Начало Народно събрание ПГ на ПФ предлага: Предаванията на БНТ и БНР – само на...

ПГ на ПФ предлага: Предаванията на БНТ и БНР – само на български език

Парламентарната група на Патриотичен фронт внесе законопроект за изменение на Закона за радиото и телевизията. Той цели да приведе разпоредбите на Закона за радиото и телевизията в съответствие с чл. 3 и чл. 36 от Конституцията.

В мотивите е записано, че „с посочените конституционни норми се регламентира, че официалният език в републиката е българският и изучаването и ползването му е право и задължение на българските граждани.”

Народните представители от ПГ на Патриотичен фронт предлагат да бъде заличено, че програмите или отделни предавания могат да бъдат и на друг език, когато са предназначени за български граждани, за които българският език не е майчин. Според вносителите подобна разпоредба е в разрез с конституционното задължение на всеки български гражданин да изучава и ползва български език.

Подобни са и причините за второто предлагано изменение в чл. 49, ал.1, установяваща задължението на БНР и БНТ да създават предавания, предназначени за българските граждани, за които българският език не е майчин, включително и на техния език.

Ние смятаме, че подобни предавания трябва да бъдат единствено на официалния език в републиката – български, аргументира се председателят на ПГ на ПФ Валери Симеонов при внасяне на мотивите. Той добави, че съществуващата сега редакция на изменяните разпоредби по никакъв начин не насърчава българските граждани, за които българският език не е майчин – да го изучават и ползват.

В заключение народните представители от ПГ на ПФ подчертават, че за прилагането на предлаганите промени не се изискват финансови средства. Напротив – приемането им дори ще доведе до намаляване на разходите на БНТ и БНР.

Напишете Коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

Последни Новини

Крепост Европа срещу нелегална миграция, иска Ангел Джамбазки

Крепост Европа Крепост Европа. Вишеградски подход. Нулева миграция. Стена, тел, ров с крокодили по границата. Християнски корени, християнски празници. Европейска...

Тазгодишната награда на НЖО „Достойнство и чест“ е за Райна Дрангова и Евгения Гешева

Националната женска организация на ВМРО не се уморява да търси и показва достойни за пример хора в българското общество. Тази година с...

Законът за личния фалит влезе в парламента

ВМРО внесе в НС закона за личния фалит Тази мярка ще избави много хора от капана „вечен длъжник“

Доц. Михов: За първи път тази година пенсиите са приоритет в бюджета

Приоритет ще имат и учителите, чиято заплата ще бъде с 20% над средната през следващата година, заяви депутатът

Паметна плоча извади от забвение търновски войвода в Илинденското въстание

Плоча на подпоручик Александър Панайотов бе официално поставена Плоча на подп. Александър Панайотов бе официално поставена на едноименната улица...

За новата вълна на коронавируса говори д-р Калин Поповски

Самият аз не очаквах да е толкова „стръмна“ новата вълна на коронавируса, споделя лекарят и депутат от ВМРО В...

Висока оценка за „Балканска стена 2020“

Тактическото учение се провежда на учебен полигон „Корен“ Висока оценка на подготовката и способностите на участниците в учение „Балканска...

Коментари