Начало Избори 2017 Патриотите сезираха ЦИК, че протурска партия насажда омраза

Патриотите сезираха ЦИК, че протурска партия насажда омраза

При закриване на предизборна си кампания протурската коалиция ДОСТ наруши за пореден път изборното законодателство на Република България, провеждайки агитация на турски език.

В Кърджали Лютви Местан нарече себе си „горд турчин“, а българите, които блокираха границата с Турция – „фашисти“. Председателят на НПСД – сега част от коалицията ДОСТ, а доскоро от РБ, Орхан Исмаилов също си позволи да агитира на турски пред избирателите.

В тази връзка юристът на ВМРО Михаил Петрова внесе сигнал в Централната избирателна комисия. В него той припомня, че Местан и съпартийците му нееднократно са наказвани именно поради такива изказвания и клипове на турски език, което доказва, че те не зачитат българското законодателство и в състояние на постоянен рецидив продължават да го нарушават.

Според юристите на коалицията изказването на Местан, в което нарича представители на „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ и всички български граждани, участвали в блокадата на границата, фашисти, насърчава противопоставянето и омраза спрямо тях.

Пълен текст >>>

ДО

ЦЕНТРАЛНА ИЗБИРАТЕЛНА КОМИСИЯ

гр. СОФИЯ,

пл. КНЯЗ АЛЕКАСНДЪР I №1

СИГНАЛ

от

Коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, Атака и ВМРО“

чрез пълномощника Михаил Иванов Петров

 

Уважаеми, членове на ЦИК,

Сезирам Ви с настоящия сигнал, относно нарушения на предизборната кампания за избор на народни представители в Народното събрание на републиката. Видно от приложените видеоматериали от закриването на кампанията на КП „Обединение ДОСТ“ в гр. Кърджали на 24.03.2017 г., нарушават се правилата на чл. 181, ал. 2 и чл. 183, ал. 4 от Изборния кодекс (ИК).

Видно от материала, приложен на диск, нарушени са императивите правила, отнасящи се до съдържанието му. Съгласно чл. 181, ал. 2 ИК, предизборната кампания се води единствено на български език. Единствената цел на изказванията в клипа е провеждане на предизборна агитация на език, различен от българския. В него се говори на турски език, което не съответства на законовите изисквания на Изборния кодекс, по-специално на разпоредбата на чл. 181, ал. 2, която е нарушена.

Първоначално, на 24.03.2017 г., на сцената, построена за закриване на предизборната кампания в гр. Кърджали, се изказва Орхан Исмаилов, съпредседател на КП „Обединение ДОСТ“. Той говори на български, след което продължава на турски език. След него във видеото е изказването на Лютви Местан. Той също започва обръщението си на български език, след което го завършва на турски. Една от фразите му гласи: „Горд съм да се наричам турчин“, както и други турски националистически цитати.

Съдържанието му противоречи на правилата за провеждане на предизборна агитация. Той е дискриминационен спрямо българските граждани, неговорещи турски език, освен това съдържа послания, насочени само към етническите турци. Поведението на Орхан Исмаилов и Лютви Местан е в очевидно противоречие със закона. Извършителите на нарушението нееднократно са наказвани именно поради такива изказвания и клипове на турски език. Въпреки това те явно не зачитат българското законодателство и в състояние на постоянен рецидив продължават да го нарушават на едно и също основание.

Агитацията не отговаря и на разпоредбата на чл. 183, ал. 4 ИК, според която материалът не бива да накърнява добрите нрави. В изказванията си Лютви Местан нарича представителите на Коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“ „фашисти“, както и след 3 минута от материала казва, че „България преживя 24 часа фашизъм. Хиляди български граждани, прогонени от комунистически режим, не могат да се върнат в родината си, защото стотина фашисти, подстрекавани от фашистки лидери, им пречат да се върнат в родината и дадат своя глас за тази партия, която са решили. Ако не искате още 4 години да живеете във фашизъм, гласувайте с № 13 в бюлетината за ДОСТ, за модерна, истинска демокрация, за евроатлантическа България.“

Изказването нарушава добрите нрави, като използва обидни квалификации спрямо представителите и лидерите на Коалиция „Обединени патриоти – НФСБ, АТАКА и ВМРО“, наречени „фашисти“, които се противопоставят и към момента на изборния туризъм. Насърчава се противопоставяне и омраза спрямо тях. В думите на Лютви Местан има косвено признание, че тези хора идват в България само, за да гласуват и на техните гласове се разчита много.

Материалът е заснет в гр. Кърджали и се разпространява на територията на цялата страна, извън нея, както и в социалните мрежи, поради което считам, че компетентна да се произнесе е Централна избирателна комисия.

 

 

Уважаеми членове на ЦИК,

 

Моля, да разгледате настоящата жалба и да предприемете действия срещу Коалиция от партии „Обединение ДОСТ“.

Моля да бъде извършен официален превод на посланията, отправени от съпредседателите на КП „Обединение ДОСТ“.

Моля, да забраните излъчването на подобен материал, тъй като той нарушава изискванията на чл. 181, ал. 2 и чл. 183, ал. 4 от Изборния кодекс. Освен нарушаването на предизборните правила, той дискриминира българските граждани, които не говорят турски спрямо тези, които владеят турски език, както и внушава омраза и противопоставяне между българските граждани, като нарича една част от тях „фашисти“.

Моля, представляващите Коалиция от партии „Обединение ДОСТ“ – Орхан Исмаилов и Лютви Местан, да бъдат наказани с възможно най-високите санкции, предвидени в ИК, за извършените нарушения на изборното законодателство – водене на кампания на език, различен от българския, както и поради нарушаването на добрите нрави чрез внушаване на обидни квалификации, противопоставяне и омраза сред българските граждани. Поведението им е арогантно и въпреки забраната за водене на предизборна кампания само на български език, те отново я престъпват – очевидно без да се притесняват за последици от неправомерното си поведение. В състояние на рецидив, те за пореден път нарушават законите на Република България и показват явно неуважение и незачитане на българските институции, които многократно са ги наказвали за същите нарушения.

 

Прилагам като доказателство и видеоматериал, повод за сигнала.

Последни Новини

Групата на Европейските консерватори и реформисти ще проведе изнесено заседание в София

По време на събитието ще бъдат дискутирани актуални теми за Европа и региона Групата на Европейските консерватори и реформисти...

Джамбазки: Спирането на българи на границата с РСМ е позор и провал за политическата ни класа

Евродепутатът подчерта, че е сезирал колегите си от ЕП за действията на Скопие Недопускането на българи в РСМ е...

ВМРО отбеляза 151 години от рождението на Гоце Делчев (ОБЗОР)

Структурите на ВМРО отбелязаха 151-ата годишнина от рождението на Гоце Делчев. Ето къде и как: Благоевград

Искрен Веселинов: В Македония се зароди истерия, която целеше провокация

Жертва сме на медии в нашата съседка, които налагат антибългарска пропаганда, смята съпредседателят на ВМРО Ескалация на напрежението има....

Съветниците от ВМРО – Русе искат границите между България и Румъния да бъдат отворени за свободно движение на хора и стоки

Общинските съветници от групата на „Патриотите – ВМРО“ внесоха писмено предложение до ОбС - Русе за приемане на декларация в подкрепа Република...

Подписката за референдум в защита на българската енергетика, семейството и лева тръгва в Стара Загора

Инициативен комитет, съставен от патриотични организации, инициира подписка в страната за провеждането на референдум в защита на българската енергетика, семейство и българския...

Активисти на ВМРО – Русе отдадоха почит към жертвите на комунизма

На 1 февруари, обявен през 2011 г. от МС на Република България за Ден на почит към жертвите на комунизма у нас,...

Коментари