите щатни бройки за учебната 2018/2019 година. Така например за ушу има 2 учители на 1 щатна бройка, докато такива изцяло липсват за футбол или баскетбол.

Това създава определено неравенство, давайки приоритет на едни за сметка на други, което в крайна сметка ощетява децата, които имат желанието да се занимават с подобни спортове без да трябва да отделят средства за месечна такса.

Според Крушева и Пазарджиев, Община Русе трябва да впрегне всички свои организационни и финансови ресурси, за да коригира създалата се ситуация.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Необходими са по-радикални мерки за овладяване на Ковид-19, смята д-р Поповски

Пациент с Ковид-19 струва между 2000 и 3000 лева на болницата Kовид-19 данните за последното денонощие са: положителни са...

Хранителни продукти от първа необходимост раздаде д-р Петрова

Заместник-министърът на труда и социалната политика д-р Султанка Петрова се включи в раздаването на пакети с хранителни продукти от първа необходимост. Те...

Исторически момент за България – кирилицата е българска азбука

Исторически момент за България - кирилицата е българска азбука, поставила основата на славянската книжовност. Около тази формулировка се обединиха...

Нелегалната миграция ще доведе до халифат в Европа, предупреждава Джамбазки

Нелегалната миграция ще доведе до установяване на халифат в Европа. Вие, колеги от лявата част на залата, подкрепяте и продължавате да подкрепяте...

Михов: Отбраната на България е приоритет и задача на всяко правителство

Отбраната на България е национален приоритет и задача на всяко правителство. Отбраната на България се модернизира! Факт е, че...

Борис Вангелов: Кирилицата е съставена на територията на Царство България

Кирилицата е българска азбука, категорични са от ВМРО Миналата седмица учени и политици обсъдиха предложението на „Обединените патриоти“ за...

ВМРО скочи срещу строеж в Пловдив, оттеглиха предложението

Строеж на временен паркинг на „Пещерско шосе“ бе поводът ВМРО - Пловдив остро се противопостави на предложението. То е за отдаването под...

Коментари