Начало Блог Константин Стаев: Пандемията изважда на преден план човечността

Константин Стаев: Пандемията изважда на преден план човечността

След пандемията да станем по-добри хора

Когато се изправиш пред нещо толкова шокиращо тежко, като пандемията, човешкото в теб излиза на преден план. Виждаш искрените погледи на хората, които имат нужда от твоята помощ. И помагаш, не се колебаеш, сподели в интервю за Радио Благоевград Константин Стаев, доброволец като санитар във ВМА – София. Той е секретар на Националния младежки комитет на ВМРО.

За първи път видях в болница да има болест, от която да има толкова много засегнати хора.

И всъщност те да се нуждаят от толкова често и постоянно обгрижване, разказва още 23-годишният студент от град Сандански, доброволствал като санитар.

Дезинфекцирахме през час всички помещения, включително и стаите с пациентите. Но това, което изигра най-важна роля от нашето присъствие, бе, че ние влезнахме в началото трима мъже. Пренасяхме медицинското оборудваме, изхвърляхме токсичните боклуци и т.н.

А представете си за персонала, който е предимно съставен от представители на женския пол, да върши тези неща, които реално са мъжки дейности. Премествахме едно цяло отделение, това също беше доста облекчаващо за персонала. Имат нужда от още работни ръце, заяви Стаев.

Той искрено се надява след този вирус да се окажем по-добри хора. Призова всеки, който има физическа възможност и свободно време, да отиде да помогне с каквото може в болниците.

Освен от доброволци, хората се нуждаят и от плазма.

Един дарител може да спаси три човешки живота, което е безценно, най-доброто, което човек може да направи.

Един ден се дезинфекцирах в манипулационната, имаше млада лекарка, така реших по погледа ѝ, попитах я как е и тя прямо и искрено ми отговори: „Гадно“. Тогава видях истинското лице на болестта и колко много влияе върху хората, които се борят за болните от коронавирус, каза Константин Стаев.

Моят апел е, който има физическата възможност и свободно време, да отиде да помогне в болниците. Както и повече студенти по медицина да се притекат на помощ на всички болници, които изнемогват, за да изпълнят своето призвание.

Цялото интервю на Росинка Проданова с Константин Стаев чуйте в звуковия файл >>>

Последни Новини

Балабанов: Случаят с прострелян мигрант на границата ни е зле скроена комбинация и цели да компрометира България

Случаят с простреляния мигрант е зле скроена комбинация, която да компрометира България пред различни европейски и световни институции. Интересно ми е как...

Българите от РСМ атакуваха в съда дискриминационните закони срещу тях

Сдружението за македонско-българско приятелство в гр. Скопие внесе жалба в Конституционния съд на РС Македония с искане да бъде обявен за противоконституционен...

С кръгла маса бяха отбелязани 100 години от акцията на ВМРО в Кюстендил

С кръгла маса, посветена на събитията от началото на декември 1922 година, когато Кюстендил е окупиран от четите на ВМРО, водени от...

Джамбазки за Шенген: Лицемерие и двуличие от част от западните държави

11 години западните страни се държат със София и Букурещ като с държави втора ръка, подчерта евродепутатът. Въпросът на...

Джамбазки за Шенген: Когато т.нар. „българска политическа класа“ се държи като обслужващ персонал към Европа, ще получаваме такова отношение!

В продължение на 11 години западноевропейските държави доказват двуличното си отношение към България Позицията на...

Двама еврокомисари ще вземат участие в конференцията „Западни Балкани“, организирана от Ангел Джамбазки

Мария Габриел, Оливер Вархей, евродепутати, политици от региона, професори, журналисти и общественици ще се включат в събитието Двама еврокомисари...

Юлиан Ангелов: „Циркът – кодове, бюлетини, машини“ не обслужва интереса на българите

Случващото се в момента в Народното събрание е пълен цирк, който не работи за решаване на проблемите на българските граждани.

Коментари