Начало Новини Патриотите искат оставката на председателя на Комисията по политиките за българите в...

Патриотите искат оставката на председателя на Комисията по политиките за българите в чужбина

Андон Дончев определя българите в Западните покрайнини като „народа на Югославия“

С декларация от трибуната на Народното събрание днес от парламентарната група на „Обединени патриоти“ поискаха оставката на Андон Дончев като председател на Комисията по политиките за българите в чужбина.

Народният представител от Обединените патриоти Красимир Богданов представи мотивите за настояването. С недопустими действия – изказвания и политически изяви, Дончев уронва авторитета на институцията Народно събрание и на България, както и внушава на сънародниците ни зад граница незаинтересованост по проблемите им от страна на българската държава.

На един от случаите с недопустимо поведение от страна на Андон Дончев е свидетел самият Богданов по време на посещението им в Западните покрайнини. По време на откриване на Културно-информационен център на българите в с. Звонци, общ. Бабушница, Дончев приветства присъстващите българи с думите „народа на Югославия“, обяснил им, че нямат нужда от членство в НАТО и ЕС, а в България в скоро време щял да се проведе референдум за излизане от НАТО, каквато политическа кампания напоследък обявяват от партия „Воля“, чийто представител е Андон Дончев.

Освен предизвикващите възмущение публични изяви на Дончев, Патриотите заявяват, че той е подхождал към задълженията си на председател на Комисията изключително непрофесионално.

Г-н Андон Дончев трябва незабавно да подаде оставката си като председател на Комисията по политиките за българите в чужбина, завършва декларацията на Обединени патриоти.

Ето какво каза от парламентарната трибуна народният представител от Обединени патриоти Красимир Богданов >>>

Уважаема г-жо Председател,

Уважаеми госпожи и господа да народни представители,

Вземам думата по въпрос, свързан с недопустими действия на български народен представител, грубо уронващи авторитета на институцията Народно събрание, на България като държава и предизвикващи противоречиви чувства у нашите сънародници в чужбина.

На 1 юни 2018 г. в с. Звонци, общ. Бабушница, Република Сърбия беше открит Културно-информационен център (КИЦ) на българското национално малцинство „Звонци – Бабушница“. На събитието присъстваха посланикът на Република България в Белград Н. Пр. Радко Влайков, генералният консул в Ниш Едвин Сугарев, председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев, Красимир Богданов – народен представител и член на групата за приятелство България – Сърбия, кметът и председателят на общинския съвет на Община Бабушница, представители на общини от Република България. Гост беше и народният представител от ПП Воля и председател на Комисията по политиките за българите в чужбина Андон Дончев.

В изказванията си всички представители от България заявиха загриженост към положението на българското малцинство в Сърбия, лошото икономическо състояние и обезлюдяването на Звонския край и възможностите, които дават предприсъединителните фондове, проектите за трансгранично сътрудничество и др. за подобряване на икономическите условия в Западните покрайнини. Те заявиха българската подкрепа с оглед преговорите на Република Сърбия за членство в ЕС и призоваха за защита на правата на българското национално малцинство.

За всеобща изненада изказването на г-н Дончев беше в абсолютен асинхрон с предишните. Той се обърна към присъстващите българи с – цитирам „народа на Югославия“, поднесе извинения за бомбардировките на НАТО, призова присъстващите, явно според него сърби, а не българско малцинство, че нямат нужда от членство в НАТО и ЕС, като посочи, че България нищо не е получила от това, страната е в разруха, няма армия и скоро ще се проведе референдум за излизане на България от НАТО. Като заключение, Дончев обяви, че местните хора не трябва да очакват нищо от България. От негова страна не беше казана и една дума за правата на българите, за откриването на този КИЦ и неговото значение, или да се постави въпрос за нуждите на местните хора и възможностите за българска подкрепа.

Изказването му предизвикаха недоумение у хората, които очакват от България последователна политика на защита на правата им, насърчаване на инвестициите и подобряване на икономическите възможности.

Нещо повече, на културното събитие присъстваха сръбски медии, които могат да използват превратно неговите думи, казани все пак от името на председател на Комисията по политиките за българите в чужбина и да обявят това мнение като позиция на Комисията или въобще на отношението на българската държава към сънародниците ни в чужбина.

Уважаема г-жо Председател,

Смятам изказванията на г-н Дончев за недопустими от страна на български народен представител, грубо уронващи авторитета на Народното събрание и на Българската държава. Това не е първото подобно действие на въпросния народен представител. Припомням, че при посещение в Украйна същият направи изказване пред местната българска общност и гостите от България на език, различен от българския. Заседанията на поверената му комисия се водят некомпетентно по проблематиката на българите зад граница и при постоянно превишаване на правата на председателя с цел извличане на вътрешнополитически дивиденти. Всичко това води до  противоречиви чувства и разколебаване на нашите сънародници в чужбина. В остър разрез е с българската национална кауза и подсказва за защита на чужди, небългарски интереси.

Предвид гореказаното г-н Андон Дончев трябва незабавно да подаде оставката си като председател на Комисията по политиките за българите в чужбина.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Александър Сиди: ДПС готви парламентарна хватка, за да има правителство

ДПС ще направи парламентарни хватки, за да има правителство. Всичко е договорено в Росенец. Депутатите от партията на Ахмед Доган ще излезнат...

Веселинов: ДПС ще управлява с ИТН независимо какво се говори за пред обществото

Липсата на Патриотите в парламента отваря широко вратите за връщане на ДПС в управлението. Всичко, което става в 46-ото Народно събрание е...

Глобалистите с картечница

Европа се разцепва на две под напора на културната война, която набира скорост Ние сме стожер на християнството на...

Контрера: 16 години след Тройната коалиция ще имаме Четворна коалиция, като общото между тях е участието на ДПС

Ликуй, народе! Статуквото падна! Партиите на протеста избраха председател на Народното събрание и трасираха пътя към нова управленска коалиция, която ще ни...

Искрен Веселинов: Желая успех на Слави, на сценаристите, на балета и на актьорската вечер

ИТН са в капана на Конституцията, смята заместник-председателят на ВМРО Започва работа 46-ото НС. Местата си ще заемат 112...

Сиди: Г-н Трифонов е космополит, докато ние си представяме скромна България на три морета

За резултата на коалиция „Български патриоти“, за възможните варианти за излизане от политическата криза, за липсата на представител на консервативното политическо пространство...

Красимир Каракачанов: Христо Иванов да бъде така добър да замълчи за Македония

Това, което той защити днес от трибуната на НС, е чужд, не национален интерес! Това послание отпръви към лидера...

Коментари