Начало Блог Патриотично възпитание в училищата

Патриотично възпитание в училищата

Автор: Деян Стайков, учител, кандидат за общински съветник в Русе от „Патриотите-ВМРО“

С моите ученици наскоро проведох урок за участието на България във Втората световна война. Като част от урока на мултимедийна презентация им показах разрушената София и им разказах за бомбардировките над Русе. Разказах им разбира се за летеца-герой Димитър Списаревски. За въздушните боеве над София и за тарана, за смъртта на Списаревски.

След разказа за летеца в стаята настана мълчание, всички се вгледаха в снимката на героя, нямаше въпроси защо се е жертвал или защо не е скочил с парашут. Очите на децата бяха широко отворени и гледаха снимката на Списаревски. Едно дете наруши тишината и каза „Така умират героите”.

Помислих си толкова ли е трудно днес младите да се възпитават в патриотизъм!? Снимка и разказ за незнайния за тях герой като че ли не е достатъчно. 

Днешните ученици искат и могат да обичат Родината си, децата на съвремието просто искат примери, които да следват. Този пример не трябва да бъде някоя новоизлюпена чалга-звезда или актьор от поредната турска или индийска сапунка.

Примери има толкова много в миналото ни, но то трябва да им се представя по различен и интересен начин и може би най-важното – да се докоснат до тях отблизо, а не на поредната снимка от изпокъсан учебник.

Патриотизъм – това е любов, обич към Родината и желанието за опазването ѝ, желание да защитаваш и живееш добре в родното си място. Възхищение от националните постижения, привързаност към родната земя, език и традиции.

Патриотичното възпитание е част от възпитателния процес, който има за цел формирането на личността. 

Ценностната система на човека се изгражда чрез възпитание в семейството, в училището, чрез приемане и спазване на обществените норми на поведение. Днес поради разместване на пластовете в ценностната система и липсата на точни ориентири патриотичното възпитание се осъществява много по-трудно.

България е най-красивото кътче на Земята. Русе е наш роден дом, гордеем се с него. Днес едно цяло поколение израства без духовни и патриотични ценности. Децата не познават Родината. Часовете по география и история в училище намаляват. Учениците говорят на български език, пълен с чуждици.

Все по-често се говори за възможността да се учи и работи извън страната.

В русенските училищата се работи по различни проекти и кръжоци, които имат за цел да запознаят децата с историята и географията на страната и по този начин да ги възпитат в родолюбие.

Програмата „Русезнание” трябва да продължи да се развива в училищата в община Русе, за да се чувстват децата ни емоционално обвързани с града си и неговия дух и да бъдат мотивирани да останат в него и тук да търсят своята реализация. 

По предложение на Искрен Веселинов и ВМРО – Русе тази програма беше въведена вече като извънкласна форма на обучение и запознава учениците с историята на града ни, личностите, които са допринесли за възхода му, с културното и историческо наследство. 

Патриотичното възпитание започва в семейството, но училището трябва да оформи патриотичния мироглед на бъдещите граждани на Русе.

Защо ли? 

За да се съхраним като народ. За да се пребъде Русе. Защото за нас са важни хората.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

ВМРО: Победа за българщината! НС обяви официално, че кирилицата е българска азбука

ДПС и БСП отново показаха, че са антибългарски партии, като отказаха да подкрепят исторически и духовно обоснованата истина, че тази писменост е...

ВМРО – Димитровград дари пакети с продукти на пенсионери

Акцията на войводите е по повод Международния ден на възрастните хора По повод днешния празник – 1 октомври, Международен...

Искрен Веселинов: Сегашната Конституция е направена от БКП, за да увековечи нейното влияние

ВМРО от 2013 г. изповядва тезата, че трябва да има сериозна конституционна промяна и тя трябва  да мине през Велико народно събрание....

6 октомври (вторник), 19.00 ч., София – „Премълчаното за Стоян Мълчанков“

На 6 октомври (вторник) от 19.00 ч. в Централния военен клуб - София ще се състои представяне на книгата и документалния филм...

Красимир Каракачанов: При модернизация на техниката на армията основна наша цел е да включим български фирми

От своето създаване преди 25 години международната изложба за отбранителна техника „Хемус“ извоюва авторитет и на всяко следващо издание присъстват все повече...

Стоян Божинов и Иван Стоянов с подаръци за спортен клуб по самбо

Като организация ВМРО винаги е подкрепяла спортните клубове в страната. Спортът възпитава и изгражда дисциплина в младите. Ето защо...

Честит празник на възрастните хора! Поклон пред достойните българи, съхраняващи историческата памет

Д-р Калин Поповски с поздравление по повод Международния ден на възрастните хора Уважението към възрастния човек е мерило за...

Коментари