Начало Новини Патриотите отговарят на военния министър за връщането на казармата

Патриотите отговарят на военния министър за връщането на казармата

Николай Ненчев говори непроверени неща и извади непроверени сметки за наборната армия, коментира лидерът на ВМРО и заместник-председател на Народното събрание Красимир Каракачанов. Поводът бяха критиките на военния министър към внесените от Патриотичния фронт законодателни промени, целящи връщане на задължителната военна служба.

В тази връзка другият вносител на предложението – депутатът от Патриотичния фронт и заместник-председател на ВМРО доц. Милен Михов, оборва аргументите на ресорния министър.

Ненчев твърди:

1. „Жените и мъжете са с равни права, не можем да ограничаваме правата“, притесни се Ненчев.

Отговорът на Патриотите:

В нашия Закон за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили е предвидено доброволната служба за жените, с което се гарантира равенството на половете:

§ 14. Създава се нов чл. 141е:

„Чл. 141д. (1) Българските граждани от женски пол на възраст от 18 до 28 години, които са преминали предказармена подготовка и отговарят на изискването по чл. 141в т. 4, имат право на доброволна военна служба за срок от 6 месеца.“

Ненчев твърди:

2. „Един набор от около 60 хил. младежи и девойки, след медицинските прегледи годни за служба, оставали около 30-35 хил. младежи и девойки.“

Отговорът на Патриотите:

Разчетите показват, че става дума за 45 000 – 50 000 завършващи средно образование, което прави между 10 000 – 15 000 подлежащи на служба младежи годишно. При обучение в рамките на 6 месеца се получава между 5 и 8 хил. Некомплектът на българската наборна армия към 1 март 2016 г. е 5 100 човека, което означава, че наборната на практика ще попълва числеността на кадровата.

Ненчев твърди:

3. „В армията трябва да бъдат приети и хората до определена възраст, които досега не са отслужили. Това прави 276 хил. мъже и жени до 35 г.“

Отговорът на Патриотите:

Числото е необосновано, защото се предвижда наборна военна служба само за мъже. За тези, които не са служили и са на възраст между 28 и 32, се предвижда възможност за доброволна служба за срок от 6 месеца.

§ 15. Създава се нов чл. 141ж:

„Чл. 141г. Българските граждани от мъжки пол на възраст от 28 до 32 години, които не са преминали през военна служба и отговарят на изискването по чл. 141в т. 4, имат право на доброволна военна служба за срок от 6 месеца.“

Ненчев твърди:

4. „Средствата за издръжка на един кадрови войник на месец били 808 лв. за заплата, плюс допълнително заплащане в размер на 121 лв., за ДОО – 321 лв., здравни вноски 55 лв., порцион – 90 лв., което прави 1396 лв. и 77 стотинки“, отчете министърът.

В същото време разходите за един наборник надхвърляли 2235 лв., изчислил екипът на Ненчев. Годишната издръжка на държавата за един наборен военнослужещ ще е 9317 лева./776,42

Отговорът на Патриотите:

Министър Ненчев посочва три числа за издръжка на кадрови и наборен войник, които си противоречат и изразяват различни разходи.

–  1396,77 лв. на месец за кадрови войник, което на практика е заплатата плюс осигуровките.

– 9 317 лв. на година за наборен войник, което прави 776,42 лв. на месец. В тази сума влиза и предвидена минимална работна заплата от 420 лв.

2 235 лв. на месец за наборен войник ще е цялостната издръжка, което включва освен горната сума (776,42 лв.) и разходи за логистика, обучение и бойна подготовка. Такива разходи са задължителни и за кадровите войници и те са свързани с строителство и поддържане на сграден фонд за квартири за семействата на военнослужещите, детски градини за децата, обучение, бойна подготовка и др.

Изводът на министър Ненчев, че наборният войник излиза по-скъпо е необоснован. Самият той представи пред Комисията по отбрана 24 мерки за повишаване на мотивацията за служба, като сред тях е повишение на заплатите с 10 на сто, осигуряване на детски градини, жилища и работа за семейните партньори на военните. Изчисленията показват, че само за комплектуването на липсващите 5 100 кадрови войници са необходими 115 мил. лв.

Ненчев твърди:

5. „6 месеца не са достатъчно време за обучение на младежите, смята още МО. Според военната експертиза трябва минимум една година за подготовката на наборниците“, каза още министърът на отбраната.

Отговорът на Патриотите:

Наборна военна служба за срок по-малък от една година съществува в редица армии в Европа. Защо в страни като Австрия, Норвегия и Швейцария е възможно, а в България не е възможно да се получи военна подготовка под една година?

В същото време военният министър рапортува, че работата не е атрактивна и само през 2015 г. са напуснали 700 матроси и войници. Явно Министерство на отбраната единствено отчита негативните резултати от водената политика, но няма воля да внесе промени.

С оглед на тези разчети и уточнения позицията на ВМРО е непроменена. Патриотите ще защитават предложенията си за промени в упоменатите закони, защото приемането им ще гарантира завишаване на отбранителната способност на България.

Лидерът на ВМРО посочва, че освен несериозно е и изключително опасно да се неглижира темата за сигурността на страната ни. Още повече, че настоящият геополитически момент поставя България в една критична зона. Затова още от днес трябва да се започне дебатът, за да се гарантира засилване на отбранителните ни способност, категоричен е Каракачанов.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Юлиан Ангелов: Българската и македонска икономика трябва да си взаимодействат

Трябва да се насърчаване обща национална икономика между България и Македония От Македония внасят лозаро-винарски продукти, вино – не...

Джамбазки: Предложената обща селскостопанска политика на ЕС повтаря историята с пакет „Мобилност“

Обща селскостопанска политика няма как да еефективна, като се предвиждат повече пари за неконкурентните фермери от старите държави.

Александър Сабанов: Аз съм икономист и въпреки това винаги слагам живота пред икономиката

Депутатът смята, че по-строгите противоепидемични мерки са необходими, каквото и да значи това за икономиката Човешкият живот винаги е...

Стоян Божинов: Първият опит за създаване на „ОМО – Илинден“ е около 1970 г.

Народният представител от ВМРО Стоян Божинов от Петрич, който е бил полицай и адвокат, анализира кой и как създаде сепаратистката организация „ОМО...

Доц. Михов: Поругаването на Министерството на отбраната обижда Българската армия

В понеделник протестиращите оскверниха символа на Българската армия - не го приемам, каза депутатът Министерството на отбраната се...

Социалното фермерство става алтернатива за трудова интеграция

Иновациите в селските райони все по-често са насочени към биоземеделието автор: д-р Султанка Петрова, източник: „Труд“

Доц. Михов: Главнокомандващият на армията Радев ще се разграничи или ще подкрепи поругаването на МО?

С какво е виновна на тези озлобени човечета армията, в чиито редове са отдавали живота си в името на Отечеството нашите предтечи?!

Коментари