Начало Народно събрание ПГ на „Обединени патриоти“ ще подкрепи правителството на вота

ПГ на „Обединени патриоти“ ще подкрепи правителството на вота

Народните представители от Обединени патриоти ще гласуват против внесения от БСП вот на недоверие към правителството.

Заместник-председателят на парламентарната група на Патриотите Искрен Веселинов в свое изказване от парламентарната трибуна очерта позицията на ОП.

Видео >>> 

Следва текст на неговото изказване >>>

Няколко неща могат да са причина за внасянето на един вот на недоверие, освен основната – падането на правителството, която е непостижима на този етап:

1.   Да помогне с нещо този вот в борбата с корупцията;

2.   Вотът да е заявка, че съществува алтернатива, различна от управлението;

3.   Вотът е опит на опозицията да покаже ново лице и нова риторика.

По наше мнение настоящият дебат е пълен провал на вносителите и по трите пункта. Не знам дали правителството, създадено след изборите преди няколко месеца, е най-доброто, но определено България не случи на опозиция с БСП и ДПС.

1.   Ще помогне ли с нещо този вот в борбата с корупцията?

Това е демокрацията, за това служи опозицията – да сочи недъзите на едно управление.

Но вотът на недоверие за корупция от самия народ – получи именно опозицията. Затова вече близо десетилетие БСП е в опозиция. С едно печално изключение от една година – когато корупционният индекс всъщност скочи. Впрочем исторически погледнато, корупцията днес е така чувствителна тема именно заради управления на БСП и ДПС. Корупционният индекс през далечната 1998 г. е на трагичното ниво от 2,9. По-късно той расте, за да стигне нива над 4 и да се срине на сегашните нива при тройната коалиция на 3,6 през 2007 г. Помним още скандалите „Батко и братко“, аферата в БДЖ с главен герой депутат от ДПС, двама осъдени за корупция депутати на ДПС. По-важното е друго: БСП тогава легитимира феодално-политическия модел на ДПС, изразяващ се във формулата пари – власт – пари прим. Модел, който поради своята ефикасност се оказа желан и от български партии и изборите се превърнаха в надпревара за купен и технологичен вот. Надпревара, в която БСП участва с ентусиазъм и днес.

Този вот показа ли нови факти, нови корупционни схеми? Не. Вот, мотивиран от жълтите страници на вестниците. Обещаха се примери за корупционни схеми. Защо се чака конкретен повод, а не се обявяват веднага?

Защото БСП смуче от пръстите си някакви теми. Като тези с оградата или тези с Хасково. Това не е опозиция, това е скандалджийство. Това не е политика, това е опит за реклама. И, разбира се, това не може да е морален коректив.

Единственият истински коректив на това управление сме самите ние – Обединени патриоти. Ние многократно доказахме, че имаме различно мнение, че не се боим да имаме различно мнение, че властта се съобразява с различното ни мнение.

И това е конструктивната позиция. Това на БСП е сляпо отрицание. Най-вече сляпо.

Искате да забравим миналото на БСП като генератор на корупция – не можем. Не виждаме и сигнали за поправяне. Нежеланието Ви да се преразгледа давността за престъпления, свързани с приватизацията е само един щрих. Нежеланието да се разграничите от Вашите купувачи на гласове е друг.

ЗАТОВА ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ НЕ МОЖЕМ ДА ПОДКРЕПИМ ТОЗИ ВОТ! Защото Вие нямате морално право да се правите на ментори по тази тема

2.   Вотът акция на опозиционност ли е или заявка, че съществува алтернатива?

Когато всички данни показват, че хората за пръв път въобще споделят по-открито оптимизъм за икономиката, е странно някой да иска смяна на правителството. Побеждаващ отбор не се сменя. Но ние ще се вслушаме в мненията на българите около този вот на недоверие. Защото за разлика от БСП сме гъвкави и слушаме не само своя глас. 

Дадоха се заявки, че това е началото на серия вотове – каква е целта?

Дестабилизация на страната. Неуместно! Погледнете как се държат президентът Радев и омбудсманът Манолова – това е конструктивно поведение, а не поведението на БСП. И Радев, и Манолова прозихождат от леви среди, но не са самоцелно опозиционни като Вас, колеги в ляво. Те не се плъзгат по линията на скандала, а търсят конструктивност. Самият момент, избран от месеци, несъмнено показва, че зад него стои желанието за вредителство – срещу позитивните събития, свързани с европредседателството, и има за цел безпочвено очерняне и оплюване, подкрепящо поговорката за българския казан в ада.

Ние, а и гражданите, лесно можем да разберем каква алтернатива ни готви БСП: още от първия ден в НС нейните лидери съсредоточиха огъня си върху ОП, въпреки ясните сигнали, че следваме предизборните си обещания за размразяване на доходите. Защо? Стратегията „Нинова“ е ясна – избори и пореден брак с ДПС. Ама това антикорупционно ли е?

Напротив. Най-мощната антикорупционна мярка след 2014 г. е, че държим ДПС извън властта. Вие искате да го върнете. С всичките му обръчи от фирми и комисионни? Не, дами и господа – няма да стане!

ЗАТОВА ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ НЕ МОЖЕМ ДА ПОДКРЕПИМ ТОЗИ ВОТ! Защото Вашата алтернатива е алтернатива на грабежа и разрухата.

 3.   Вотът опит на опозицията да покаже ново лице и нова риторика ли е?

За пъри път имаме толкова антагонизъм в НС от първия ден, неприемане на загубата на изборите, нежелание дори за 100 дни толерантност след тях. Скандалът доминира. Но не това е най-лошото. През последните месеци БСП прие тактиката на изгорената земя – охулва и руши авторитета на държавата и институциите. Изрази „всичко се разпада“, „държава няма“, „умираме“ и пр. за пръв път доминират в изявите на най-голямата опозиционна сила. Безотговорно поведение без съмнение!

Лесно се руши доверие, лесно се генерира отчаяние, но последиците дълго се плащат от цялото общество. Днешният вот е част от този сценарий. Той няма за цел нещо да подобри, а да засили негативизма на българите към всички и всичко, той е за вътрешнопартийна употреба. Да покаже едни хора, че са активни борци срещу настоящото управление, да демотивира противниците им. С една дума „парлама“. Но парлама, която продължава да руши българския социум.

ЗАТОВА ОБЕДИНЕНИ ПАТРИОТИ НЕ МОЖЕМ ДА ПОДКРЕПИМ ТОЗИ ВОТ и оставайки критични и изискващи, ще подкрепим правителството на България.

Последни Новини

Атанас Стоянов бе единодушно подкрепен за кмет на Сандански

 Инициативен комитет от авторитетни за града личности и няколко партии подкрепят Стоянов На събрание в четвъртък общинската организация на...

Карлос Контрера: София трябва да има зам.-кмет по сигурността

По думите му служителите на полицията трябва да ползват общински жилища Като кандидат за кмет на столицата Карлос...

ВМРО – Троян подкрепя кандидатурата на Донка Михайлова за кмет

На проведеното събрание на членовете на ВМРО – Троян на 20 септември 2023 г. бе решено кандидатурата на Донка Михайлова да бъде...

С венци и цветя ВМРО почете 120 г. от смъртта на Александър Панайотов

С поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на подпоручик Александър Панайотов във Велико Търново ВМРО почете 12-ата годишнина от трагичната...

Карлос Контрера: Къде са министърът и главният секретар да защитят служителя на МВР?

Кой е жертвата и кой е престъпникът?! Заради политическа коректност се прави опит за изпиране на случая, като...

Красимир Каракачанов: Хората се нагледаха на лъжливи пророци

Почетният председател на ВМРО Красимир Каракачанов бе във В. Търново по повод 120-ата годишнина от трагичната смърт на великотърновеца подпоручик Александър Панайотов...

Голяма коалиция атакува кметското място във Враца

Местна коалиция от осем партии издига кандидатурата за кмет на Община Враца на Красимир Богданов - депутат в две народни събрания и...

Коментари