Home Народно събрание Патриотите отново настояват пред КЕВР за отнемане на лиценза на ТЕЦ „Варна“

Патриотите отново настояват пред КЕВР за отнемане на лиценза на ТЕЦ „Варна“

Народните представители от „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов, Славчо Атанасов и Александър Сиди писаха до председателя на КЕВР Иван Иванов с настояване да бъде отнет лиценза на ТЕЦ „Варна“ ЕАД.

В писмото си депутатите посочват, че не е даден официален отговор по сигнал от миналата година, изпратен до Комисията от Красимир Каракачанов, Искрен Веселинов и Валери Симеонов.

За период от близо една година КЕВР не предприе никакви конкретни действия по искането за стартиране на процедура по отнемане на лиценза на ЧЕЗ ЕАД по отношение на ТЕЦ Варна, казват от „Обединени патриоти“.

Те настояват КЕВР да започне незабавно процедура за отнемане лиценза на ТЕЦ Варна съгласно чл. 56 (3) от Закона за енергетиката. Казват, че е на КЕВР отговорността да се намери нов собственик на централата, който в най-кратък срок да гарантира функционирането ѝ, както и сигурността на електроснабдяването в Североизточна България.

Текст на писмото >>>

ДО

                                                         ДОЦ. Д-Р ИВАН ИВАНОВ

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КЕВР

         Относно: Сигнал от народни представители от ПГ „Патриотичен фронт“ – Красимир Каракачанов, Искрен Веселинов и Валери Симеонов от 43-то Народно събрание за нарушаване на условията по лицензия от страна на ЧЕЗ ЕАД по отношение на „ТЕЦ Варна“ ЕАД. 

УВАЖАЕМИ Г-Н ИВАНОВ,

Подаден бе до Вас сигнал за предприемане на действия от страна на КЕВР за прекратяване на издадената лицензия на изведената от експлоатация в съответствие с екологичното законодателство на ЕС в началото на 2015 г. ТЕЦ Варна. В писмото се настояваше, че поради голямото значение на обекта за сигурността на електроснабдяването в Североизточна България се налага прилагането чл. 56 (3) от Закона за енергетиката, според който лицензиантът следва да бъде задължен да прехвърли на трето лице собствеността си, като това лице трябва да е стопански субект, който може да гарантира функционирането й, като например Националната електрическа компания. Изтъкнати бяха опасения, че сегашният собственик на централата ЧЕЗ ЕАД, не е в състояние да предложи разумен план за работа, поради което всяко следващо забавяне от страна на КЕВР за предприемане на действия ще води до значителни загуби от бездействие.

Казусът беше обсъден и на заседание на Парламентарната комисия за наблюдение дейността на КЕВР, където представител на МЕ заяви, че водят преговори с ЧЕЗ за подновяване работата на централата. В качеството си на народни представители проверихме горепосоченото твърдение и получихме информация от ресорния заместник-министър, че в момента подобни разговори не се водят, а от предходни няма никаква документална следа в МЕ. Следва да се посочи, че за период от близо една година КЕВР не предприе никакви конкретни действия по искането за стартиране на процедура по отнемане на лиценза на ЧЕЗ ЕАД по отношение на ТЕЦ Варна, но за сметка на това изключи от лиценза три от блоковете на централата. Очевидно е нежеланието на настоящия собственик да поднови производството и да гарантира сигурността на електроенергийната система, каквото задължение му вменява Законът за енергетиката.

В тази връзка и поради значимостта на посочения казус, още веднъж настояваме КЕВР да започне незабавно процедура за отнемане лиценза на ТЕЦ Варна съгласно чл. 56 (3) от Закона за енергетиката. Считаме, че Ваша е отговорността да намерите нов собственик на централата, който в най-къс срок да гарантира функционирането й, както и сигурността на електроснабдяването в Североизточна България.

С УВАЖЕНИЕ:

  1. Искрен Веселинов
  2. Славчо Атанасов
  3. Александър Сиди

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

100 г. от убийството на Стоян Мълчанков ще бъде отбелязано в Гоце Делчев

Утре, 19 септември 2020 г. (събота), от 11.00 ч. на лобното място на Стоян Мълчанков (местността Купена, Буково, до главния път за...

Юлиан Ангелов: Щеше да има много по-малко невалидни бюлетини, ако бе прието да няма номер пред партиите

Коментар на депутата от ВМРО в ПГ на „Обединени патриоти” Юлиан Ангелов в ефира на НОВА. Промените в Изборния...

МЕДИИТЕ ЗА ВМРО

Днес.БГ: ВМРО: Големите партии гледат на ИК като възможност за гласове Нюз.БГ:Джамбазки: Речта на Урсула фон дер Лайен е пълна с противоречия и полуистини БНТ: Каракачанов:...

Машинно гласуване? Само във Венецуела, не и в Европа

Възрастните хора щели да предпочетат хартиената бюлетина Ще има и машини, и бюлетини. Така просто...

Коментари