Начало Новини Патриотите от ВМРО със сигнал до ЮНЕСКО заради издигането на 32-метрова джамия...

Патриотите от ВМРО със сигнал до ЮНЕСКО заради издигането на 32-метрова джамия на мястото на християнски храм в Охрид

Сигнал до ЮНЕСКО заради издигането на 32-метрова джамия на мястото на християнски храм в Охрид пращат с официално писмо народният представител от ВМРО и заместник-председател на външната комисия Красимир Богданов, неговият колега от коалицията Петър Петров от още няколко депутати от ПГ „Обединени патриоти“. Писмото е адресирано до генералния директор на ЮНЕСКО г-жа Одри Азуле.

Писмото цитира факти, подадени от жители на Охрид, при посещение на патриотите в града. Хората са обезпокоени, че в предвидената консервация на джамията „Али Паша“ се допускат сериозни нарушения. Гражданското обединение „СOВЕСТ“ – Охрид, се позовава на доказателства, че процесът на консервация и реставрация значително нарушава разрешените дейности. А именно: използван е екскаватор, който вече е повредил важни археологически пластове, част от бившата църква „Св. Никола“. Археологическият обект включва още ранна християнска базилика, римски бани, древен некропол, гробница, богато украсена с мраморни плочи, а също праисторически обект от бронзовата и желязната ера.

Има и нещо още по-обезпокоително. Според сигнала, обявената подготовка за издигането на 32-метрово минаре до джамията „Али паша“. Гражданите смятат, че това ще наруши общия изглед на град Охрид. Според тях, минарето би могло да стане спорен символ на бившето турско управление в региона, което би нарушило религиозния баланс.

Напомняме, че самата джамия – важен паметник на световното културно наследство, е била издигната преди няколкостотин години от Отоманската империя върху основите на разрушения християнски храм „Св. Никола“. Днес сградата на джамията се намира в самото сърце на град Охрид. Градът и Охридското езеро са едно от 28-те места в света в книгата със световното наследство на ЮНЕСКО, едновременно и в глава „Природа“, и в глава „Култура“.

Ние, Патриотите от ВМРО, смятаме подобни провокации за недопустими. Последната година беше постигнат така желаният и дългоочакван Договор за добросъседство с Република Македония. По време на Европредседателството на България Европа заговори за Западните Балкани. Напомняме, че благодарение на усилията Патриотите от ВМРО беше признато българското малцинство в Албания. На път сме да бъде признато и в Косово. И всичко това е постигнато с дейната работа именно на патриота Красимир Богданов от ВМРО. На прага сме да постигнем единение на Балканите, ето защо сега е важно да не допускаме излишни провокации в Македония и то на верска основа.

Поради тази причина ние, Патриотите от ВМРО, ще направим нужното строежът на 32-метровото минаре да не бъде реализиран и всички дейности по съсипването на културно-историческото наследство на този комплекс да бъдат преустановени.

Ето и пълния текст на писмото:

ДО

Г-ЖА ОДРИ АЗУЛЕ

ГЕНЕРАЛЕН ДИРЕКТОР НА ЮНЕСКО

КОПИЕ ДО

Г-ЖА ИРЕНА ТОДОРОВА

ИЗПЪЛНИТЕЛЕН ДИРЕКТОР

ЗА ЮГОИЗТОЧНА ЕВРОПА 

РЕГИОНАЛЕН ЦЕНТЪР – ЮНЕСКО

ОТ: НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА БЪЛГАРИЯ, ПГ „ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ

УВАЖАЕМА ГОСПОЖА ОДРИ АЗУЛЕ,

При скорошно посещение в град Охрид, Република Македония, на двама членове на парламента от ПГ „Обединени патриоти“, част от управляващото мнозинство в българското Народно събрание, те бяха информирани от представители на гражданско обединение „СOВЕСТ“ – Охрид, относно сериозен проблем, свързан с извършващата се консервация и реставрация на джамията „Али Паша“.

Самата джамия – важен паметник на световното културно наследство е била издигната преди няколкостотин години от Отоманската империя върху основите на разрушения християнски храм „Св. Никола“. Днес сградата на джамията се намира в самото сърце на град Охрид. Градът и Охридското езеро са едно от 28-те места в света в книгата със световното наследство на ЮНЕСКО, едновременно и в глава „Природа“, и в глава „Култура“.

Охридското сдружение „СОВЕСТ“ претендира, че процесът на консервация и реставрация значително нарушава разрешените дейности: използван е бил екскаватор, който вече е повредил важни археологически пластове, част от бившата църква „Св. Никола“. Археологическият обект включва още ранна християнска базилика, римски бани, древен некропол, гробница, богато украсена с мраморни плочи, а също праисторически обект от бронзовата и желязната ера.

Г-жо Азуле, гражданите на Охрид са били изненадани от друго нарушение – обявената подготовка за издигането на 32-метрово минаре до джамията „Али паша“. Гражданите смятат, че идеята ще наруши общия изглед на град Охрид. Моля да имате предвид, че това минаре би могло да стане спорен символ на бившето турско управление в региона, което би навредило на религиозния баланс.

Както вече беше споменато, град Охрид заедно с бреговата линия и Охридското езеро са обявени от ЮНЕСКО за световно и природно наследство. Любезно Ви молим, подкрепяйки отговорността на ЮНЕСКО при опазването на материалното и нематериално културно наследство в света и в частност в Югоизточна Европа, да предприемете проверка и последващи действия с оглед на изнесените нарушения.

Представителите на гражданското сдружение „СОВЕСТ“ предоставиха на българските членове на парламента документи и фотографии, показващи, че извършващите се строителни работи са били в нарушение на одобрението за консервиране, предоставено от правителствените институции.

Приложено ще намерите:

1. Писмо от гражданското сдружение „СОВЕСТ“ – град Охрид;

2. Одобрение за консервационните и реставраторски дейности и реконструкция на джамията „Али паша“ в гр. Охрид, ул. „Климент Охридски“ 66;

3. Решение за признаване на останките за важен културен паметник на наследството;

4. Позиция на Института за опазване на паметниците на културата в Националния музей – град Охрид;

5. Фотографии за дейностите на одобрената фирма, изпълняваща проекта;

6. Фотографии (обработени) за изгледа на град Охрид  след завършването на работите.  

С най-добри пожелания,

Парламент на Република България,                                                  

ПГ „Обединени патриоти“ 

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО възстанови структурата си в Нови пазар

На  17 юни 2021 г. ВМРО - Българско национално движение възстанови структурата си в гр. Нови пазар. На събитието присъства координаторът на...

Юлиан Ангелов: С меката си позиция ДБ защитава коминтерновските тези за Македония

Ердоган се връща на бял кон в българската политика заради промените в Изборния кодекс, възмути се организационният секретар на ВМРО

Доц. д-р Милен Михов: БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ са онази силна десница, която трябва да държи изправен българския кораб

Както преди, и сега, външни държави чертаят нашата бъдеща и настояща съдба. „БЪЛГАРСКИТЕ ПАТРИОТИ – ВМРО, ВОЛЯ И НФСБ“ са единствената преграда...

Ангел Джамбазки: ГЕРБ да преосмислят новата си позиция за Северна Македония

Заев организира изключително агресивна офанзива с цел да накара западните правителства да окажат натиск на България - напълно неевропейско, напълно непочтено и...

Красимир Каракачанов: Искаме родина, в която нашите деца живеят свободно, а не като малцинство

Ние сме си спечелили името на улицата с хората, а не в чужди посолства или съмнителни кръгове, сподели Ангел Джамбазки – водач...

Красимир Каракачанов: Призовавам Янев и Радев да се придържат към утвърдената държавна позиция и да не се подвеждат по манипулациите на Скопие!

За нас Македония и братята ни, които живеят на тази земя, винаги са били нещо много скъпо, те са част от нас

ВМРО: Каракачанов не е осъден!

ПОЗИЦИЯ НА ВМРО ОТНОСНО ФАЛШИВИТЕ МЕДИЙНИ ПУБЛИКАЦИИ, ЧЕ КРАСИМИР КАРАКАЧАНОВ Е ОСЪДЕН ЗА НАСАЖДАНЕ НА ЕТНИЧЕСКА ОМРАЗА Атаките на...

Коментари