Начало Новини Патриотичният фронт се поклони пред Хайтов

Патриотичният фронт се поклони пред Хайтов

„Не забравяйте, че сте българи“ е заветът на Николай Хайтов, валиден и днес, припомниха представителите на НФСБ и ВМРО.

Десетки творци, приятели и съмишленици на големия български писател се събраха пред паметника в негова чест в столичната Борисова градина по повод 95-тата годишнина от рождението му.

Лидерът на ВМРО и съпредседател на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов сподели пред събралите се за своите спомени от срещите си с Николай Хайтов.

Във време на безродие, когато през 80-те години майкопродавците правеха експерименти с българския дух, Хайтов беше от малкото бунтуващи се срещу това. Днес нека заръчаме на децата си, които отиват на училище, да бъдат не само добри ученици, но и добри българи, каза Каракачанов и изрази надежда, че в читанките си българчетата ще научават за будителите като Паисий, Вазов, Хайтов.

България, без своето възраждане, няма бъдеще, категоричен бе Каракачанов.

Тук, пред паметника на бащата на модерния национализъм Николай Хайтов, сме се събрали убедени патриоти. Радващо е, че с всяка изминала година българинът все повече се връща към корените си и патриотизма. Вече не само ТВ СКАТ и в. „Десант“ говорят за Хайтов и неговите идеали, но и все повече медии, заяви съпредседателят на НФСБ и Патриотичния фронт Валери Симеонов.

Това са белезите на едно възраждане и ние сме горди, че сме следовници на делото на Хайтов, категоричен бе той.

Симеонов сподели още, че предстои изграждането на два други паметника на Хайтов, които ще бъдат материалните жестове на уважение към писателя, а духовните ще са последователно изпълнение идеалите си в името на България, завърши речта си Валери Симеонов.

Пред бюст-паметника на Николай Хайтов пламенно слово произнесоха актрисата Галя Асенова, писателят Ивайло Христов, председателят на Съюза на независимите писатели в България Марин Кадиев и Бойко Беленски, доктор по история.

На събитието прозвучаха записи с оригиналния глас на писателя. В негова памет бяха изпълнени и любимите му родопски песни  – „Рофинка“ и „Излел е Дельо хайдутин“ в съпровод на гайда.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Юлиан Ангелов: Българската и македонска икономика трябва да си взаимодействат

Трябва да се насърчаване обща национална икономика между България и Македония От Македония внасят лозаро-винарски продукти, вино – не...

Джамбазки: Предложената обща селскостопанска политика на ЕС повтаря историята с пакет „Мобилност“

Обща селскостопанска политика няма как да еефективна, като се предвиждат повече пари за неконкурентните фермери от старите държави.

Александър Сабанов: Аз съм икономист и въпреки това винаги слагам живота пред икономиката

Депутатът смята, че по-строгите противоепидемични мерки са необходими, каквото и да значи това за икономиката Човешкият живот винаги е...

Стоян Божинов: Първият опит за създаване на „ОМО – Илинден“ е около 1970 г.

Народният представител от ВМРО Стоян Божинов от Петрич, който е бил полицай и адвокат, анализира кой и как създаде сепаратистката организация „ОМО...

Доц. Михов: Поругаването на Министерството на отбраната обижда Българската армия

В понеделник протестиращите оскверниха символа на Българската армия - не го приемам, каза депутатът Министерството на отбраната се...

Социалното фермерство става алтернатива за трудова интеграция

Иновациите в селските райони все по-често са насочени към биоземеделието автор: д-р Султанка Петрова, източник: „Труд“

Доц. Михов: Главнокомандващият на армията Радев ще се разграничи или ще подкрепи поругаването на МО?

С какво е виновна на тези озлобени човечета армията, в чиито редове са отдавали живота си в името на Отечеството нашите предтечи?!

Коментари