Начало Народно събрание Патриотите отново настояват пред КЕВР за отнемане на лиценза на ТЕЦ „Варна“

Патриотите отново настояват пред КЕВР за отнемане на лиценза на ТЕЦ „Варна“

Народните представители от „Обединени патриоти“ Искрен Веселинов, Славчо Атанасов и Александър Сиди писаха до председателя на КЕВР Иван Иванов с настояване да бъде отнет лиценза на ТЕЦ „Варна“ ЕАД.

В писмото си депутатите посочват, че не е даден официален отговор по сигнал от миналата година, изпратен до Комисията от Красимир Каракачанов, Искрен Веселинов и Валери Симеонов.

За период от близо една година КЕВР не предприе никакви конкретни действия по искането за стартиране на процедура по отнемане на лиценза на ЧЕЗ ЕАД по отношение на ТЕЦ Варна, казват от „Обединени патриоти“.

Те настояват КЕВР да започне незабавно процедура за отнемане лиценза на ТЕЦ Варна съгласно чл. 56 (3) от Закона за енергетиката. Казват, че е на КЕВР отговорността да се намери нов собственик на централата, който в най-кратък срок да гарантира функционирането ѝ, както и сигурността на електроснабдяването в Североизточна България.

Текст на писмото >>>

ДО

                                                         ДОЦ. Д-Р ИВАН ИВАНОВ

                                                        ПРЕДСЕДАТЕЛ НА КЕВР

         Относно: Сигнал от народни представители от ПГ „Патриотичен фронт“ – Красимир Каракачанов, Искрен Веселинов и Валери Симеонов от 43-то Народно събрание за нарушаване на условията по лицензия от страна на ЧЕЗ ЕАД по отношение на „ТЕЦ Варна“ ЕАД. 

УВАЖАЕМИ Г-Н ИВАНОВ,

Подаден бе до Вас сигнал за предприемане на действия от страна на КЕВР за прекратяване на издадената лицензия на изведената от експлоатация в съответствие с екологичното законодателство на ЕС в началото на 2015 г. ТЕЦ Варна. В писмото се настояваше, че поради голямото значение на обекта за сигурността на електроснабдяването в Североизточна България се налага прилагането чл. 56 (3) от Закона за енергетиката, според който лицензиантът следва да бъде задължен да прехвърли на трето лице собствеността си, като това лице трябва да е стопански субект, който може да гарантира функционирането й, като например Националната електрическа компания. Изтъкнати бяха опасения, че сегашният собственик на централата ЧЕЗ ЕАД, не е в състояние да предложи разумен план за работа, поради което всяко следващо забавяне от страна на КЕВР за предприемане на действия ще води до значителни загуби от бездействие.

Казусът беше обсъден и на заседание на Парламентарната комисия за наблюдение дейността на КЕВР, където представител на МЕ заяви, че водят преговори с ЧЕЗ за подновяване работата на централата. В качеството си на народни представители проверихме горепосоченото твърдение и получихме информация от ресорния заместник-министър, че в момента подобни разговори не се водят, а от предходни няма никаква документална следа в МЕ. Следва да се посочи, че за период от близо една година КЕВР не предприе никакви конкретни действия по искането за стартиране на процедура по отнемане на лиценза на ЧЕЗ ЕАД по отношение на ТЕЦ Варна, но за сметка на това изключи от лиценза три от блоковете на централата. Очевидно е нежеланието на настоящия собственик да поднови производството и да гарантира сигурността на електроенергийната система, каквото задължение му вменява Законът за енергетиката.

В тази връзка и поради значимостта на посочения казус, още веднъж настояваме КЕВР да започне незабавно процедура за отнемане лиценза на ТЕЦ Варна съгласно чл. 56 (3) от Закона за енергетиката. Считаме, че Ваша е отговорността да намерите нов собственик на централата, който в най-къс срок да гарантира функционирането й, както и сигурността на електроснабдяването в Североизточна България.

С УВАЖЕНИЕ:

  1. Искрен Веселинов
  2. Славчо Атанасов
  3. Александър Сиди

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Сандански е кандидат за Европейски град на спорта 2021

Кметът на Община Сандански Атанас Стоянов представи на онлайн заседание кандидатурата на град Сандански за Европейски град на спорта 2021.

Юлиан Ангелов: Българската и македонска икономика трябва да си взаимодействат

Трябва да се насърчаване обща национална икономика между България и Македония От Македония внасят лозаро-винарски продукти, вино – не...

Джамбазки: Предложената обща селскостопанска политика на ЕС повтаря историята с пакет „Мобилност“

Обща селскостопанска политика няма как да еефективна, като се предвиждат повече пари за неконкурентните фермери от старите държави.

Александър Сабанов: Аз съм икономист и въпреки това винаги слагам живота пред икономиката

Депутатът смята, че по-строгите противоепидемични мерки са необходими, каквото и да значи това за икономиката Човешкият живот винаги е...

Стоян Божинов: Първият опит за създаване на „ОМО – Илинден“ е около 1970 г.

Народният представител от ВМРО Стоян Божинов от Петрич, който е бил полицай и адвокат, анализира кой и как създаде сепаратистката организация „ОМО...

Доц. Михов: Поругаването на Министерството на отбраната обижда Българската армия

В понеделник протестиращите оскверниха символа на Българската армия - не го приемам, каза депутатът Министерството на отбраната се...

Социалното фермерство става алтернатива за трудова интеграция

Иновациите в селските райони все по-често са насочени към биоземеделието автор: д-р Султанка Петрова, източник: „Труд“

Коментари